Objavljeno: 30.1.2012 10:43 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2012 | Teme: nenehni testi

Kodak EasyShare Z5010

Kodak Z5010 je zajeten, a kljub temu razmeroma lahek aparat, zaradi česar skupaj s špartansko oblikovanimi tipkami deluje na prvi pogled precej ceneno. Ob prvem stiku pa ugotovimo, da je opremljen z odličnim gumiranim držalom, ki ni nič kaj podobno njegovi ceni v tem razredu.

Res je, da bo ta ob močnejšem stisku rad zaškripal, a je celotna plastika ohišja precej prijetna na otip. Tudi kakovost tipk v resnici sploh ni slaba, zatakne pa se ravno med njihovo uporabo, saj je odzivnost aparata na trenutke duhomorno počasna. Menuji bodo še posebej všeč začetnikom, saj so kljub nekoliko slabši preglednosti precej enostavni. Na precej slabem zaslonu ločljivosti 230.000 pik so vedno na voljo bližnjice do vseh svetlobnih prilagoditev, kot so kompenzacija osvetlitve in kompenzacija osvetlitve bliskavice, ter po želji nekoliko slabše vidni histogram. V ročnem načinu, ki ga aparat omogoča, so tu tudi čas osvetlitve in odprtost zaslonke, manjka pa izbira beline, ki je na voljo le na menuju in jo sicer aparat sam zares dobro izbere.

Posebne bližnjice na tipkah sicer ni dobila, a je izbira občutljivosti ISO kljub temu vedno na voljo v spodnjem delu zaslona. Žal je njeno prilagajanje na trenutke neznosno počasno, še bolj pa zmoti zrnatost fotografij pri praktično vseh nastavitvah, tudi pri najnižji ISO 64. Pri nastavitvi ISO 1600, kolikor aparat omogoča, so tako fotografije le še pogojno uporabne. Kodak vsekakor ni primeren za fotografiranje v slabših svetlobnih razmerah, čeprav mu lahko pripišemo solidne lastnosti bliskavice.

Objektiv se ponaša z 21-kratnim razponom goriščnic in se pri zelo širokem kotu 25 mm ponaša z nadvse majhno stopnjo popačenja sodčkavosti, vendar razočara na področju vijoličnih robov. Ti se naredijo silno hitro in lahko skazijo drugače pravilno odmerjene barve. Objektiv pa je opremljen z zelo dobro stabilizacijo slike, ki pa verjetno zaradi svoje glasnosti ni na voljo pri zajemanju videa.

Glasno zumiranje je resda vselej omogočeno, a je zaradi visoke zrnatosti nekoliko slabša tudi kakovost prostorsko potratnega videa (200MB/s), ki so mu v Kodaku po zaslugi 720-vrstične ločljivosti dodelili oznako HD.

EasyShare Z5010 je aparat, ki dobro sedi v roki in se v določenih razmerah fotografsko precej dobro izkaže. Opremljen je s sicer zelo dobrim objektivom, katerega kakovost pa skazijo ravno vijolični robovi pri zajemanju kontrastnih scen. Ker mu zamerimo tudi visoko stopnjo zrnatosti in nekoliko slabši video, ga lahko zaradi nizke cene priporočimo predvsem tistim, ki veliko fotografirajo pri dnevni svetlobi. Konkurenca je v tem razredu zelo močna in uporabniki imajo tudi drugje veliko izbire, vendar za ceno dobrih 150 evrov nihče ne ponuja tako širokega kota.

Kodak EasyShare Z5010

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-525 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,8; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (64-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 158 EUR.

Za: Držalo, široki kot, popačenje sodčkavosti, cena.

Proti: Šum, vijolični robovi, počasno delovanje, zajetnost videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji