Objavljeno: 12.7.2007 02:16 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2007 | Teme: backup

Knjiga s terabajtom

Družina diskov Western Digital My Book se je dobro "prijela" med uporabniki. Western Digital je predstavil zmogljivejšo različico, ki ima v ohišju kar dva diska.

Zunanji disk WD My Book Pro II je v primerjavi z navadnim My Bookom kot dvakrat debelejša knjiga, vse druge oblikovne lastnosti pa so ostale enake. Se pravi, da je ohišje zasnovano kot stilizirana knjiga, prednjo stran pa krasi dvojni gumb, ki je hkrati tudi lučka za prikaz stanja naprave (in obenem kaže, koliko prostora še imamo na voljo). Na zadnji strani imamo na voljo kar tri vmesnike za priklop, poleg vmesnika USB 2.0 in firewire nam My Book ponuja tudi novi firewire 800, ki ponuja dvakrat hitrejši prenos podatkov.

Priloženi namestitveni program namesti preprost programček, ki se naseli v orodno vrstico ob uro in omogoča, da diska v napravi povežemo bodisi v polje RAID 0 bodisi v RAID 1. Delo s polji RAID je odlično: sprememba z RAID 0 na 1 in nasprotno je opravljena v nekaj sekundah in disk je takoj zatem pripravljen za uporabo. V primerjavi z nekaterimi drugimi zunanjimi diski, ki si za gradnjo diskovnih polj vzamejo precej časa, je My Book nedvomno rekorder. Po namestitvi se disk naseli kot dodaten pogon v Raziskovalec.

Meritve so pokazale, da je hitrost, tudi če izberemo RAID 0, primerljiva z drugimi zunanjimi diski. Omejitev namreč predstavlja hitrost vmesnika. Pri vmesniku USB je bila hitrost branja 34,1 MB/s, hitrost pisanja 29,3 MB/s, dostopni čas pa 14,1 ms. Vmesnik firewire 400 se sicer odreže malenkost bolje, a ne preveč: branje 34,5 MB/s, pisanje 29,7 MB/s, dostopni čas 13,8 ms. Z vmesnikom firewire 800, ki verjetno omogoča opazno boljše rezultate, diska nismo mogli preizkusiti, ker med testiranjem nismo imeli na voljo računalnika s tem vmesnikom. Zaenkrat je namreč še zelo nerazširjen in se šele uveljavlja (serijsko ga ponujajo le nekateri zmogljivejši modeli Applovih računalnikov).

Priloženi program za izdelavo rezervnih kopij, ECM Retrospect Express Backup, ponuja izdelavo varnostne kopije sistema in posodabljanje varnostne kopije ob določenih časovnih intervalih. Zaščitimo lahko seveda tudi samo posamezne imenike. Ob vsaki posodobitvi varnostne kopije program prenese le datoteke, ki so se od zadnje kopije spremenile, tako da je ob prvi izdelavi kopije postopek nekoliko daljši, naknadne posodobitve varnostne kopije pa se izvedejo zelo hitro.

Diski se med delovanjem zelo grejejo in My Book pri tem ni izjema. Ventilator, ki skrbi za hlajenje diskov (napajalnik ni v ohišju, temveč je zunanji, tako da ne ogreva ohišja), se sicer vrti v skladu s temperaturo v ohišju (hitreje pri višji temperaturi), ob daljši obremenitvi (presnemavanje datotek nekaj minut zapored) pa se hitro zavrti s polno hitrostjo, zaradi česar je My Book eden glasnejših zunanjih diskov in ga bo večina raje nekoliko odmaknila od ušesa.

Z novo diskovno "knjigo" je WesternDigital zadel žebljico na glavo. Ponuja namreč 1 TB prostora po dokaj ugodni ceni, obenem pa varnost podatkov s podporo polju RAID 1. Trije različni vmesniki za priklop le še potrdijo dober vtis. Žal se inženirji pri WD niso najbolj potrudili s hladilnim sistemom, saj dober vtis precej skazi glasen ventilator.

Western Digital My Book Pro Edition II

Kaj: Zunanji disk z dvema diskoma v ohišju.

Izdeluje: Western Digital, www.wdc.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 474,13 EUR.

Za: Podpora RAID 0 in 1, hitra izgradnja polj, priključek firewire 800, priložen program za varnostne kopije.

Proti: Glasnost ob daljši obremenitvi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji