Objavljeno: 27.2.2007 03:19 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2007 | Teme: nenehni testi

Kodak EasyShare V705

Kodak je z novim članom družine aparatov V z dvojnim objektivom nadgradil model V570 z zmogljivejšim tipalom, ki po novem omogoča zajemanje fotografij z ločljivostjo 7 megapik. Aparat se sicer od predhodnika, ki smo ga opisali lani aprila, po drugih tehničnih značilnostih ne razlikuje. Gre za žepni aparat s kovinskim ohišjem, katerega odlika sta dva objektiva: prvi omogoča dokaj klasični razpon slikanja s trikratno optično povečavo, ki v 35 mm formatu ustreza goriščnici med 39 in 117 mm, drugi pa ima nespremenljivo goriščno razdaljo 23 mm. Slednja pride prav pri slikanju v manjših prostorih in pri zajemu panoramskih fotografij, saj lahko z V705 zajamemo precej širši kot, kakor zmorejo konkurenti.

Zadnji del zaslona zaseda velik, 2,5-palčni zaslon. Nastavljanje aparata je zato nekoliko nerodno, saj so vsi gumbi stisnjeni na desno stran ohišja in so precej skupaj. Nastavitveni menuji so pregledni, aparat pa glede na zmožnosti ne meri na bolj zahtevne uporabnike, saj ne ponuja ročnega nastavljanja zaslonke in osvetlitvenega časa. V primerjavi s predhodnikom so nekoliko povečali razpon občutljivosti ISO: V705 ponuja slikanje z občutljivostjo med ISO 50 in 1000. Posebnost aparata je podpora panoramskemu načinu slikanja, ki omogoča "lepljenje" več zaporednih posnetkov že v samem aparatu. Rezultat sicer ni tako dober, kot če slike združujemo na računalniku, a za natančnejše roke povsem zadošča.

Med zumiranjem je preklop med obema objektivoma samodejen: ko zmanjšujemo goriščnico, aparat samodejno preskoči med 39 in 23 mm. Kodak se tako rad pohvali, da ima aparat petkratno optično povečavo, a to, resnici na ljubo, ni povsem res, saj preskok med objektivoma ni povsem zvezen. Slika je, če slikamo s širokokotnim objektivom, nekoliko sodčkasta (to opazimo že na zaslonu aparata), večjih popačenj pri objektivu s trikratno povečavo pa nismo opazili.

V praksi se aparat izkaže zelo dobro. Širok kot slikanja pride zelo pogosto prav, obenem pa je aparat zaradi velikosti in teže primeren za vsak žep. Slike so dobre, ostrenje pa natančno. Pri modelu V570 smo zelo pograjali bliskavico: ta je pri V705 sicer boljša kot pri predhodniku in ima večji doseg, kljub temu pa bi se lahko Kodakovi inženirji še malce bolj potrudili. Videoposnetke aparat zajema z ločljivostjo 640 × 480 pik in s 30 slikami na sekundo.

Kodak EasyShare V705 je odličen žepni aparat, ki uspešno nadgrajuje predhodnika. Zanimivo, da se nihče od konkurentov še ni odločil za podoben korak kakor Kodak in v svojih žepnih aparatih ponudil dvojnega objektiva, saj ta omogoča precej večje razpone goriščnice ob majhnih dimenzijah aparata.

Kodak EasyShare V705

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 23, 39-117 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-4,4; ostrenje 0,6 m-neskončno (5-70 cm makro); čas od 1/1170 do 8 s; domet bliskavice 3,1 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400, 800, 1000.

Cena: 330 evrov.

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si; Meditrade, www.meditrade.si.

Za: Dvojni objektiv, širok kot slikanja.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji