Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dimage X31

Konica-Minoltini fotoaparati družine Dimage X spadajo med bolj posrečene izdelke med žepnimi aparati. Gre za zelo majhne in lahke aparate, katerih objektiv je v celoti skrit v ohišju. Na koncu objektiva je prizma, ki sliko podobno kot pri periskopu zasuka za 90 stopinj. Tako fotoaparati nimajo nobenih iz ohišja segajočih delov, kar cenijo vsi, ki so nekoliko bolj nerodni, saj je verjetnost, da bo aparat preživel tudi nekoliko trši padec po tleh, tako precej večja. Dimage X31 je eden cenejših aparatov iz te družine, na trgu pa naj bi nadomestil zelo priljubljena modela X20 in X21.

Gre za aparat s tipalom s 3,2 milijona pikami in trikratno optično povečavo. Njegova odlika je zelo hiter vklop, saj od pritiska na gumb za vklop do prve slike mine manj kot sekunda. Ohišje aparata je enako kot pri predhodnikih, se pravi, da gre za povsem kovinski fotoaparat, ki se napaja iz dveh baterij AA ali akumulatorjev. Podatke zapisuje na kartice SD in MMC, fotoaparatu pa je priložena kartica z zmogljivostjo 16 MB.

Gre za aparat, ki je namenjen predvsem slikanju v samodejnem načinu delovanja, zato tudi ne ponuja naprednejših nastavitev lastnosti slikanja. Tako večina ne bo sama nastavljala svetlobne občutljivosti ISO, temveč bo uporabila kar samodejno nastavitev, ki občutljivost prilagodi v razponu med ISO 50 in 200. Temperaturo bele barve lahko nastavimo na eno izmed pet vnaprej nastavljenih možnosti, zajem temperature s slikanjem bele površine pa ni mogoč. Fotoaparat tudi nima posebnega makro načina: v običajnem načinu zmore izostriti predmet na razdalji 10 cm. Pri zajemanju videa smo precej omejeni: zajemamo lahko video velikosti največ 320 × 240, in to le s 15 slikami na sekundo.

V praksi se X31 izkaže za dober aparat. Nekoliko moti, da objektiv ni na sredini aparata, temveč v skrajnem kotu, vendar se na ta položaj potem navadimo. Fotoaparat ima nekaj težav pri ostrenju temnejših predmetov, še posebej, če ti niso dobro osvetljeni. Na slikah je šum precej opazen. Video bo zadovoljil le najmanj zahtevne.

X31 v primerjavi z modelom X21 prinaša nekoliko hitrejše delovanje in večjo ločljivost tipala. Gre za fotoaparat, ki ga lahko vtaknemo v vsak žep, zahtevnejši pa bodo pogrešali katero izmed naprednejših zmožnosti nastavljanja.

Konica Minolta Dimage X31

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,1 m-neskončno; čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice do 3,6 m; razpon ISO: samodejna (50-200).

Cena: 51.990 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Majhne mere in teža, trdna izdelava, nima zunanjih delov, hitro pripravljen za slikanje, ugodna cena.

Proti: Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah, nekoliko bolj opazen šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji