Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2016

Izboljšajmo najboljšega

Brskalne razširitve so včasih večinoma brskalnikom dodajale funkcionalnosti, ki jih ti še niso imeli. Zdaj so vsi največji že tako stari in napredni, da so razširitve postale bolj mini aplikacije. Tokrat si bomo ogledali nekaj zanimivih razširitev za Googlov brskalnik Chrome.

Razširitve za Googlov brskalnik Chrome je preprosto namestiti, saj v trgovini chrome.google.com kliknemo gumb »add to Chrome« in želena razširitev je že nameščena v naš brskalnik. Tako kot v mobilnih spletnih trgovinah je treba biti previden tudi v Chrome web store in vsako razširitev malce preveriti. Google na srečo omogoča ocenjevanje razširitev – če ima razširitev veliko ocen in so to 4 zvezdice ali več, se bo težje opeči. Količina razširitev v trgovini je izjemna in vsakdo bo našel nekaj zase. Tokrat smo popisali nekaj razširitev po našem izboru, ki dodajo kakšno funkcionalnost oziroma omogočajo uporabo kakšne storitve neposredno v brskalniku.

1Password/Lastpass. Razširitev za LastPass ali 1Passwod bi morala biti stalnica v vseh brskalnikih. Obe aplikaciji (LastPass je brezplačen) sta upravljavca z gesli, ki shranita vsa naša gesla in jih odkleneta z enim/zadnjim (1/Last) geslom, ki si ga dejansko moramo zapomniti. Tako le odpremo stran, na katero se hočemo vpisati, kliknemo razširitev in vpišemo geslo, pa bo razširitev sama izpolnila uporabniško ime in geslo za stran, na katero se vpisujemo. Količina časa in možganskih ciklov, ki jih privarčujemo z upravljavci gesel, je neizmerljiva. Ko jih enkrat uporabljamo, je težko razumeti, kako smo vse skupaj počeli prej. Poleg shranjevanja in organizacije gesel znata 1Password in LastPass tudi ustvarjati močna gesla, tako da se lahko znebimo izjemno nevarnega sistema uporabe enakega gesla za več spletnih strani. Če imamo enako geslo, je dovolj, da nekdo dobi naše geslo na nekem forumu in že ima dostop do Gmaila,

Facebooka ...

Pocket. Pogosto se zgodi, da naletimo na zanimiv daljši članek, ki bi ga radi v miru prebrali pozneje. Seveda je tu možnost stvaritve zaznamka, a dosti boljša alternativa je hranjenje članka v Pocketu. Na začetku se je ta storitev imenovala Read it Later (preberi kasneje).

V Chromu tako čaka na svojo priložnost razširitev Pocket, ki odprt članek shrani k sebi in iz njega pomeče vso kramo. V Pocket se tako shrani le besedilo članka, ki je privzeto postavljeno tako kot v knjigah. Tako lahko kasneje na svojem računalniku v brskalniku odpremo Pocket (ali aplikacijo na tablici oziroma telefonu) in tam nas čakajo lepo urejeni in berljivi članki, ki smo si jih tja shranili. Poleg člankov lahko shranjujemo še video posnetke ali naključne povezave. Vse skupaj lahko z zaznamki organiziramo.

AdBlock Plus je predvsem razširitev, ki na spletnih straneh blokira oglase, in večina ljudi si jo namesti, nato pa pozabi nanjo. Pri skrivanju oglasov je učinkovita in strani, ki so zaradi oglasne navlake počasne in negledljive, postanejo prijazne do bralca. Glede na klavrno stanje oglasov na medijskih straneh, ki medijem ne prinašajo veliko zaslužka, je tiste medije, ki so nam ljubi, pametno dodati na tako imenovani »white list«. To je seznam spletnih strani, na katerih ABP ne bo umikal oglasov. ABP zna poleg svojega osrednjega poslanstva tudi zagotoviti nekaj več zasebnosti, ko brskamo po spletu, saj zna blokirati sledilne piškote. Podobno počneta še tudi razširitvi Ghostery in uBlock Origin. Uporaba teh razširitev je priporočljiva že zato, ker se bodo strani hitreje naložile. Seveda pa ni nič slabega, če se nam v spletu malo manj sledi.

OneTab. Odkar imajo računalniki veliko pomnilnika, imamo lahko v brskalnikih odprtih veliko zavihkov, ne da bi to upočasnilo računalnik. Tako se nam zna pripetiti, da smo ves dan odpirali nove zavihke in se nam jih je nabralo preveč. Lahko bi vse zaprli, a bi tako med njimi zgubili tudi kakšnega, ki bi ga radi kljub vsemu imeli odprtega. Na tem mestu vskoči razširitev OneTab, ki zapre vse zavihke, a jih shrani na seznam s povezavami. Tako se zaprejo vsi zavihki in ostane nam le eden, ki je pravzaprav seznam povezav vseh prej odprtih zavihkov. Tako lahko na hitro pregledamo seznam in poklikamo tiste, ki bi jih radi obdržali in zavihek OneTab zapremo. Seznam povezav lahko tudi delimo z drugimi, kar pride prav, ko hočemo nekomu poslati več spletnih strani hkrati in se tako rešimo pošiljanja posamičnih povezav. Ikona razširitve OneTab je lijak in bolj primerno prispodobo si je težko zamisliti.

The Great Suspender. Vsem tistim, ki uporabljajo kak starejši računalnik ali prenosnik, pa zna priti prav razširitev The Great Suspender, ki zavihke v brskalniku po določenem času ugasne, da ne jemljejo več omejenih zmogljivosti računalnika. Čas neaktivnosti zavihka prilagodimo sami in privzeto je že nastavljeno, da Suspender ne ugasne zavihkov, ki jih imamo pripete na začetek. Ko se po pretečenem času vrnemo na ugasnjeni zavihek, nas tam pričaka napis, ki ga kliknemo, in stran, ki je bila prej odprta v zavihku, se bo spet naložila. The Great suspender tako omogoča računalniku lažje dihanje in bi morala biti nepogrešljiva razširitev vseh z manj zmogljivimi računalniki.

Tunnel Bear. Tu in tam z brskalnikom naletimo na stran, ki v Sloveniji ni na voljo. Takrat je najbolje poseči po razširitvi Tunnel Bear. Pod tem imenom se skriva povezava VPN, ki nas skrije v internetu oziroma nas spletni strani, ki ni na voljo v Sloveniji, predstavi, kot da smo iz države, v kateri ta spletna stran je na voljo. Tunnel Bear je sicer tudi samostojna aplikacija, a je dosti bolj priročno, če imamo nameščeno brskalniško razširitev, saj je spletna stan, ki nas ne pusti zraven, dostopna z nekaj kliki. Brezplačni paket Tunnel Beara omogoča 500 megabajtov prenosa, za neomejeno rabo pa je treba doplačati 8 dolarjev na mesec.

Full Page Screen Capture. Razširitev, ki na hitro naredijo zaslonski zajem odprte spletne strani, je veliko, in najti tisto pravo, terja nekaj preizkušanja. Full Page Screen Capture nam je všeč predvsem zato, ker je preprost. S klikom na gumb razširitve bo ta naredila zajem celotne spletne strani in sliko odprla v novem zavihku. Od tam lahko sliko odpremo čez celotno stran ali jo shranimo k sebi v računalnik. Večina takih razširitev potem omogoča še risanje in pisanje po zajeti sliki in če potrebujete kaj takega, Full Page Screen Capture ni za vas. Za vse tiste, ki občasno potrebujete jpg kopijo kakšne spletne strani, pa je Full Page Screen Capture kakor nalašč.

Google Mail Checker. Poleg neodvisnih razvijalcev je za Chrome tudi Google naredil nekaj razširitev. Če za spletno pošto uporabljamo Gmail, je Google Mail Checker nepogrešljiv, ker nam javlja, če smo dobili novo sporočilo in koliko neprebranih sporočil imamo. Predvsem pride prav na manjših zaslonih, ko imamo odprtih veliko zavihkov. Takrat so namreč zavihki tako majhni, da ne kažejo stanja spletnih strani, ki so odprte. Tako zavihek z Gmailom nima številke s količino neprebranih sporočil. Takrat Google Mail Checker pride zelo prav. Prav tako je to priročna bližnjica za Gmail za tiste, ki slabše vidijo in bi jim radi čim lažje omogočili dostop do Gmaila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji