Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Matej Huš | Monitor Marec 2021

Kako je Reddit premagal Wall Street

Januarja se je skupnost z Reddita zoperstavila elitam z Wall Streeta in vsaj za nekaj časa zmagovala. »Hedge« skladi so beležili milijardne izgube, mali vlagatelji z Reddita pa so – vsaj na papirju – obogateli. Epilog zgodbe je bil pričakovano antiklimaktičen, a vsaj za kratek čas se je zdelo, da prek interneta združeni posamezniki lahko premagajo največje finančne gigante.

Sedež Gamestopa v Grapevinu v Teksasu

Gamestop je podjetje, za katerega povprečen Slovenec še lani ni slišal, čeprav gre za največjega trgovca z igrami, s tematsko povezanim blagom in z elektroniko. Podjetje iz Dallasa, ki je bilo ustanovljeno leta 1984, ima trgovine po celotnih ZDA, v Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji ter tudi v Evropi. Slovencem so najbližje trgovine v Trstu, Vidmu, Tržiču in Celovcu.

Keith Giles, za katerega tudi še ni slišal nihče, pa je imel Gamestop na svojem radarju. Giles pod psevdonimom DeepFuckingValue na Redditu in kot Roaring Kitty na Youtubu in Twitterju objavlja finančne nasvete, sicer pa je licenciran finančni analitik (CFA). Že septembra 2019 je v skupini r/wallstreetbets na Redditu objavil zasloni posnetek nakupa delnic Gamestopa v vrednosti 53.000 dolarjev. Potezo je utemeljeval s svojo analizo, ki je pokazala, da naj bi bila delnica podcenjena. Giles je že nekaj mesecev pred tem začel vlagati v Gamestop, kar je redno dokumentiral na Redditu.

Njegovega argumenta tedaj niso jemali resno. Leta 2018 je Gamestop ustvaril 637 milijonov dolarjev čiste izgube. Leto pozneje je bila izguba 471-milijonska. V tretjem kvartalu leta 2020, za katerega so najnovejši podatki, je Gamestop ustvaril 19 milijonov dolarjev čiste izgube, v prvih devetih mesecih lani pa skoraj 300 milijonov dolarjev. Zadnji minimalni dobiček so imeli v letu 2017, v letih predtem pa je bil konkreten. Kaže, da je Gamestop izgubil bitko proti spletnim platformam za igre.

Prodaje na kratko dovoljene

V EU prodaje na kratko ureja Uredba o prodaji na kratko in določenih vidikih poslov kreditnih zamenjav, ki velja od novembra 2012. Ta med drugim zahteva, da morajo vlagatelji z neto kratko pozicijo v izdanem kapitalu družbi to priglasiti regulatorju in javno objaviti. Kadar kratka pozicija preseže 0,2 odstotka kapitala, morajo to priglasiti in pri 0,5 odstotka tudi javno objaviti. Sporočati je treba tudi vsako spremembo, ki presega 0,1 odstotne točke.

Tudi v ZDA (in večini ostalih držav) so prodaje na kratko dovoljene, a so strogo regulirane. Med drugim velja pravilo (uptick rule), da se mora prodaja na kratko izvesti po ceni, ki je višja od zadnjega posla s temi delnicami. Pravilo so prvikrat uvedli davnega leta 1938, v letih 2007–2010 je bilo ukinjeno, odtlej pa velja spremenjena različica, ki se sproži pri zdrsu delnice za 10 odstotkov v enem dnevu. Pravilo lastnikom delnic omogoča njihovo prodajo, preden se sprožijo prodaje na kratko in ceno nadalje zbijejo.

Borza gleda v prihodnost, zato ni čudno, da je tečaj Gamestopa od jeseni 2015 vztrajno drsel. S skoraj 50 dolarjev leta 2015 se je septembra 2019 prikotalil do vsega štirih dolarjev, kjer je z nekaj odboji v obe smeri vztrajal do avgusta 2020. Septembra 2020 pa je Ryan Cohen, ki je pred tem vodil spletnega trgovca s hrano za živali Chewy, razkril, da je v Gamestopu pridobil znaten delež. Do decembra lani je kupil devet milijonov delnic oziroma 13 odstotkov podjetja.

Oba, Giles in Cohen, pa še tisoči malih vlagateljev so se januarja letos smejali do ušes. Delnica je rasla in rasla ter 28. januarja 2021 dosegla 400 dolarjev, čeprav je Gamestop še vedno posloval z izgubo. (Danes je tečaj spet okoli 50 dolarjev.) Na drugi strani je velikanski hedge sklad Melvin Capital izgubil 53 odstotkov vrednosti oziroma 4,5 milijarde dolarjev. Kaj neki se je zgodilo?

Prodaje na kratko

Na borzah se da zaslužiti tudi, ko tečaji delnic upadajo, kar pa običajno počnejo le institucionalni vlagatelji. V mnoštvu taktik in različnih izvedenih finančnih instrumentov med preprostejše sodijo prodaje na kratko (short selling). Kdor verjame, da bo tečaj delnice v prihodnosti upadel, si lahko delnico, ki je nima, izposodi in jo proda. Ko pride čas za vrnitev delnice prvotnemu lastniku, jo kupi na trgu po novi, nižji ceni, razliko pa pospravi v žep. Prodaje na kratko so legalno in legitimno orodje, ki na trgu zagotavlja dodatno likvidnost, če deluje po pravilih.

Šaljivi posnetek na Redditu, ki je primerjal prodajo na kratko Gamestopa z eksplozijo v Černobilu, je bil eden izmed katalizatorjev iztisa.

Prodaje na kratko so povsod strogo regulirane, ker lahko z njimi manipuliramo dogajanje na trgu. Posebej problematične so nekrite prodaje na kratko (naked short selling), kjer prodajalec delnic sploh nima v lasti, zato jih na dan poravnave kupcu ne dostavi (fail to delivery). Razen v posebej določenih primerih (npr. vzdrževalci likvidnosti ali zaradi napake) so nekrite prodaje na kratko prepovedane.

Na kratko se prodajajo delnice, za katere obstaja (vsaj subjektiven) razlog, da bodo v prihodnosti cenejše, običajno zaradi slabih rezultatov ali ker je tečaj delnic predhodno nerazumno zrasel. Prodaj na kratko se drži negativen prizvok, ker motivirajo dogajanje, od katerega imajo potem dobiček. Povečevanje ponudbene strani ceno zbija, kar prodajalcem na kratko koristi, un to je pozitivna povratna zanka. Toda – obstaja ogromna past, v katero se lahko ujamejo.

Medtem ko pri nakupu delnice, če si denarja ne izposodimo in če ne trgujemo z vzvodom (leverage), ne moremo izgubiti več, kot smo imeli, so pri prodaji na kratko potencialne izgube neomejene. Prodajalec na kratko delnice kasneje mora kupiti, ne glede na tečaj. Če ta pobegne v stratosfero, so astronomske tudi izgube. Moder investitor ima nastavljeno mejo, pri kateri bo izstopil iz pozicije (stop loss), da omeji izgube. Pri prodaji na kratko to pomeni, da ob porastu tečaja nad določeno mejo delnico kupi nazaj, požre izgubo in posle zaključi. To pa ustvari nakupni pritisk, kar ceno še bolj dvigne, zato čedalje več prodajalcev na kratko delnice kupuje, da bi zaprli pozicije in omejili izgube. To lahko tečaj katapultira in prav to se je v primeru Gamestop zgodilo. Pojavu pravimo iztis prodaje na kratko (short squeeze).

Mali proti velikim

Melvin Capital je 14. avgusta lani ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev oddal obrazec 13F. V rutinskem poročilu ob zaključku četrtletja so navedli 91 investicij, med katerimi je bil tudi Gamestop. Bili so prepričani, da je stava na zdrs tečaja delnic umirajočega podjetja praktično dobljena. Pri tem niso bili edini, a ker so to izvedli z nakupom opcij, so morali to stavo v poročilu razkriti. Na kratko so prodali (ali imeli v lasti instrumentov, ki so obratno korelirano s ceno delnic) 3,4 milijona delnic Gamestopa. Tri mesece pozneje, 16. novembra, so imeli že 5,4 milijona na kratko prodanih delnic.

Delnica Gamestopa je v iztisu prodaj na kratko letos pridobila več kot 2.000 odstotkov.

Budne oči na r/wallstreetbets so to opazile in že 27. oktobra je eden izmed uporabnikov objavil šaljiv videoposnetek, kjer so bili v prizor iz serije Černobil dodani podnapisi, kako je delnica Gamestopa uničila Melvin Capital. Niso bili edini, ki so stavili proti delnici, in konec leta 2020 je bilo na kratko prodanih več kot 80 odstotkov vseh delnic Gamestopa, so ocenili v IHS Markit. Po podatkih S3 Partners je 27. januarja delež na kratko prodanih delnic dosegal 140 odstotkov. To pa je razlog za alarm.

Volkswagen postane največje podjetje na svetu

Najbolj znani primer iztisa prodaje na kratko je Volkswagen. Porsche in Volkswagen imata burno zgodovino, saj sta ju obvladovali družini v sorodu, hkrati pa predstavljata nacionalno pomembni podjetji. Porsche je že leta 2005 pridobil 20 odstotkov glasovalnih pravic v Volkswagnu in si prizadeval prevzeti podjetje.

Potem ko je marca 2008 Porschejev nadzorni svet odobril nakup do 50 odstotkov delnic, je imelo podjetje septembra pod nadzorom že 35 odstotkov Volkswagna. V tistih časih krize so vse delnice večinoma izgubljale, Volkswagnove redne delnice pa so zaradi špekulacij o prevzemu rasle. Ko so bile že tri- in štirikrat dražje od prednostnih delnic istega podjetja (te v nasprotju z rednimi delnicami nimajo glasovalnih pravic, imajo pa prednostno izplačilo dividend), so tudi najprevidnejši investitorji ocenili, da je to preveč, in redne delnice kratko prodali.

Na kratko je bilo prodanih 12 odstotkov vseh rednih delnic, ko je 26. oktobra 2008 Porsche sporočil, da imajo 42,6 odstotka delnic in še za 31,5 odstotka opcij, skupno torej 74,1 odstotka. Ker ima zvezna dežela Spodnja Saška v lasti 20 odstotkov delnic, jih je bilo torej na trgu dosegljivih le še šest odstotkov – s katerimi je bilo treba pokriti 12 odstotkov izposojenih delnic. Zgodil se je iztis, ki je delnico z 200 dolarjev pognal do 1.000 dolarjev, kar je investicijskim skladom prineslo stomilijonske izgube, Volkswagen pa je bil za kratek čas najvrednejše podjetje na svetu. Kasneje je Porsche ponudil pet odstotkov delnic za stabilizacijo trga in do decembra je bila delnica spet, kjer je začela.

Zgodba se je končala tragično in tudi ironično, saj Porsche ni imel dovolj denarja, da bi plačal vse delnice, za katere je imel kupljene opcije, zato je skoraj bankrotiral. Rešil ga je – Volkswagen. Danes holdinško podjetje Porsche SE obvladuje Volkswagen, ki je lastnik Porscheja AG.

Na Redditu je bilo čedalje več objav, da je delnica preveč prodana na kratko in da se jo zato izplača kupiti. Uporabniki so resnično začeli kupovati delnico, ki je bila novembra vredna že 10 dolarjev in decembra 20 dolarjev. Najprevidnejši prodajalci na kratko so tedaj s stisnjenimi zobmi in z znatnimi izgubami zapirali pozicije. Drugi pa so verjeli, da se bo bikovsko navdušenje redditovcev razkadilo, delnica pa treščila še niže, s čimer bodo ustvarili dobičke. Vztrajali so v kratkih pozicijah, ki so jih še krepili. A zgodilo se je nasprotno. Sredi januarja je delnica eksplodirala in presegla 50 dolarjev, 27. januarja pa se je približala 400 dolarjem. Tečaj delnice je divje nihal, dnevne spremembe za 50 odstotkov niso bile nič nenavadnega, večkrat dnevno se je sprožila blokada trgovanja zaradi pretirane nihajnosti.

Keith Giles je na Redditu redno objavljal stanje portfelja, v katerem je imel zgodaj nakupljene delnice Gamestopa.

Na borzi je vladal kaos, Gamestop pa je postal sinonim za boj med Wall Streetom in malim človekom. Uporabniki Reddita so dogajanje videli kot priložnost, da ne le nekaj zaslužijo, temveč jo predvsem podkurijo skladom. Vrstili so se pozivi k nakupu in držanju, s čimer je naglo upadalo število delnic, ki jih lahko prodajalci na kratko sploh kupijo, da bi zaprli svoje pozicije (free float). Naenkrat je bilo uporabnikom Reddita vseeno, ali in koliko bodo sami zaslužili, saj je bil prvi cilj uničiti hedge sklade, ki so predhodno na kratko prodali Gamestop. Zagon se je širil in podobno so podžigali tudi druge delnice, denimo AMC in Blackberry. Tečaji so rasli, institucionalni vlagatelji s kratkimi pozicijami pa so ječali pod milijonskimi izgubami.

Pomembno vlogo v dogajanju sta imeli tudi aplikaciji oziroma platformi za trgovanje Robinhood in eToro, ki z zanemarljivimi stroški nudita borzne storitve malim vlagateljem prek pametnih telefonov. Uporabnika Reddita so prav prek teh platform večinoma kupovali delnice. V času najhujšega »klanja« za delnice Gamestopa sta platformi malim vlagateljem onemogočili nakup, prodajanje pa sta normalno dovolili, kar je še bolj razbesnilo uporabnike. Uradna razlaga je bila, da ponudniki niso mogli zagotoviti dovolj likvidnosti in da so tako varovali lastne stranke pred potencialno velikimi izgubami. A z izrinjenjem malih vlagateljem so neposredno pomagali hedge skladom, ki so si na vse kriplje prizadevali zapreti svoje pozicije z nakupi, saj so umetno znižali nakupni pritisk (povpraševanje) in s tem tečaj delnice tiščali navzdol. Potekala je epska bitka med velikimi in malimi.

Epilog

Med nevihto na borzi je imel težave tudi Robinhood. Ponudnik aplikacije je v tem času od investitorjev zbral 3,4 milijarde dolarjev svežega kapitala. Izjemno povečan obseg poslov, ki so jih sklenili njihovi uporabniki, je namreč povečal zahteve po rezervah, ki jih podjetje mora imeti.

Kaj je imel od tega Gamestop?

Podjetja imajo iz različnih razlogov ponavadi v lasti nekaj lastnih delnic, ki so namenjene nagrajevanju vodstva oziroma zaposlenih. Gamestop bi bil lahko s prodajo nekaj lastnih delnic med najintenzivnejšo rastjo nabral precej kapitala, a tega ni storil. Razlog je zakonodaja za preprečevanje trgovanja na podlagi notranjih informacij, po kateri se je okno za trgovanje povezanih oseb z Gamestopom zaprlo 25. januarja, dva dni pred poletom delnic. Ta datum je vezan na objavo četrtletnih poslovnih izidov. Poleg tega morajo podjetja ravnati v dobri veri in preprečevati oškodovanje delničarjev, ko sumijo na manipulacijo ali drugače nepošteno trgovanje. Gamestop zato ni prodajal lastnih delnic in od viharja na borzi ni imel ničesar.

Veselice na borzi je bilo kmalu konec, saj je po rekordu 27. januarja že 2. februarja tečaj Gamestopa zdrsnil pod 100 dolarjev, teden pozneje pa na 50. Melvin Capital je izgubil 53 odstotkov vrednosti in je preživel le zato, ker je prejel izredno pomoč dveh drugih hedge skladov. Point72 mu je »vbrizgal« 750 milijonov dolarjev, Citadel pa dve milijardi dolarjev. Številni zgodnji vlagatelji v Gamestop so obogateli, kdor pa je kupoval še dražje, je ostal praznih rok.

Dogajanje bo tudi predmet številnih preiskav in analiz. Odbor za finančne storitve v Kongresu je na zaslišanje povabil več ključnih akterjev, med katerimi so tudi Vladimir Tenev, ki je soustanovitelj Robinhooda, Kennet Griffin, izvršni direktor Citadela, Gabe Plotkin, izvršni direktor Melvin Capitala, Steve Huffman, izvršni direktor Reddita, in tudi Keith Giles. Zadnji je 28. januarja podal odpoved pri zavarovalnici MassMutual, kjer je bil zaposlen.

Proti Robinhoodu so v ZDA vložili več skupinskih tožb, ker je omejeval trgovanje z onemogočanjem oddajanja nakupnih naročil za Gamestop. Podobne tožbe grozijo tudi Etoru, Webullu, TD Ameritradu in E-Tradu, ki so prav tako za nekaj časa onemogočili oddajo nakupnih naročil za Gamestop in ostale delnice, ki so »letele« – AMC, Blackberry, Nokia.

Gamestop je večino prirasti že izgubil, v naslednjih mesecih pa je pričakovati, da bo tečaj delnic upadel nazaj proti vrednostim, kjer je že bil. Iztisov je bilo v zgodovini že precej in vsi so se končali – hitra in kratkotrajna eksplozivna rast tečaja se je končala, tečaj pa je zdrsnil na izhodišče. A posledice ostajajo. Prodajalci na kratko vsakokrat izgubijo ogromne vsote, najbolj zgodni in zviti kupci pa pobašejo milijonske dobičke. Velika večina pa od divje igre nima nič oprijemljivega.

Zgodba o Gamestopu pa je vendarle pokazala, da je internet mogočen medij, ki združuje več ljudi kot katerikoli pred tem. Mali vlagatelji, ki so imeli na voljo po nekaj tisoč dolarjev, so z organizirano akcijo na kolena spravili wallstreetskega velikana, ki je skoraj propadel. In to je tista svoboda interneta, ki so jo imeli v mislih njegovi stvarniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji