Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2006 | Teme: nenehni testi

Kodak EasyShare V610

Kodak bo pri svojih aparatih očitno stavil na tehnologijo dvojnega objektiva, s katerima laže doseže večji razpon goriščnice ali pa širši kot slikanja. Po modelu V570, ki je s pomočjo dodatnega objektiva omogočal slikanje pri 23 mm, so predstavili še model V610, ki dvojni objektiv izkorišča nekoliko drugače. Gre namreč za trenutno najmanjši aparat z desetkratno optično povečavo, saj bi ga po merah lahko uvrstili tudi v žepni razred. To so pri Kodaku dosegli s pomočjo dveh objektivov, ki vsak skrbita za del razpona goriščnice: prvi med 38 in 114 mm (ekvivalent 35 mm formatu), drugi pa med 130 in 380 mm. Med zumiranjem aparat najprej uporablja prvega, ko pride do njegove meje, se ustavi, nadaljnji pritisk na tipko za zum pa "preklopi" na drugi objektiv. Ker ima tako vsak izmed objektivov le trikratno optično povečavo, je sistem leč dovolj preprost, da so ga v Kodaku namestili kar v ohišje - objektiv tako med slikanjem sploh ne sega iz ohišja.

Ohišje aparata je povsem kovinsko, v roki pa bi lahko sedelo nekoliko bolje. Če ga želimo trdneje oprijeti, je bolje, če ga držimo z obema rokama. Skoraj celotno zadnjo stran zaseda velik, kar 2,8-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 230.000 pik. Ločljivost bi bila pri tako velikem zaslonu sicer še nekoliko višja. Optičnega iskala aparat nima.

V610 nam ponuja osnovne zmožnosti ročnega nastavljanja lastnosti slike. Tako lahko nastavljamo občutljivost ISO in temperaturo bele barve (samo štiri prednastavljene vrednosti, brez ročnega zajema temperature). Nastavljanja zaslonke ali osvetlitvenega časa aparat ne ponuja. Na voljo pa imamo 22 scenskih načinov, ki olajšajo slikanje v težjih svetlobnih razmerah. Posebnost aparata je vmesnik bluetooth. Ta omogoča, da sliko brezžično pošljemo v računalnik, telefon ali tiskalnik, pri čemer jo zna prej tudi pomanjšati, tako da prenos ne traja predolgo. Z vmesnikom nismo imeli večjih težav - povezal se je hitro, prenos pa poteka tekoče in dokaj hitro.

Kakovost fotografij je primerljiva z modelom V570. Barve so žive, ostrenje hitro. Aparat dobro ocenjuje belino, pa tudi šum ni preveč opazen. Videoposnetke aparat zajema z ločljivostjo 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo, kakovost posnetka pa je povprečna - kar nekajkrat se je zgodilo, da je posnetek nekoliko preskakoval. Pri slikanju v tele položaju objektiva priporočamo mirne roke, ker aparat nima optičnega stabilizatorja slike.

Kodak V610 se lahko pohvali s tem, da gre za prvi (in zaenkrat edini) žepni aparat, ki ponuja kar desetkratno optično povečavo. Aparat se je Kodaku zelo posrečil, morda pa bi si želeli nekoliko širši kot slikanja - z 38 mm, kolikor ponuja, je sicer primerljiv z drugimi ultra zum aparati, vendar je model V570 pokazal, da je korak v pravo smer čim širši kot slikanja. Kljub temu je V610 domiseln in uporaben in omogoča, da imamo digitalca z veliko optično povečavo vedno s seboj v žepu.

Kodak EasyShare V610

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 6,1 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 (ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-4,4; ostrenje 0,6 m-neskončno (5-70 cm makro); čas od 1/1200 do 8 s; doseg bliskavice 3,4 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800.

Cena: 129.990 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.pcplus.si; Meditrade, www.meditrade.si.

Za: Mere, kovinsko ohišje, velik zaslon, bluetooth.

Proti: Bliskavica, omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, nima stabilizatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji