Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Žiga Kobše | Monitor Januar 2024

Kako zaščititi svojega maca

Kako pomembno je poskrbeti za varnostno kopijo podatkov, verjetno ni treba posebej poudarjati. Pravzaprav gre za tako pomembno temo, da 31. marca vsako leto obeležujemo svetovni dan varnostnega kopiranja. Oglejmo si, kako se zaščitimo na macu.

Naj za začetek omenimo, po kakšnem ključu smo izbrali kandidate za tokratni prispevek. Vsem trem programom je skupno to, da so v svoji osnovni inačici brezplačni. Menimo, da varnost uporabniških podatkov ne bi smela biti privilegij, temveč temeljna pravica slehernika, zato plačljiva programska oprema za ustvarjanje osnovne varnostne kopije podatkov tukaj preprosto odpade. Hkrati so relativno enostavni za uporabo, predvsem pa imajo za seboj zgodovinski pedigre in entuziazem svojih razvijalcev.

Tako smo se odločili, da bomo tukaj pobliže spoznali privzeti macOS program Time Machine, znotraj jabolčne skupnosti vsem dobro poznan SuperDuper! in nekoliko manj znani Growly Backup. Za samo izdelavo varnostne kopije bomo potrebovali le zunanji disk, ki ga, verjamemo, zagotovo že imate pri roki. Sami priporočamo uporabo takšnih, ki dosegajo vsaj hitrosti USB 3.0 (ne glede na tip priklopa, pa naj gre za USB-A ali sodobni USB-C), saj so hitrosti zapisovanja podatkov vmesnika USB 2.0 za sodobne potrebe preprosto premajhne in časovno potratne.

Time Machine

Kje: Del privzete programske opreme macOS.

Cena: Brezplačen.

Za: Eleganten in razumljiv uporabniški vmesnik, obnovitev podatkov znotraj datotečnega orodja Finder je nadvse intuitivna in preprosta.

Proti: Čeprav bi naj bil Time Machine skorajda »neviden«, v resnici požira veliko sistemskih virov. Zdi se precej neroden pri kopiranju velikih datotek, saj ob vsaki spremembi znova kopira celotno datoteko in se ne poslužuje sodobnejših principov bločnega datotečnega kopiranja.

  

Time Machine Editor

brezplačno razširitveno orodje za Time Machine

Kje: tclementdev.com/timemachineeditor

Time Machine

Večina uporabnikov macov je zagotovo že slišala za privzeti program Time Machine, ki se v praksi odlično obnese kot enostavna in vsestranska rešitev za izdelavo varnostne kopije sistema. Tako imenovani časovni stroj je namreč edini izmed vseh treh tukaj obravnavanih programov, ki jih lahko varno uvrstimo v kategorijo programske opreme, ki obvlada izdelavo različic kopij podatkov in njihovo samodejno čiščenje oziroma izločanje (t. i. pruning). Gre za to, da Time Machine za zadnjih 24 ur hrani različice datotek za vsako uro posebej, dnevne varnostne kopije hrani za obdobje zadnjega meseca, po tem časovnem obdobju pa dolgoročno shrani tedenske kopije podatkov. Ko na zunanjem disku zmanjka prostora, se začnejo kopije brisati same, seveda v smeri od starejših proti novejšim. Priporočamo, da si za izdelavo Time Machine varnostne kopije priskrbite zunanji nosilec podatkov z vsaj dvakratno zmogljivostjo primarnega diska.

Če vam privzeta frekvenca urnega ustvarjanja varnostnih kopij ne ustreza, lahko v različicah macOS Ventura in naprej v nastavitvah Time Machine po novem izbiramo še med dnevnim in tedenskim intervalom. V tem primeru bi vas kljub privzeto ponujeni izbiri med različnimi intervalnimi možnostmi raje preusmerili k uporabi zastonjskega orodja Time Machine Editor, ki možnosti nastavljanja časovnih intervalov za izvajanje varnostnih kopij popelje skoraj v neskončnost.

SuperDuper!

Kje: shirt-pocket.com/SuperDuper

Cena: Osnovna zmogljivost kloniranja je brezplačna, nadgradnja 32 EUR.

Za: Izjemno preprost in razumljiv uporabniški vmesnik, preglednost izvajanja posameznih procesov, odzivnost, možnost ročnega časovnega načrtovanja varnostnih kopij.

Proti: Plačljiva nadgradnja za izvajanje inkrementalnih posodobitev dvojnika, odsotnost avtomatizacije, v procesu podvajanja datotečnih volumnov ne omogoča kopiranja posameznih map, temveč le celotnih volumnov.

SuperDuper! znotraj macOS skupnosti že dolga leta velja za eno izmed najbolj priljubljenih aplikacij za ustvarjanje dvojnikov oziroma klonov sistemskega volumna. Dobra lastnost takšnega početja se je bila, da smo lahko s takšno vrsto varnostne kopije »svojega maca« pognali kar z zunanjega diska ne glede na to, ali smo to opravili na fizično istem računalniku ali na kateremkoli drugem macu. Računalnik je skratka še naprej »živel« na zunanjem mediju, kar je prišlo še posebej prav v primeru strojne okvare. Poglavitna prednost t. i. berljivih dvojnikov (bootabable duplicates) je bila od nekdaj v možnosti popolne restavracije sistema v natanko takšno stanje, kakršno je bilo v času ustvarjanja sistemskega dvojnika.

V pretekliku tukaj govorimo zato, ker so se vmes tehnološke okoliščine korenito spremenile, ustvarjanje berljivega dvojnika pa ni več tako nujen ukrep kot nekoč. V zadnjih letih smo bili pri Applu namreč priče velikemu številu sprememb v smislu posodobitev strojne opreme. Od popolnega prehoda na interne diske SSD, vpeljave »recovery mode« v mnogoterih inačicah, tranzicije na nov datotečni sistem APFS, uvedbe varnostnega čipa T2 do pomembnih arhitekturnih sprememb znotraj macOS Catalina in kasneje macOS Big Sur. A največ sprememb je zagotovo prinesel prehod na lasten SoC (System on a Chip) serije M. Vse našteto je pripeljalo do tega, da smo zdaj priče internim diskom z bistveno daljšo življenjsko dobo in boljšo odpornostjo na tehnološke zahteve sodobnega vsakdana. Prav zato se zdi ustvarjanje klona sistemske particije vse manj potrebno, povrh vsega pa zaradi prej navedenih tehnoloških inovacij odslej svojega maca ne moremo več zagnati (booting) z zunanjega diska v primeru fizične okvare internega SSD. Zadnje je posledica Applovih rigoroznih varnostnih ukrepov, saj razvijalcem ne omogoča več dostopa do samega jedra operacijskega sistema.

Kljub vsemu se nam zdi uporaba programa SuperDuper! v današnjih razmerah smiselna vsaj za en način rabe. Sami bi ga uporabili za podvajanje obstoječih podatkovnih diskov ali diskov z že izdelanimi varnostnimi kopijami. Gre namreč za preprost način, kako narediti zanesljiv dvojnik pomembnih podatkov, ki ga lahko nato odnesemo na drugo fizično oziroma geografsko lokacijo in nam služi kot t. i. oddaljena kopija podatkov (offsite backup). Ta je namreč eden izmed temeljev brezhibne varnostne strategije za dolgoročno hrambo podatkov.

Growly Backup

Kje:growlybird.com/backup

Cena: Brezplačen.

Za: Izjemno lahek in odziven programček, ki ga krasi hitrost kopiranja podatkov, saj pri kopiranju datotek ne prenaša njihovih metapodatkovnih lastnosti.

Proti: Za sodobne razmere nekoliko nenavaden uporabniški vmesnik; ustvarjanje varnostne kopije lahko sprožimo samo ročno (odsotnost samodejnega kopiranja).

Growly Backup je del širšega paketa prosto dostopne programske opreme, ki jo že dolga leta razvija Chris Mason, nekdaj zaposlen pri Microsoftu, kjer je bil eden izmed odgovornih najprej za razvoj zgodnjih različic Worda, kasneje pa za orodno vrstico slovitega paketa Microsoft Office for Mac iz leta 2011.

Zaradi svoje preproste vizualne podobe je ustvarjanje varnostne kopije z orodjem Growly Backup verjetno najlažje početje znotraj vseh treh tukaj obravnavanih orodij. Sicer ne gre za avtomatiziran sistem, a lahko zelo dobro dopolnjuje varnostno kopijo, ki smo jo poprej ustvarili s programom Time Machine.

Ena redkih funkcij, ki jih ponuja brezplačni Growly Backup, je zagotovo natančno definiran seznam datotek in map, ki jih naj ta prezre. Razvijalec ta seznam natančno popiše v priročniku, ki je dostopen znotraj samega programa, natančneje prek menija za pomoč znotraj standardne macOS menijske vrstice. Na ta način to priročno orodje uporabniku omogoča izvedbo hitre in učinkovite varnostne kopije, saj ta ne vključuje stalnega kopiranja podatkov iz oblačnih hramb, zgodovine brskanja raznoterih brkljalnikov, vsebine mape za aplikacije ali prenose niti metapodatkov, ki vsebujejo informacije o shranjenih fotografijah znotraj privzete macOS aplikacije Photos. Vse naštete podatke namreč zlahka obnovimo iz drugih virov in zato z njimi ni smiselno obremenjevati vsakodnevnega posodabljanja varnostne kopije.

Med samim kopiranjem lahko sledimo preglednemu seznamu, ki prikazuje vse kopirane datoteke in mape v realnem času.

In to še ni vse !

Verjetno ste opazili, da v analizi programskih orodij za izdelavo varnostnih kopij nismo zajeli orodij oziroma storitev, ki omogočajo varnostno kopiranje v oblak. Najprej zato, ker so takšna orodja plačljiva, drugič zato, ker bi njihova obravnava zahtevala povsem svoj prostor. Dve očitni izbiri sta zagotovo Backblaze in Acronis. Poleg tega tukaj tudi ne omenjamo naprav NAS, ki so z leti v domača tehnološka okolja prinesla veliko dodatnih možnosti hrambe podatkov in po našem mnenju prav tako zaslužijo svoje mesto ter priložnost za ponovni premislek o njihovi uporabi.

Ob vsem povedanem bi se na tem mestu zdelo smiselno omeniti še vsaj to, da je opisana izdelava lokalnih kopij podatkov za domače potrebe le eden izmed mnogoterih pomembnih ukrepov, ki se nanašajo na samo oblikovanje popolne strategije za preprečevanje izgube uporabniških podatkov. Vzdrževanje t. i. offsite kopije (gre za kopijo, ki jo hranimo na oddaljeni fizični oziroma geografski lokaciji), varnostna strategija 3-2-1, izdelava berljivih dvojnikov, kopiranje različic podatkov in njihova deduplikacija, izraba cenovno ugodnih oblačnih hramb tipa cold storage, šifriranje podatkov in izdelava posnetkov datotečnega sistema so prav tako kritične in pomembne teme, kadar govorimo o resnih rešitvah za varno hranjenje podatkov.

Kakorkoli že, tukaj opisana izdelava osnovne varnostne (lokalne) kopije podatkov se v primeru katastrofe izkaže za zlata vredno, saj je običajno prva pri roki, njena izdelava pa od nas pravzaprav ne zahteva veliko, razen morda nekaj našega časa in truda. Oboje se vsekakor povrne ob neljubem dogodku, zato lahko v šali rečemo, da se lahko sami sebi zahvalimo šele na dan morebitne izgube podatkov, saj se pred tem skrb za varnostne kopije podatkov mnogim uporabnikom zdi nekako odveč.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji