Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare Mini M200

Kodak je že dlje časa znan predvsem po zelo agresivni cenovni politiki, hkrati pa tudi po enostavnih aparatih za vsakdanjo rabo. Ravno v cenejšem segmentu žepnih aparatov so najmočnejši, novi model Easyshare Mini M200 pa je pri tem še prav presenetljivo majhen. Gre namreč za daleč najmanjši aparat v naših tabelah, hkrati pa je tudi med najlažjimi. Na fotografijah se tega namreč ne vidi, a v praksi deluje, kot da bi vzeli navaden žepni model in ga v vseh smereh še zmanjšali.

To bo seveda odgovarjalo vsem, ki si želijo res majhne naprave za vsak žep, obenem pa nočejo dražjega aparata, ki bi ga bilo lahko škoda v kakšnih manj prijaznih okoljih. Zaradi velikosti bo aparat odgovarjal le tistim, ki nimajo prevelikih rok, nam je bilo ohišje premajhno za udobno rabo. Seveda so zelo majhne tudi tipke, zaslon po diagonali meri le dva in pol palca. Je pa njegova ločljivost povsem spoštljivih 230.000 pik.

Aparat je preprost tudi po specifikacijah. Premore trikratni zum, objektiv seže od solidno širokih 29 mm pa do 87 mm. ISO gre le do ISO 1000, čeprav se šum opazi že bistveno prej, pri ISO 400. Malo smo bili razočarani nad razmeroma slabo bliskavico, a je njena zmogljivost glede na ceno in velikost aparata razumljiva. Ročnih nastavitev je silno malo, to je seveda razumljivo, saj bodo uporabniki aparata raje ostali pri polni avtomatiki, ki pa svoje delo dobro opravi.

Kakovost fotografij je načeloma pod povprečjem med žepnimi aparati. V dobrih svetlobnih razmerah so fotografije sicer povsem solidne, barve pa razmeroma močne (to bo večini uporabnikov všeč). Takoj, ko se premaknemo noter in je torej na voljo manj svetlobe, pa opazimo več šuma, zaradi pomanjkanja stabilizacije pa bomo hitro vklopili bliskavico. Ta je, kot smo že omenili, razmeroma slabotna.

Easyshare Mini M200 je odličen aparat za nekoga, ki mu je razmeroma vseeno glede zmogljivosti in si želi le preprost aparat za malo denarja. Je tudi dobra izbira kot prvi aparat za mlajše, ki bi si želeli beležiti svet okoli sebe.

Kodak Easyshare Mini M200

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 29-87 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-6,5; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 2 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1000).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 4.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 79 EUR.

Za: Cena, velikost in teža.

Proti: Kakovost izdelave, kakovost fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji