Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2010

Koliko jeder dejansko potrebujemo?

Zatišje na procesorskem trgu je prekinil AMD, ki je z nekaj dvigi delovnih taktov ter pocenitvami procesorjev dosegel prav tisto, kar je želel - večjo pozornost uporabnikov. Sami smo preverili ponudbo v razredu med 100 in 250 evri ter si ogledali razlike med dvema, štirimi in šestimi jedri.

AMD zadnji dve leti odstopa od boja za najzmogljivejše osrednje procesorje, a se mu to pretirano ne pozna na tržnem deležu. Odgovorni so se, soočeni z močnim konkurentom, raje odločili, da bodo uporabnikom ponudili tisto, kar ti najbolj cenijo - največ vrednosti/zmogljivosti za svoj denar. In to jim je v precej primerih tudi uspevalo, dodatno pa je AMDju šel na roko tudi sam Intel, ki želi obdržati status najboljšega, najboljše pa se že tradicionalno dražje plača. Seveda to ne velja le za procesorje, temveč tudi za osnovne plošče in posledično je cena sestavljenega računalnika že pokazala opazno razliko.

V letošnjem letu je 45nm tehnološki postopek izdelave procesorjev, ki ga uporabljajo pri AMD, očitno popolnoma dozorel, saj so inženirji predstavili več novih večjedrnih procesorjev Athlon II in Phenom II, ki nimajo nobenih težav z doseganjem in preseganjem meje treh gigahertzev. V Monitorju smo preizkusili najnovejše predstavnike iz AMDjevega gnezda, in sicer dvo-, štiri- ter šestjedrnika iz družine Phenom II, ki smo jih v pogon vpregli z osnovno ploščo ASUS CROSSHAIR IV Formula. Procesorji Phenom II se od bratov z oznako Athlon II ločijo predvsem po večji količini predpomnilnika L3, saj premorejo kar 6 MB, kar izdatno pripomore k pohitritvi izvajanja zahtevnih operacij. Dodatno so preizkušeni procesorji Phenom II še bližje navijalcem, saj sodijo v družino modelov Black Edition, ki se lahko pohvali z odklenjenimi množilniki in dobrim potencialom za navijanje. Ker smo procesorje prejeli v t. i. tray izvedbi brez priloženih hladilnikov, smo za hlajenje uporabili hladilno rešitev Scythe Mugen 2.

Odgovor na vprašanje iz naslova je večplasten. Navadni uporabniki imajo dvojedrni procesor vrh glave, igričarji naj investirajo v štiriprocesorska jedra, grafični oblikovalci in video zanesenjaki pa danes šestjedrnika dobijo že po neverjetno ugodni ceni.

Phenom II X2 560 Black Edition

Najšibkejši procesor na tokratnem preizkusu je bil dvojedrnik s taktom 3,3 GHz in nadvse navdušujočo nalepko s ceno, saj ta ni dosegla trimestne številke. Upoštevaje finančni vložek in dobljene rezultate, moramo priznati, da uporabniki danes resnično lahko dobimo silno veliko zmogljivosti za svoj denar. Phenom II X2 560 BE je namreč precej več kot le povprečen namizni procesor, saj brez težav poganja vse pisarniške aplikacije, predvaja in kodira video visoke ločljivosti, ob ustrezni grafični kartici pa je zlahka kos tudi večini sodobnih iger pri visokih ločljivostih.

Z vidika cenovno ugodnega procesorja mu torej nimamo kaj očitati, zahtevnejši uporabniki in tisti, ki imajo danes raje več zmogljivosti kot manj, pa bodo pogledovali proti štiri- in šestjedrnim modelom. V zahtevnejših aplikacijah, ki jih sicer na računalnikih domačih uporabnikov in "pisarniških moljev" ne bomo zasledili prav pogosto, namreč pride do izraza arhitekturna razlika med procesorji, saj dvojedrnik, ki zmore hkrati procesirati le dve niti, ni več dorasel večjedrnim tekmecem.

Procesorje smo preizkušali na matični plošči Asus Crosshair IV Formula

Phenom II X4 970 Black Edition

Štirijedrni Phenom II X4 970 je 100 MHz hitrejši od prejšnjega zastavonoše in dosega takt 3,5 GHz. Priljubljenost Phenomov II X4 se je v zadnjih mesecih silno povečala, predvsem zaradi tega, ker je AMD visoko povpraševanje pokrival tudi z manj sposobnimi šestjedrnimi čipi (jedro Thuban), ki so jim enostavno onemogočili dve jedri. Ker pa uporabniki že leto dni poznajo učinkovite metode njihovega obujanja, so si lahko po ugodni ceni omislili pravo zverino. AMD seveda ni želel ogroziti prodaje svojih šestjedrnikov, zato prve različice modela X4 970 temeljijo na jedru Deneb, ki fizično premore le štiri sredice, obenem pa visok delovni takt povzroča tudi precej oddane toplote procesorja. Kljub temu ne dvomimo, da ne bi AMD še pred koncem leta ali tik po njem postregel z različico X4 975 BE, ki bo zmogla 3,6 GHz.

Novi štirijedrni kralj se v praksi obnese tako, kot od njega pričakujemo. Suvereno poganja igre in zahtevnejše aplikacije, zato ne čudi, da procesorje Phenom II X4 v svoje sisteme vgrajuje vse več domačih in tujih sestavljavcev računalnikov, saj ponujajo odlično razmerje med zmogljivostmi in ceno.

Računalniške igre so šele v zadnjem času začele kazati boljše zmogljivosti ob uporabi štirijedrnih procesorjev v primerjavi z dvojedrniki, njihove zmogljivosti pa pridejo do izraza šele, ko uporabimo res visoke ločljivosti (npr. 1680 x 1050 pik in višje). Prav za igričarje se zdijo ti procesorji idealna izbira.

Phenom II X6 1075T

AMD je s splavitvijo cenovno dostopnih šestjedrnih procesorjev vsekakor povlekel pravo potezo, saj ti trenutno nimajo prave konkurence v razredu med 200 in 300 evri. Zadnji prišlek v družino Phenom II X6 je model 1075T, ki je bil napovedan že ob njeni predstavitvi, a smo ga dočakali šele zdaj. Šest sredic procesorja deluje s taktom 3 GHz, ta pa se lahko ob večjih obremenitvah posameznih jeder samodejno poviša do 3,5 GHz (funkcija Turbo Core).

Šest procesorskih jeder z visokim taktom svoje mišice razkazuje predvsem v programih za obdelavo fotografij ter videa in drugih bogatih ter matematično zahtevnih vsebin (stiskanje podatkov, kriptiranje podatkov ...). V igrah in pisarniških programih večjih pridobitev glede na štirijedrne procesorje ne gre pričakovati, vsekakor razlike niso takšne, da bi opravičile finančni vložek v zmogljivejši procesor. Po drugi plati pa - če potrebujete prav vse zmogljivosti, ki jih ponuja šestjedrnik, so AMDjevi Phenomi II X6 trenutno najbolj vroča izbira.

Navijanje, odklepanje jeder in poraba energije

Izboljšave tehnološkega procesa so prinesle tudi manjši napredek pri iskanju frekvenčnih meja procesorjev. Z dobrim zračnim hlajenjem nam je praktično vse testne primerke uspelo pognati pri taktu 4 GHz, ob uporabi vodnega hlajenja pa se je ta meja premaknila še nekaj sto megahertzev više. Okoli 20-odstotna pohitritev delovnega takta je tako rekoč brezplačna.

AMDjevi Phenomi II X2 temeljijo na štirijedrnih jedrih Deneb, ki pa so ustrezno zavrta, da se računalniku predstavljajo kot dvojedrnik. Ob vklopu funkcije Core Unlocker v BIOSu testne osnovne plošče je testni primerek procesorja X2 560 BE v hipu postal polnokrvni štirijedrnik. Seveda 100-odstotna uspešnost odklepanja procesorja ni zagotovljena, vendar pa dosedanja praksa kaže, da mora biti uporabnik zares rojen pod nesrečno zvezdo, da mu odklep procesorja ob uporabi ustrezne osnovne plošče ne bi uspel.

Sodobni procesorji kljub višanju zmogljivosti ostajajo razmeroma varčni, žal pa opažamo, da jim vse večje število jeder onemogoča bistveno varčevanje v stanju neaktivnosti. Naš testni sistem je tako v stanju neaktivnosti porabljal okoli 112 vatov pri dvojedrniku in štirijedrniku ter dobrih 10 W več ob uporabi procesorja X6. Številke so ustrezno narasle ob zagonu zahtevnih aplikacij, je pa danes že povsem logično, da zmogljive grafične kartice osrednje procesorje po porabi krepko prekašajo.

Kaj prinaša prihodnost?

Zadnji meseci so na področju osrednjih procesorjev predstavljali praktično mrtvilo, saj se oba največja izdelovalca nista izkazala s pomenljivimi novostmi. Intel je na IDF sicer predstavil prve zametke procesorjev z arhitekturo Sandy Bridge, ki naj bi bili zmogljivejši in varčnejši od današnjih procesorjev Core i3/i5/i7, vendar jih kani na trg poslati šele prihodnje leto in to po tem, ko bo na sončni strani Alp že skopnela večina snežne podlage. Vmes pa bosta z AMDjem tekmovala predvsem z občasnimi pocenitvami trenutnih modelov. A kot vedo povedati poznavalci, se nova generacija procesorjev pospešeno pripravlja tudi v AMDjevih kovačnicah ... In če bo AMD res pristal v rokah Oracla ter posledično pridobil dostop do tehnologije procesorjev Sun SPARC, potem ... no, potem bomo uporabniki na namizja dobili zmogljivosti, ki smo jih še pred leti občudovali le v strežniških okoljih.

AMD Phenom II X6 1075T     

Šestjedrni procesor.    

Izdeluje: www.amd.com.    

Prodaja: www.asbis.si.    

Cena: 220 EUR.    

Za: Tehnologija Turbo Core, visoke zmogljivosti, dostopna cena.    

Proti: Nič.

AMD Phenom II X4 970 BE     

Štirijedrni procesor.   

Izdeluje: www.amd.com.   

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 174 EUR.

Za: Zelo uravnotežen in vsestranski procesor.

Proti: Opazno dražji od drugih štirijedrnikov iz iste družine.

AMD Phenom II X2 560 BE 

Dvojedrni procesor.   

Izdeluje: www.amd.com.   

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 90 EUR.    

Za: Ugodna cena, možnost odklepanja dodatnih jeder.

Proti: Poraba energije v mirovanju.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji