Objavljeno: 8.3.2005 19:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2003 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Magicolor 3100

Magicolor 3100 je sicer na trg prišel še pod imenom izdelovalca Minolta-QMS, ker pa se je pred kratkim Minolta združila s podjetjem Konica, se je temu ustrezno spremenilo tudi polno ime izdelka.

Gre za zmogljiv, a cenovno dokaj ugoden barvni tiskalnik, ki tiska z enim prehodom (z uporabo klasičnega laserja, ki vse barve na valj nanaša hkrati prek prizme), že v osnovni izvedbi pa je opremljen tudi z omrežnim vmesnikom (ki je na voljo poleg vzporednega in vmesnika USB) ter enoto za izpisovanje na obe strani. Ohišje tiskalnika je precej veliko, zavitih linij in nagnjeno nekoliko naprej. Na spodnji strani je zmogljiv predal, v katerega lahko vstavimo do največ 500 listov pisarniškega papirja velikosti A4, 100 listov pa je mogoče vstaviti v večnamenski podajalnik nad predalom, ki se odpira po potrebi. Nadzorna plošča je precej velika in pregledna, le zaslon LCD bi lahko prikazoval nekoliko več podatkov, saj je tako upravljanje menujev nekoliko manj pregledno. Tako upravljalna plošča kot tudi večnamenski podajalnik sta nameščena na tistem delu ohišja, ki rabi kot velik pokrov, pod katerim imamo dostop do tiskalnega mehanizma, valja in grelca. Kartuše s črnilom so nameščene druga za drugo na zadnjem delu zgornjega dela ohišja in so pokrite s pokrovom, ki je v bistvu le kos plastike, ki sicer rabi kot del odložišča za potiskan papir (ta lahko prejme do 250 listov z licem navzdol) - prava vratca bi bila vsekakor boljša rešitev. Mimogrede, če osnovna zmogljivost ni zadostna, lahko tiskalnik nadgradimo tudi z dvema dodatnima predaloma zmogljivosti 500 listov. Pomnilnika je kar 256 megabajtov, razširiti ga je mogoče do 512 megabajtov, kot možnost je na voljo tudi disk (ki smo ga tudi preizkusili, primeren pa je predvsem za delo v omrežju). Omenimo še, da Magicolor 3100 podpira opisne jezike PCL 5, PCL 5, postscript 3, HPGL in opisni jezik linijskih tiskalnikov, tako da z združljivostjo ne bi smelo biti težav, čeprav velja opozoriti, da nam na Konica - Minoltini strani ni uspelo dobiti gonilnikov PCL za Windows XP (tako da smo uporabili gonilnike postscript 3). Če smo že pri operacijskih sistemih - podprta so Okna, MacOS, Unix, Linux, OS/2 in še kaj se najde na spletni strani izdelovalca. Omenimo še, da smo imeli nekaj težav pri tiskanju barvnih dokumentov iz Worda, saj nam je tiskalnik vztrajno tiskal le s črnim tonerjem. Šele ko smo izklopili samodejno korekcijo barv v gonilniku tiskalnika, so se dokumenti izpisali pravilno.

Tiskalnik deluje zelo zanesljivo in tudi pretirano glasen ni pri delovanju, tiskal pa naj bi s hitrostjo 16 strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo črno-bele ali barvne dokumente. Na našem preizkusu je dosegel pri tiskanju črno-belega preizkusnega besedila (15 strani) celo večjo hitrost od 17 strani na minuto, medtem ko je bil pri tiskanju barvnega poročila nekoliko počasnejši, saj je dosegal "le" okoli 14,5 strani na minuto. Soliden je tudi čas, ki ga je ob tiskanju teh dokumentov potreboval za izpis prve strani - namreč 21 sekund. In če je z vektorsko grafiko iz Corel Drawa opravil v prav tako ugodno hitrih 22 sekundah, je bila hitrost iz Page Makerja nekoliko skromnejših 40 sekund (pri neposrednih konkurentih ta čas znaša polovico te vrednosti), iz Photoshopa pa velike bitne slike tiska strašno počasi - 25 megabajtov velika slika (ki jo postskriptni gonilnik prevede v 62,5 megabajta podatkov) natisne namreč šele v štirih minutah in sedemnajstih sekundah, to pa je slabo.

Kakovost odtisov je več kot solidna, čeprav ne popolna. Barve so dokaj točne, a so medotenki močno rastrirani, kar nekoliko slabo vpliva na ostrino predvsem zahtevnejših bitnih slik. Vektorske grafike so odtisnjene skoraj brez napak, tudi točnost barv v prelivih je dobra, so pa ti nekoliko močneje rastrirani in na trenutke nezvezni (kak prehod med dvema odtenkoma je kratkomalo prehiter). Sicer pa ima tiskalnik dokaj ugodno ceno izpisa, ki znaša 4,48 tolarja pri črno-belih dokumentih in 28,32 tolarja ob uporabi barv.

Konica Minolta Magicolor 3100

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 16/16 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL 6, PCL 6, postscript 3, HPGL, linijski tiskalnik; 256 MB/512 MB; USB, vzporedni in omrežni vmesnik.

Cena: 632.400 tolarjev.

Prodaja: Konica Minolta, www.minolta.si, (01) 568 05 00.

Cena natisnjene strani: 4,48 tolarjev (čb), 28,32 tolarjev (barvno).

Za: Hitrost, opremljenost, nizka cena izpisa.

Proti: Težave z gonilniki, majhna hitrost pri tiskanju bitnih slik, rastrirane barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji