Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare Sport

Verjetno se vsakdo spomni tistih analognih fotoaparatov za enkratno rabo, ki so bili odporni za vodo in jih je bilo mogoče uporabljati na morju brez bojazni, da bi zmočili film in s tem izgubili posnetke. Bili so poceni, pa tudi kakovost fotografij je bila temu primerna.

V digitalni dobi je stanje nekoliko drugačno, saj izdelava aparata za enkratno rabo nekako ne bi bila smiselna. V vsakem primeru bi bilo treba fotografije nekako prenesti v računalnik, tudi v foto studiu, in Kodakovi inženirji so prišli do ugotovitve, da je bolj smiselno izdelati aparat z vgrajeno režo za pomnilniške kartice in priključkom USB 2.0.

Sicer ima aparat z zgoraj omenjenimi veliko skupnega, saj je opremljen z objektivom slabe kakovosti, ki ne omogoča optične povečave, poleg tega pa ne premore niti ostrenja. Tako se bo treba zadovoljiti z vnaprej nastavljenim področjem ostrine, kar se sliši nekoliko absurdno že v primerjavi z modernimi telefoni z vgrajeno kamero. Dokler fotografiramo nekoliko bolj oddaljene predmete, še nekako gre, ko pa se jim približamo na tisto ,,makro" področje, ki je bliže od pol metra, pa fotografije hitro postanejo neostre.

Dobro je to, da so moderna tipala digitalnih fotoaparatov majhnih mer, saj to objektivu kljub temu omogoča dokaj veliko področje solidne ostrine, vendar pa tudi tipalo samo ni ravno biser sodobne tehnologije. Ponuja najvišjo občutljivost ISO 1250, ko fotografije postanejo že precej zrnate, vgrajena bliskavica pa je precej šibka.

Sama kakovost fotografij je slaba, tudi barve, bolje se obnese le v zelo dobrih razmerah. Podobno je tudi pod vodo, ko so fotografije sicer uporabne in točke ostrenja ne moremo zgrešiti, so pa večinoma nekoliko manj kontrastne.

Slab je tudi zaslon, ki ima le 112.000 pik in se ne izkaže niti na področju barv.

Bolj lahko pohvalimo ohišje, pa naj bo živo oranžno ali pa flourescentno rumeno. Preizkušeno prenese globino do treh metrov, pohvali pa se tudi s solidnim gumiranim držalom. Za napajanje aparat uporablja vsem znane in povsod dostopne baterije tipa AA, ki jih skupaj s kartico pokrivajo vratca, ki se lahko ob določenem gibu zataknejo v odprtem položaju. Kodak Sport je zelo preprosto uporabljati, saj je kar nekaj namenskih tipk dobro izpostavljenih, sprožilec pa ima, ker ni ostrenja, le dva položaja, kot vsaka druga tipka. Priročna je tudi funkcija, ki razveljavi izbris fotografij, če pa jih nekaj posnamemo na notranji pomnilnik in nato vstavimo kartico, jih aparat zna tudi prestaviti nanjo.

Kodak EasyShare Sport je namenjen izrecno tistim uporabnikom, ki želijo poceni aparat, odporen za vodo, in ne dajo veliko na kakovost fotografij in videa.

Kodak EasyShare Sport

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0; ostrenje- neskončno; domet bliskavice 2,4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1250).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 3.

Zasnova aparata: 3.

Prodaja: Kodak, www.kodak.si.

Cena: 66,99 EUR.

Za: Cena, odpornost za vodo in prah, enostavna raba.

Proti: Nima ostrenja, nima optične povečave, nemogoče fotografiranje bližnjih predmetov, slab zaslon, slaba kakovost fotografij, šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji