Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2021

Kateri telefon naj kupim

Spodnji zapis je posebna različica sicer običajnega okvirja Zlati monitor. Taka, kot smo jo v Monitorju že večkrat objavili in ki je tudi tokrat nastala izpod tipkovnice našega Anžeta Tomića, ki na taka in podobna vprašanja redno odgovarja tudi v svojem zasebnem življenju: »Kateri telefon naj kupim, Anže?«

»Vseeno mi je, koliko stane telefon«

̶ Pri Applu kupiš iPhone 13 Pro Max. Letos baterija zdrži še dlje. Ima najboljši fotoaparat med telefoni. Sploh če snemaš video. Letos so (obema modeloma Pro) dodali višje in nižje osveževanje zaslona, tako da je vmesnik še bolj tekoč in zaslon porabi manj energije.

̶ Na Android strani pa je to Samsung S21 Ultra. Najbrž najlepši telefon letos. Dodana 10× zum leča zna priti prav in telefon ima končno skoraj neukrivljen zaslon. Pa še vmesnik OneUI ni več tako nadležen kot v preteklosti. Z lahkoto najboljši telefon, ki ga je Samsung kadarkoli naredil.

»Apple telefon, ki se ga izplača kupiti: iPhone 13 Pro«

13 Pro Max je najboljši iPhone, ker baterija zdrži še dlje kot pri vseh ostalih, a je velik in še dražji kot navaden 13 Pro. Če lahko pogrešaš dodatno kamero in novo hitro osveževanje zaslona, je tudi navadna trinajstica zate dovolj. A letos si 13 in 13 Pro nista tako blizu, kot sta si bila 11 in 11 Pro ter 12 in 12 Pro. 13 Pro ima veliko boljši fotoaparat in baterija zdrži dlje kot pri navadni trinajstici. Menim, da se letos izplača stegniti do proja.

»Androidni telefon, ki se ga izplača kupiti: One Plus 9 Pro«

One Plus 9 Pro je na voljo tudi pri nas in celo pri enem od operaterjev. Gre za super androidni telefon z dobrim fotoaparatom, ki Samsungovim pride zelo blizu. Zmaga pa uporabniški vmesnik, ki je dosti bolj podoben golemu Androidu, zato bi ga uvrstil pred Galaxy S21 Plus. Ta je sicer dostojna alternativa.

»Hočem poceni telefon: Google Pixel 4a«

Na Amazon.de stane Pixel 4a okoli 400 evrov plus poštnina (ko je na voljo). Za ta denar je to izjemen telefon, ker ima najboljšo kamero med cenejšimi telefoni. Najboljšo. Strojno je dovolj močan, da se da preživeti, a tisto, kar s tem telefonom kupiš, je fotoaparat. Nadležno pa je, da ga pri nas ne prodajajo, tako da predlagam alternativo – Xiaomi Redmi Note 10 Pro, ki je na voljo tudi pri nas. Ima veliko baterijo in fotoaparat je v redu. Živeti pa boš moral s Xiaomijevim vmesnikom, ki je res nadležen in oblikovno »ukraden« Applov iOS. Če bi raje Realme, naj bo to Realme 8 Pro.

»Za telefon nočem dati skoraj nič denarja«

Časi, ko sem v tem razredu z veseljem priporočil Xiaomi Mi A2 in A3, so mimo. To sta bila telefona za 200 evrov, ki sta dostavila goli Android in bila sprejemljiva. Takšnega telefona ne delajo več oziroma vsaj jaz ne vem zanj, tako da bi priporočil Realme 7. Zdaj se ga dobi že za okoli 200 evrov in za to se dobi veliko. Žal tudi Realmejev vmesnik, ki je kar nadležen, a to je svet, v katerem zdaj živimo.

Morda še omemba Nokie 3.4 (USB C, Android One vmesnik), ki je res poceni. Telefon ni »dober«, a predstavlja higienski minimum za te naprave. Torej naprava, ki ni neuporabna in je med tistimi res najcenejšimi najmanjše zlo.

»Kaj pa Google Pixel 6 in Huawei?«

Pri nas se še vedno prodajata Pixel 3 in XL, in če cena ni ovira, sta to še vedno super telefona. Pixel 6 k nam najbrž ne bo prišel, a videti je odlično.

Huawei je še vedno v zelo neprijetnem položaju. Strojno delajo izjemne naprave, a zaradi trgovskega spora med ZDA in Kitajsko njihovi novi telefoni nimajo dostopa do Googlovih storitev. Te so pa pač nujne. Sploh na Zahodu. Mate 40 Pro je super telefon in mirno konkurira Applu in Samsungu, a dokler se trgovinski spor ne reši, Huaweija ne morem priporočati. Kaže pa, da bomo podobne (iste?) telefone dobili v blagovni znamki Honor, ki jo ameriške oblasti (za zdaj) pustijo pri miru.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji