Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2008

Konference na zahtevo

Če imate računalnik, spletno video kamero in internetno povezavo, vas lahko dobesedno samo še nekaj minut loči od tega, da s poljubnim uporabnikom v internetu vzpostavite videokonferenčno povezavo. Tako preprosto? Poskusite. Groop, najnovejša spletna videokonferenčna storitev, ki stavi zlasti na enostavno rabo. Povrh vsega ni odveč omeniti, da gre za plod slovenskega znanja.

Videokonferenčni sistemi so ena tistih stvari, ki imajo nedvomno velik potencial, pa vendar doslej niso dosegli odločilnega preboja v vsakdanjo rabo. Razlogov je več, segajo pa od navad uporabnikov (drugačen, nenavaden način komunikacije), tehničnih omejitev (prepustnost komunikacijskih povezav, zapletena namestitev strežnikov in odjemalcev ...) do zapletenosti rabe. Prav slednje skuša preseči slovensko podjetje Xlab, ki je nedavno javnosti odprlo razvojno različico nove storitve z imenom ISL Groop. Z nekaj preprostimi kliki lahko vzpostavimo video, zvočno in podatkovno povezavo z enim ali več sogovorniki. V Xlabu temu raje pravijo kar "Powerpoint za skupine".

Morda je dobro še enkrat poudariti, da gre za spletno storitev in ne zgolj za videokonferenčni program. Razlika je več kot očitna, saj za uporabo ne potrebujemo namestitve strežnikov, podjetje Xlab pa je kar se da poenostavilo tudi samo namestitev odjemalca. Za uporabo storitve se sproti pri vsaki prijavi namesti v računalnik manjši "lahki" odjemalec, ki se prenese hitro in predstavlja vse, kar mora uporabnik narediti za uporabo. Postopek je izrazito poenostavljen z mislijo na uporabnike, ki niso vešči tehničnih posegov v računalnike. V tem pogledu ISL Groop močno spominja na Skype - deluje transparentno prek požarnih zidov in tudi v računalnikih, kjer imajo uporabniki omejene pravice nameščanja programov s sistemsko politiko.

ISL Groop stavi predvsem na enostavno rabo.

ISL Groop je pravzaprav logično nadaljevanje izdelka, s katerim je podjetje Xlab uspelo po vsem svetu. Gre za spletno storitev ISL Light, ki omogoča uporabnikom dostop do računalnika na daljavo na zahtevo, kar je nadvse uporabno za podjetja in posameznike, ki ponujajo podporo uporabnikom in lahko tako dobijo "oči in ušesa" za diagnozo delovanja programov na drugi strani povezave. Pred tem je bilo za take posege treba kupiti in namestiti posebne programe, a to je drago, zapleteno in dolgotrajno opravilo. ISL Light pa omogoča, da povezavo vzpostavimo v nekaj sekundah, torej celo med tem, ko je uporabnik, denimo, še na telefonski zvezi.

Xlab je vzel jedro zamisli programa ISL Light, dodal video in zvočne povezave, podporo več uporabnikom hkrati, obenem pa združil orodja za souporabo aplikacij na posameznem računalniku, orodja za koordinirane spletne predstavitve in za nameček virtualno pisalno tablo (whiteboard), ki pride prav, ko želimo kaj narisati, izpisati, predstaviti med samim pogovorom.

Začetek uporabe programa je sila preprost. Za predpripravo moramo zgolj preveriti, ali imamo pravilno nameščeno video kamero, mikrofon in zvočnike (ali slušalke). Na spletni strani programa ISL Groop nato izberemo možnosti, ali bomo gostovali novo konferenco ali pa se bomo priključili na eno izmed obstoječih sej. Druge udeležence obvestimo z elektronsko pošto, pri čemer navedemo identifikacijsko številko seje in pin, lahko pa posredujemo tudi kratek opis konference in seznam udeležencev. Zatem sledi razmeroma hiter prenos kode programa, ki prek širokopasovnih povezav traja le nekaj sekund.

ISL Groop omogoča souporabo in prikaz posameznega programa, namizja ali dela zaslona.

Če je šlo vse brez težav, se bomo takoj zatem znašli v glavnem oknu programa. Xlab je razvil dokaj samosvoj vmesnik, ki je po eni strani preprost, vendar na začetku kljub vsemu terja nekaj privajanja, saj odstopa od tipičnih okenskih programov. Delovna površina, ki jo vidi uporabnik, je razdeljena na več delov. Na levi strani vidimo najprej "podium" oziroma video trenutno govorečega udeleženca, pod tem je seznam vseh udeležencev, še pod njim pa okno, v katerem lahko z drugimi uporabniki komuniciramo prek trenutnih sporočil (javnih ali zasebnih zgolj posameznemu sogovorniku). Uporabniki imajo v konferenci lahko različne vloge, v osnovi pa sodijo v eno od štirih skupin: gostitelj (host), predstavitelj (presenter), udeleženec (partecipant) in gost (guest).

Glavni del zaslona zavzema področje, namenjeno prikazu spletne predstavitve oziroma souporabljenih programov. Pravilna odločitev, kajti ljudje pogosto zmotno mislijo, da je pri videokonferencah glavni poudarek na videu. V praksi se izkaže, da sta možnost spremljanja iste vsebine in zvoka daleč bolj pomembna, video pa je večinoma bolj ali ne lepotni dodatek. So pa seveda izjeme. V vsakem primeru lahko vsakemu od posameznih delov spremenimo velikost ali pa ga celo spremenimo v celozaslonski prikaz.

Nad video sliko najdemo štiri glavne ikone, ki vklopijo ali izklopijo zvok, video, omogočijo souporabo posameznega programa (možno je tudi celotnega namizja ali pa samo enega dela zaslona), zadnja pa je tako imenovan "dvig roke", s katerim gostitelju in drugim damo vedeti, da želimo besedo (in sliko) oziroma zastaviti vprašanje. Koristno, da v primeru konference več udeležencev ne pride do zmede in vse poteka v preglednem vrstnem redu. V programu je večina funkcij dosegljiva prek ikon. Kljub temu je tu tudi menu, a ima sila malo funkcij. Tu lahko uvozimo predstavitev (Powerpoint), ki bi jo želeli pokazati drugim, ali pa trenutno sejo in zapiske izvozimo, prav tako v obliki predstavitve. Na voljo so tudi zgolj osnovne nastavitve zvoka in slike ter nastavitev prikaza programa. Pohvalno, saj številne možnosti na menujih uporabnike kvečjemu zmedejo.

Zapiske, zaslonske slike in skice lahko preprosto izvozimo v predstavitev PowerPoint.

Kot rečeno, pa največ prostora in tudi funkcij najdemo v povezavi z elektronsko tablo. Vsebine lahko združimo na posamezne strani, vsaka stran pa lahko vsebuje skice, besedilo in druge predmete, prenesene z odložišča, posamezne slike predstavitev in celo večpredstavne vsebine. Ena najbolj zanimivih je tudi možnost, da lahko kot posamezno stran (slide) oblikujemo tudi sejo z živo sliko programa, ki ga želimo pokazati drugim. Na voljo je tudi možnost dodelitve nadzora drugim uporabnikom, ki lahko spreminjajo podatke v programu. Jasno, da lahko prikazujemo tudi delovanje kateregakoli programa na namizju, saj ISL Groop izhaja iz programa za nadzor na daljavo ISL Light. Poleg vnaprej pripravljenih vsebin lahko na posamezno stran table tudi prostoročno rišemo, dopisujemo besedilo, dodajamo nekatere vnaprej določene grafične predmete in označujemo pomembne dele z barvo. V resnici pa je zadnje le napol uporabno, razen če nimamo pri roki grafične tablice s peresom ali podobne vhodne enote.

Program je torej preprosto uporabljati, vendar ni povsem brez težav. V okviru našega preizkusa se nam je nekajkrat zgodilo, da je brez razloga nehal delovati. Delno lahko to pripisujemo tudi motnjam na povezavi, toda za uporabnike je to moteče. K sreči se lahko zopet vrnemo v delujočo sejo in ni treba vselej začeti znova. Kakovost zvoka in slike sta povprečna, čeprav uporabna. Je pa res, da se opirata in prilagajata zmogljivostim strojne opreme v računalniku in prepustnosti povezave. Uporabnik sicer lahko izbira med različnimi kakovostmi video posnetkov in s tem optimizira porabo komunikacijske povezave.

ISL Groop je videokonferenčni program, ki je hkrati podoben drugim tovrstnim programom in storitvam, ki jih najdemo na trgu, in obenem drugačen od njih. Zna več kot brezplačni Skype, vendar je preprostejši in menda cenejši od svetovnih konkurentov (WebEX, MS Live Meeting ...). No, cenovno politiko mora Xlab šele objaviti, verjetno pa bo po strukturi in načinu licenciranja podobna kot ISL Light, vsekakor zanimiva. ISL Light je kot gostovana storitev na voljo od 100 evrov naprej. V fazi razvoja in javnega preizkusa pa je storitev brezplačna za vse uporabnike. V primerjavi z drugimi izdelki ima kar nekaj prednosti, zlasti po enostavnost rabe in namestitve, saj lahko sodelujemo domala takoj.

Zaradi transparentnosti povezovanja prek različnih internetnih ovir se lahko hitro povežemo domala z vsakim, ki ima internetno povezavo in video kamero. Po besedah avtorjev pa je trenutno viden zgolj začetni nabor funkcij in imajo v načrtih še marsikatero zanimivo možnost. Zaradi vsega tega menimo, da ima ISL Groop zelo velik potencial in lahko sodi med tiste programe, ki nišni izdelek popeljejo v množično vsakdanjo rabo.

Xlab ISL Groop

Kaj: Spletna storitev za video konference.

Izdeluje: Xlab, www.islgroop.com, www.xlab.si.

Cena: Cena še ni določena, najbrž enaka kot za ISL Light, torej od 100 EUR (kupon) naprej za gostovano storitev.

Za: Delovanje in plačilo na zahtevo, nabor funkcionalnosti, tabla za skiciranje, preprosta raba.

Proti: Samosvoj uporabniški vmesnik, v razvojni različici občasno nestabilno delovanje.

ISL Groop je pravzaprav logično nadaljevanje izdelka, s katerim je podjetje Xlab uspelo po vsem svetu - spletne storitve ISL Light.

Program je preprost za uporabo, vendar ni povsem brez težav. V okviru našega preizkusa se nam je nekajkrat zgodilo, da je brez razloga nehal delovati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji