Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare Max

Kodak, ki je sicer v preteklosti v fotografiji storil veliko, se v zadnjem času bolj posvetil malim pocenim aparatom, a tu in tam še vedno izdelajo kak izdelek, ki bi utegnil biti konkurenčen bolj zvenečim imenom. Tak je EasyShare Max, ki se maksimalno podaja v boj za kupce v razredu maksimalne povečave.

Pri tokrat preizkušenem modelu je ta kar 30-kratna, in sicer se začne pri 28 mm in konča pri dolgih 840 mm. Morda bi si tak razpon želeli še nekoliko bolj v prid širokemu kotu, vendar se lahko Max kljub veliki povečavi pohvali tudi z dovolj veliko odprtostjo zaslonke, tako v širokem kot tudi v tele delu. Tudi sicer je objektiv povsem solidne kakovosti in se zlahka postavi po robu dražjim konkurentom, nekoliko zmotijo le vijolični robovi, ki se naredijo pri različnih goriščnicah. Omogoča zajemanje makro posnetkov že od enega centimetra naprej, ko po pritisku na tipko na vrhu ohišja objektiv sliko približa na približno tretjino povečave. Dobro je tudi ostrenje, ki deluje odlično tudi med zajemanjem videa, objektiv pa je opremljen tudi z dobro optično stabilizacijo slike.

Kodak omogoča tudi zajemanje kakovostnega videa v polni visoki ločljivosti skupaj s stereo zvokom, stisnjenega s kodekom H.264. Začetek in konec snemanja sprožimo ob pomoči namenske tipke, med zajemanjem pa je omogočeno tudi optično zumiranje.

Solidne kakovosti je tudi tipalo vrste CMOS, ki se lahko pohvali z 12 megapikami in dobro reprodukcijo barv. Ponuja občutljivosti vse do ISO 6400, pri kateri so fotografije sicer zelo zrnate, pri občutljivostih do ISO 800 pa se dobro obnese.

Aparat ima vgrajen tudi program, ki omogoča izdelavo HDR fotografij v samem aparatu in v ta namen posname tri zaporedne fotografije, vendar je treba aparat, da bi manever uspel, držati zares povsem pri miru, končni rezultat pa ni preveč impresiven.

Pri upravljanju s samim aparatom nam pomaga kolesce, ki ga je mogoče tudi pritisniti in omogoča hitro in enostavno prilagajanje nastavitev, menuji pa so nekoliko okornejši. Nekoliko manj kakovostne so tudi tipke, ki so okrog razmeroma kakovostnega zaslona, zmoti pa tudi to, da je bliskavico mogoče odpreti le z izbiro nastavitve.

Aparatu smo na našem preizkusu zamerili tudi zamrznitev, ki nam je izbrisala ravnokar vzeto zanimivo fotografijo pokrajine in nekoliko počasnejše delovanje nekaterih delov menuja.

V roki kakovostno ohišje tega Kodaka leži zelo dobro in tudi večina tipk je dostopno razporejena.

Kodak EasyShare Max je odlična konkurenca dražjim in bolj zvenečim znamkam, a ga od njih loči pika na i v praktično vseh pogledih. Za ceno 285 evrov sicer dobimo zelo zmogljiv aparat z malo pravih pomanjkljivosti.

Kodak EasyShare Max

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-840mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 7 cm(makro)-neskončno; domet bliskavice 8,9 m; ISO: samodejno ali ročno (125-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Izdeluje: Kodak, www.kodak.com.

Cena: 284,69 EUR.

Za: Cena, zmogljiv objektiv, uporabno kolesce.

Proti: Menu, kakovost nekaterih tipk, pogojna uporabnost funkcije HDR, zamrznitev, ki nas je stala fotografije, rahla sodčkavost objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji