Objavljeno: 24.4.2006 18:53 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2006

Izzivalec iPoda

Zen Vision je multipraktik, ki v žepnem formatu ponuja predvajanje glasbe, videa in fotografij, hkrati pa je dovolj majhen, da zlahka zdrsne skoraj v vsak žep. Ali lahko Creative Labs ponovi uspeh, ki ga je dosegel Apple z iPodom?

Creative Labs si namreč že lep čas prizadeva, da bi povečal tržni delež na čedalje donosnejšem področju večpredstavnih predvajalnikov. Ker pa Apple z iPodom na področju glasbe daleč vodi, skušajo v Creativu ta cilj doseči vsaj na področju video predvajalnikov. Zen Vision je drugi poskus izdelovalca, svetlobno leto boljši od predhodnika Zen PMP, ki je bil eden prvih s platformo Microsoft Portable Media Center. V primerjavi s predhodnikom je manjši, lažji, zmogljivejši, predvsem pa podpira precej širši nabor večpredstavnih zapisov.

Zen Vision je komaj kaj večji od ročnih računalnikov, saj meri 12,4 × 7,4 × 2 cm in tehta 240 gramov. S temi merami je sicer večji od vseh iPodov, a zato ponuja bistveno večji zaslon z diagonalo 3,7 palca; to pride še kako prav pri gledanju filmov. Upoštevati je treba tudi, da je vgrajen 30 GB disk, kar je dovolj za 120 ur video gradiva in tja do 15.000 skladb. Predvajalnik je tako na pogled kot otip zelo prijeten, z ogrodjem iz magnezijeve zlitine pa tudi dovolj trden.

Med gradniki najbolj izstopa zaslon, ki ima ločljivost kar 640 × 480 pik. To se odlično pokaže pri filmih in slikah. Zaslon pa je hkrati tudi največja pomanjkljivost predvajalnika - ima namreč sila ozek zorni kot, zato je treba predvajalnik zelo natančno usmeriti proti očem. Uporabniški vmesnik je v primerjavi s predhodnikom povsem predelan, krmilne tipke desno od zaslona pa omogočijo intuitivno krmiljenje po menujih, na kar se navadimo že v nekaj minutah.

Na računalnik ga priključimo prek vmesnika USB 2.0, ima pa še izhod za prikaz slike na televizorju, slušalke, priključek za napajalnik in velik konektor za priključitev na priklopno postajo, ki je na voljo kot dodatek. Posebnost je nedvomno reža za kartice Compact Flash (tip 2), tako da lahko fotografije iz fotoaparata preprosto prenesemo na vgrajeni disk. V računalniku se predstavi kot Windows Media 10 Device. To pomeni, da pravzaprav sploh ne potrebujemo gonilnikov. Kljub temu je priložen program za delo s predvajalnikom, ki ga je razvil Creative Labs. Taka povezanost med drugim omogoča, da nanj preprosto prenesemo posnetke, narejene z računalniki Windows Media Center. V nasprotju s pričakovanji se v sistemu ne pojavi kot še en prenosni disk (s svojo črko); to sicer tudi lahko dosežemo, a moramo posebej temu nameniti del vgrajenega diska.

Zen Vision podpira zapise MP3, WMA (tudi z DRM) in WAV, MPEG-1/2, WMV, M-JPEG, predvsem pa DivX (4 in 5) in XviD. Slednja sta najbrž za marsikoga ključnega pomena. Pri fotografijah podpira le zapis JPEG. Poleg predvajanja omogoča tudi snemanje zvoka (vgrajen je mikrofon in majcen zvočnik), poslušanje radijskih postaj FM (priložene slušalke so antena), z računalnikom pa si lahko izmenjamo tudi koledar, opravila in imenik, seveda s programom Microsoft Outlook.

Litijev akumulator je zmogljivosti 1,65 Ah in zadošča za 13 ur predvajanja glasbe in 4,5 ure predvajanja videa. Za doplačilo lahko kupimo dvakrat zmogljivejšega, pa tudi dodatni daljinski infrardeči upravljavec. V praksi se Zen Vision izvrstno odreže. Dinamika pri zvoku je boljša kot pri tekmecih, visoka ločljivost zaslona je odlična; to se pozna tako pri fotografijah kot video posnetkih, kljub ozkemu zornemu kotu. Brezhibno in brez trzanja ali kakih drugih težav je predvajal domala vse posnetke DivX in XviD, ki smo mu jih zadali. Pri tem ni potrebno nobeno pretvarjanje velikosti ali formata, kakor smo sicer vajeni pri tekmecih. Pohvaliti gre izvrstno kakovost video izhoda za priključitev na televizor, ki je boljši od večine računalnikov. Uporabnika lahko moti kvečjemu nekoliko počasnejši zagon ob vklopu.

Zen Vision je morda najuporabnejši prenosni predvajalnik video posnetkov ta hip. Morda res ni tako vsestranski kot modeli družbe Archos, ki omogočajo tudi snemanje video posnetkov, a je precej manjši in zato pripravnejši. Nemara res ni tako majhen kot iPod Photo, a je zato precej primernejši za gledanje filmov. Kdor pa vseeno stavi na majhne mere, naj si ogleda še novejši model Zen Vision:M, ki ima domala vse zgoraj navedene lastnosti, tokrat v velikosti iPoda.

Creative Zen Vision

Kaj: Večpredstavni prenosni predvajalnik.

Izdeluje: Creative Labs, www.creative.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 149.900 tolarjev.

Za: Podpora različnim video in zvočnim zapisom, visoka ločljivost zaslona, skromne mere in prijetna oblika.

Proti: Zelo majhen zorni kot zaslona, počasen zagon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji