Objavljeno: 26.10.2021 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2021

Kaj menimo o - Apple iPhone 13 Pro

Applov iPhone 13 Pro ima končno hitro in prilagodljivo osveževanje zaslona OLED. Tej funkcionalnosti pravijo Promotion in smo jo prej že videli na njihovih dražjih tablicah. Ob predstavitvi letošnjih telefonov je bila to ena tistih postavk, s katero so se bolj pohvalili. V resnici spremenljive frekvence osveževanja na Android strani poznamo že kar nekaj časa. Ta tehnologija je že tako zrela, da se je letos začela pojavljati tudi v najcenejših (androidnih) telefonih.

Smo veseli, da je Apple končno prešel na nekaj več od 60 Hz? Smo in veseli bodo tudi kupci letošnjih Pro modelov. Vseeno pa je malce nadležno spremljati predstavitve, ko se reči, ki so v industriji že skorajda standard, prodaja kot zadnji krik tehnologije. Kakorkoli, pozdravljamo teh 120 Hz, ki lahko ob neuporabi zaradi varčevanja baterije upadejo tudi na 10 Hz. Pozdravljamo tudi odločitev, da so zarezo na zgornji strani telefona končno vsaj malo zmanjšali.

Sploh pa pozdravljamo res impresivno avtonomijo, ki so jo pri Applu dosegli s kombinacijo varčnega zaslona, varčnega (in kljub temu hitrega!) zaslona A15 Bionic (priznamo, še vedno se nismo navadili na te Applove marketinške izraze ...) in nekoliko večje debeline zaslona, zaradi katere vanje sede nekoliko večja baterija. IPhone 13 Pro je telefon, ki ob zmerni uporabi mirno zdrži ves dan, ob lahkotnejši pa celo dva.

Poleg zaslona in baterije je še eno področje, kjer letošnji Pro modeli izstopajo, in to je fotoaparat. Če je sistem tipal že lani konkretno štrlel iz ohišja, je letos na zadnji stranici zgrajeno celo nadstropje. Tam najdemo glavno, 3× zum in ultraširoko kamero. Pri Applu se tudi letos niso odločili za 10× lečo, ki jo nekateri huaweiji in samsungi imajo že nekaj let, tako da bo vpetim v Applov ekosistem morala zadostovati trojka. Zna pa ultraširoka kamera, tako kot tista v Samsung Galaxy S21 Ultra, delati tudi makro izdelke. Sistem je narejen tako, da fotoaparat sam preklopi na ultraširoko lečo, ko se objektu zelo približamo. Prehod je zelo grob in nič applovski pa še ročno ne moremo preklopiti nazaj na glavno kamero. Kmalu se menda obeta posodobitev, ki bo to omogočila.

Poleg kamer je še vedno vgrajen tudi lidar, tako da govorice o menda prihajajočih Applovih očalih, zaslonu ali čemerkoli že z obogateno resničnostjo še vedno ne bodo pojenjale.

V aplikaciji za fotografiranje so tudi tokrat dodali nekaj novosti. Prva je Cinematic način za video, ki je, v grobem, portrait mode za video. Omogoča torej zameglitev ozadja »portretiranca«. Tako kot pri fotografijah je ta funkcionalnost tudi tu nenatančna. Las algoritmi še vedno ne zaznajo dovolj dobro in »megla«, ki bi morala biti okoli subjekta, dostikrat zaide vanj. Zanimivejši so photographic styles, ki spremenijo videz zajetih slik. Ne gre za klasične filtre, saj se izbira zapeče v končno sliko. Tako lahko, denimo, izberemo način, ki bolj poudarja barve, in podobno. To je dobrodošla sprememba in priznanje, da ni enega pravega načina, kako naj bodo fotografije videti. Že tako so na telefonih to izdelki, ki jim zelo pomagajo algoritmi, in dobro je, da imamo na te procese vsaj nekaj več vpliva.

Zaslon je torej boljši, baterija zdrži dlje in fotoaparat je v vrhu, če ne kar čisto na vrhu telefonske ponudbe. O iOS je škoda izgubljati besede, saj je to super operacijski sistem, takoj ko se ga privadimo. Seveda pa še vedno ne podpira slovenščine. Te sramote žal Apple ne občuti in lahko le upamo, da jo kdaj bo. Noro pa je, da Apple še vedno vztraja pri vmesniku Lightning, ki pri podatkovnih povezavah zmore le hitrosti že res starega vmesnika USB 2.0. Takšen vmesnik na telefonu, ki bo (kmalu) znal zajemati video v formatu ProRes (na hitro: raw za video), je nesmisel. Resnično gre za največjo zamero Applovim telefonom, a se zdi, da bodo pri njem vztrajali, dokler jim ne bo uspelo narediti naprave, ki vmesnika sploh ne bo imela. Ali pa do takrat, ko jim bo Evropska unija zapovedala menjavo.

Kaj pa navadna trinajstica?

Seveda, tudi letos obstajajo tudi »nepro« iphoni. Model iPhone 13 (mini) nima višjega osveževanja zaslona. Manjka mu 3× kamera in nasploh so med fotoaparatoma kar občutne razlike. Lani sta si bila 12 in 12 Pro tako blizu, da je bil nakup Pro modela nesmiseln, a letos to ne velja več. Smo v letu, ko se bolj izplača kupiti model Pro, razen če bi radi »minija«, ki res sede v vsako roko in gre v vsak žep. Z letošnjim varčnejšim procesorjem naj bi bila avtonomija nekaj boljša, a bomo o tem sodili, ko ga dobimo.

Sicer pa – tudi letos je Apple naredil nekoliko boljše telefone kot lani. To počnejo že od leta 2007 in ta pristop nam vsako leto dostavlja telefone, ki sodijo v sam vrh. Če imate iPhone 11 ali 12, lahko mirno počakate do naslednjega leta. Če pa boste na trinajstico prešli s starejšega modela X ali še starejšega iphona, pa vas čaka kar konkreten skok v prihodnost.

iPhone 13 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.150 EUR

Za: Fotoaparat, zaslon s prilagodljivim osveževanjem od 10 do 120 Hz.

Proti: Povezovalni vmesnik Lightning.

  

iPhone 13

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 930 EUR

Za: Fotoaparat.

Proti: Zaslon, ki je še vedno le 60-herčni. Povezovalni vmesnik Lightning.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji