Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Bizhub C250P

Bizhub C250P, zmogljiv barvni laserski tiskalnik, sodi med osnovnejše modele v Minoltini zbirki "resnih" pisarniških tiskalnikov. Ker pri Konici Minolti prisegajo na večnamenske rešitve, je na voljo isti model tiskalnika tudi v kombinaciji z optičnim bralnikom, pod oznako Bizhub C250. C250P je zelo prožno zasnovan, saj je na voljo precej dodatkov, kot so dodatni predalniki, enota za razvrščanje, luknjanje itd. Tiskalniku, ki smo ga preizkusili, je bil dodan avtomatski obračalnik listov, 40 GB disk ter predalnik za 2500 listov, ki je povsem motoriziran, za njegovo odpiranje pa je potreben zgolj pritisk na gumb. Serijsko je že opremljen z dvema predaloma, v katera lahko spravimo papir do velikosti formata A3+. Posebnost tiskalnika pa je tudi tiskanje daljših transparentov v velikosti 120 × 31 centimetrov (tak papir vstavimo v večnamenski podajalnik).

Samo delo s tiskalnikom je dokaj preprosto, morda je nekoliko nepregleden le uporabniški vmesnik, to pa zato, ker je zaslon LCD majhen, le dvovrstični (na večnamenski napravi C250 je, nasprotno, nameščen velikanski, za dotik občutljiv zaslon). Seveda imamo lahko do nastavitev tiskalnika dostop tudi ob pomoči spletnega brskalnika; to znatno poveča preglednost. Tiskanje je mogoče zavarovati tudi z geslom, ki ga uporabnik prek smernih tipk na tiskalniku vnese, ko želi natisniti izdelek. To opravilo se v praksi izkaže za precej nerodno in zamudno, vendar je včasih nujno potrebno (npr. pri tiskanju plačilnih list...).

C250P v svojem cenovnem razredu ne spada med najhitrejše, saj z deklarirano hitrostjo petindvajset črno-belih ali barvnih strani na minuto zmore natisniti petnajst strani dolg besedilni dokument v šestinštiridesetih sekundah. Nekateri konkurenti so tu tudi hitrejši. Za tiskanje bitne slike pa porabi zgolj petindvajset sekund; to je zelo dobro.

Z ločljivostjo 600 × 1800 pik na palec in možnostjo tiskanja v načinih PCL6c ali postscript 3 tiskalnik poskrbi, da je kakovost odtisa zelo dobra. Raster je zelo malo viden, barvni prelivi pa so lepo mehki. Kakovost odtisa je kljub temu zelo odvisna od izbranega načina tiskanja, kot lahko vidite tudi iz priloženih izpisov.

Način Photo: Robovi in prelivi so mehki, podrobnosti slabo vidne.

Način Document: Ostri robovi, sivinski odtenki vlečejo na zeleno

Način CAD: Ostri robovi, nezvezni barvni prehodi, zelo žive barve

Navdušuje cena odtisa, ki je tudi sicer poglavitna odlika Konica Minoltine serije Bizhub. Le nekaj več kot dva tolarja za črno-belo in 11 tolarjev za barvno stran je najbolje, na kar lahko danes računate med barvnimi laserskimi tiskalniki!

Konica Minolta Bizhub C250P

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 67.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A3+ (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 1800 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto (črno belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 850 listov (predal), PCL 6 (PCL 5c + XL2.1) postscript 3, 256/1024 MB.

Cena: 699.000 tolarjev (brez diska, le z osnovnim predalnikom).

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 11,32 tolarja.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, Likopris, www.likopris.si.

Za: Kakovost odtisa, tiskanje na obe strani, tiskanje daljših napisov.

Proti: Hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji