Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2011 | Teme: android

Ko je pretok omejen

V prejšnji številki smo v članku Lepa njihova popisali možnosti, kako priti do interneta, če dopustujemo na Hrvaškem. No, ko se odločimo za ta korak, se je treba sprijazniti s tem, da zaloga razpoložljivih bitov ni neomejena. So pa na voljo načini, kako s kilo/mega biti varčevati.

Neomejena pričakovanja glede vreče bitov so danes že nekoliko omilili telefoni, saj je v paketih za mobilno telefonijo količina prenesenih podatkov praviloma omejena. Vendar je brskanje po mobilnih telefonih drugačno opravilo. Prenesene količine so praviloma manjše in večini uporabnikov tistih 100 -1000 MB na mesec ni ovira, če telefon uporabljajo bolj ali manj le za prebiranje in pošiljanje spletne pošte. Ob podatkovno steno se hitreje zaletimo pri pametnih telefonih, saj privzeti brskalniki Symbiana, iOSa in Androida prešerno pretakajo podatke in so z vsako iteracijo bolj podobni svojim ustreznikom na namiznih računalnikih. Na tej točki je tržno nišo našla norveška Opera, ki je svoje brskalnike za mobilne telefone razvila tako, da uporabniku pomagajo krotiti količino prenosa podatkov, ko brska po spletu. Zanimiva je predvsem Opera Mini, ki spletne strani prenaša prek svojega strežnika, ki slike dodatno zmanjša in stisne in sploh že kar divje varčuje s prenesenimi biti. Odlično za spletno brskanje v tujini, beri: tudi na hrvaškem morju. Kaj pa, če bi si želeli varčevati tudi na prenosniku in ne le na telefonu?

Pozor!

V računalnikih z Okni je pred odhodom na morje smotrno izključiti Windows update in razne storitve za varnostne kopije (npr. Dropbox). Omenjenih namreč ne zanima, ali je povezava v splet mobilna ali ne, draga ali poceni. Redmondski popravki ali prijateljeve slike v Dropboxu bodo prav tako štete v promet.

Varčujmo v Oknih

Če se odpovemo najočitnejšemu porabniku pasovne širine, videu, in njegovemu najočitnejšemu viru, Youtubu, je jasno, da bomo največ bitov pretočili s fotografijami na spletnih straneh. V kombinaciji z oglasnimi pasicami v formatu flash. Proti tej požrešnosti se lahko borimo na več načinov.

Tudi Facebook deluje, le nekoliko špartansko je videti.

Za začetek - v brskalnik (mi smo uporabili Chrome) namestimo razširitev Adblock, ki prepreči prikazovanje (in pretakanje) oglasov. Naslednji korak je uporaba mobilnih različic spletnih strani, ki jih ima večina novičarskih dveri in so dostopne prek ločenih naslovov (npr. m.delo.si). Kombinacija teh dveh korakov že lepo zmanjša pretok podatkov, za resno varčevanje pa se bo treba lotiti menjave samega brskalnika. Da, uporabili bomo zgoraj omenjeno, telefonsko Opero Mini.

Ta je seveda prilagojena za delovanje na mobilnih telefonih in je v Oknih neposredno ne moremo zagnati, četudi je pisana v javi oziroma njenem mobilnem dialektu. Namestiti bo treba program

Microemulator (microemu.org), ki omogoča zaganjanje mobilnih javanskih programov, nato pa na naslovu www.opera.com/mobile/download/versions prenesemo datoteko .jar za Opera mini (trenutna različica je 6.1).

Microemulator omogoča dva načina delovanja uporabniškega vmesnika, in sicer kot simulacija mobilnega telefona in polnozaslonski način. Slednjega vklopimo tako, da gremo pod options/select device ... in kot privzetega nastavimo "resizeable device". Nato pod zavihkom "file" izberemo "Open MIDlet file", odpremo .jar datoteko Opere mini in kliknemo start. Ko bomo v Operi Mini vključili možnost prikaza slik v nizki kakovosti (najdemo jo pod "settings"), se lahko nadejamo res občutnega bitnega varčevanja.

Da bi to potrdili, smo se lotili preizkusa. Odprli smo gmail in tam odprli dve spletni pošti, nato pa se prijavili v Facebook in pogledali dva profila prijateljev, na koncu pa samo odprli Google Reader. Chrome brez vseh dodatkov je za vse to pretočil 5,43 MB, z vklopljenim AdBlockom je poraba padla na 3,71 MB, ob odpiranju mobilnih različic spletnih strani smo prišli na 1,91 MB. Opera Mini v emulatorju s stisnjenimi slikami je vse to postorila v 372 KB! Pretočili smo torej skoraj 15x manj podatkov!

Res pa je, da je Opera Mini prilagojena telefonom in s seboj nosi nekatere navade, ki so v namiznem okolju odveč. Tako so polja za pisanje manjša, številke vpisujemo ob pomoči navidezne tipkovnice oziroma tako kot na mobilnikih (večkrat pritisnemo eno tipko, da "pridemo" do številke). Pomikanje po vsebini najbolje deluje tako, da stran primemo in jo premaknemo (kot s prstom po zaslonu telefona).

Je vse to res potrebno?

Ko na dopustu zakupimo 500 MB ali 1 GB podatkov, bo to nemara za posameznika dosti, tudi če uporablja polno brskalniško izkušnjo od doma. Ko pa bo prenosnik uporabljala še boljša polovica, otroci in kup prijateljev, ki si bodo "ogledali kak mail ali dva", bo enačba potrebovala spremenljivko, ki bo zmanjšala porabo. Opera Mini v Oknih je za to kakor nalašč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji