Objavljeno: 29.8.2006 02:36 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij 2006

Internet v žepu

Medtem ko je raba interneta na osebnih računalnikih danes že nekaj samo po sebi umevnega, na področju mobilnih naprav ta val šele prihaja. Da se tu nekaj dogaja, priča tudi vse bolj pestra ponudba različnih programov za posamezno mobilno napravo, kjer še vedno nekoliko vodi platforma PocketPC oziroma Windows Mobile.

Spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto in morda še kak dodatni internetni program so domala standardna oprema vsakega mobilnega telefona ali ročnega računalnika, ki je danes naprodaj. Toda pri veliki večini modelov smo prisiljeni uporabljati tisto, kar je izdelovalec vgradil v samo sistemsko programsko opremo, alternativ pa je bilo doslej sila malo. A časi se spreminjajo in za vse več mobilnih naprav so poleg vgrajenih spletnih brskalnikov alternativne rešitve, ki skušajo dopolniti ali nadomestiti tisto, kar je sam izdelovalec mobilne naprave pozabil ali naredil povprečno.

Kajti pri mobilnih napravah ostaja še vedno nerešeno ključno vprašanje, ki je tudi največja zavora za še večjo mobilno rabo interneta - kako na majhnem zaslonu in z omejenim naborom tipk čim bolj učinkovito prikazati informacije in omogočiti kolikor toliko lagodno navigacijo po spletnih straneh. Zaradi skromnih strojnih zmožnosti današnjih mobilnih naprav, kot so majhni zasloni z nizko ločljivostjo, počasni procesorji in pomanjkanje podpore različnim spletnim standardom (na primer dodatkom, kot sta Flash, Java), je izziv za razvijalce zelo velik. In tam, kjer je izziv, se tudi pokaže priložnost za nove poglede in inovacije.

PocketPC in spletni brskalniki

Sestavni del platforme Windows Mobile je spletni brskalnik Internet Explorer v mobilni različici. Z bratrancem za namizne računalnike ima žal bolj ali manj skupno le ime, saj je precej manj zmogljiv in pogosto že omejujoč. Ponuja le osnovne funkcije in prikazuje le osnovno podmnožico standarda HTML. V praksi to pomeni, da postane brskanje po spletnih straneh skoraj nemogoče že pri malo bolj kompleksnih vsebinah, recimo takih, sestavljenih iz okvirov. Tudi navigacija ni kaj prida dodelana, če odmislimo skoraj obvezno orodjarno za priljubljene spletne strani. Nič čudnega, če so začele nastajati alternative.

Najmikavnejša je Opera 8.60 v različici za PocketPC. Osnovni brskalnik dopolnjuje s številnimi lastnostmi, ki jih sicer najdemo tudi v namizni različici Opere. Najbolj znan med njimi je najbrž odpiranje spletnih strani v posameznih zavihkih; pravi obliž glede na siceršnjo nerodno odpiranje v vgrajenem Internet Explorerju. Izboljšano je delo s prenosom datotek (download), poleg priljubljenih povezav pa hrani tudi zgodovino preteklih obiskov strani. Zelo koristna se kaže funkcija, ki preprečuje oziroma upravlja odpiranje pogovornih oken (prikaznih zaslonov), kar zna biti sicer na mobilni napravi moreče. Nedvomno pa je najbolj dragocena funkcija zmožnost Opere, da spletno stran prilagodi velikosti zaslona. To zna početi na več načinov. Od tega, da uporabljamo različno stopnjo povečave (oziroma pomanjšave), do funkcij prilagajanja širine zaslonu. Najbolj zanimiva pa je Operina patentirana tehnologija "Small Screen Rendering", ki spletno stran predrugači, besedilo spravi v en stolpec in s tem celoto naredi bolj berljivo, ne da bi korenito spremenili celoten videz strani. Na neki način jim še kar uspeva, čeprav čudežev ne gre pričakovati.

Naslednja alternativa je brskalnik NetFront, ki ga izdeluje japonsko podjetje Access, bolj znano po tem, da je pred nekaj meseci kupilo operacijski sistem PalmOS. Tako kot Opera je na voljo za cel niz naprav, v okolju Windows Mobile pa dopolnjuje lastnosti, ki jih Internet Explorer ne ponuja. Tudi ta brskalnik zna delati z več okni, vsebuje tehnologijo za samodejno prilagajanje vsebine strani velikosti zaslona (Smart-Fit Rendering), čeprav se zdi, da je Opera tu pol koraka v prednosti. Zato pa se NetFront lahko pohvali z daleč najpopolnejšo podporo internetnim standardom, od XHTML, SSL, JavaScripta, Jave (J2ME), Macromedia Flasha. Več na PocketPCjih ne morete pričakovati. Posrečeno je tudi brskanje po vsebini strani zgolj s premikanjem pisala po zaslonu. Za hitrejši dostop do priljubljenih strani pa skrbi funkcija Auto-Cruise, ki samodejno posodobi izbrane strani vselej, ko smo priključeni v internet. Spletne strani lahko tudi zapišemo v datoteke .mht za poznejše prebiranje; to je tudi edinstvena zmožnost med brskalniki na tej platformi.

RSS - enostavnejši dostop do spletnih vsebin

Če želimo na računalnikih z okoljem Windows Mobile spremljati spletne vsebine, pa uporaba spletnega brskalnika ni nujno vselej najboljša izbira. Glede na majhno površino zaslona je za prebiranje spletnih novic, blogov in drugih vsebin precej bolj elegantna rešitev bralnik RSS. Danes vse več spletnih storitev ponuja informacije tudi v tej obliki, tako da je izbira že precej obširna. Ker so informacije večinoma zapisane v standardni obliki oziroma dokumentu XML, je vsebino moč tudi prilagoditi malim zaslonom, lažja pa je tudi dostava (priključimo se v internet, poberemo "novice" in jih v miru prebiramo tudi tedaj, kadar smo brez povezave). Nič čudnega, če je na tem področju ponudba RSS bralnikov celo obširnejša kot ponudba samih brskalnikov.

Eden najbolj elegantnih je program PocketRSS, ki je hkrati tudi zelo prijazen do uporabnika. Naročanje na vire RSS je mogoče opraviti s preprostim čarovnikom, podatke pa hrani v interni zbirki podatkov. Zbrane informacije je mogoče hraniti za poznejše branje, iskati po vsebini, zelo elegantno pa je rešena navigacija med novicami. PocketRSS omogoča tudi prenos zvočnih zapisov (tako imenovani podcasti), na voljo pa je tudi dodatek za prikaz najnovejših novic na osnovnem zaslonu (Today) na ročnem računalniku. Za povrh podpira zaslone visokih ločljivosti in prikaz v pokončnem in ležečem načinu rabe zaslona.

Zanimiva alternativa temu programu je program SmartRSS, ki zna domala vse, kar zna PocketRSS (s podporo podcastom in podporo branju brez povezave vred), le da je za malenkost manj prijazen za uporabnika. Odtehta pa lahko še popolnejši nabor zmožnosti. Med najbolj uporabnimi je možnost, da sinhronizacijo novic iz virov RSS avtomatiziramo, program pa sam prenese nove novice in pripadajoče slike ter spet izklopi internetno povezavo. Tako nam ni treba čakati, v žepu pa imamo vselej sveže novice. Vire novic je tu moč laže združevati v skupine, lažji je tudi prenos podatkov in virov v namizni računalnik in iz njega.

Osnovni brskalnik Internet Explorer, vgrajen v ročne računalnike z okoljem Windows Mobile.

Opera 8.60 for Windows Mobile

Kaj: Spletni brskalnik za platformo Windows Mobile.

Izdeluje: Opera, www.opera.com/products/mobile/products/winmobileppc.

Cena: Brezplačni program.

Značilnosti: Prilagoditev spletnih vsebin velikosti zaslona, delo z več okni.

Opera za PocketPC omogoča prilagoditev spletnih strani velikosti zaslona.

NetFront for PocketPC 3.2

Kaj: Spletni brskalnik za platformo Windows Mobile.

Izdeluje: Access, www.access-sys-eu.com.

Cena: 27 dolarjev.

Značilnosti: Prilagoditev spletnih vsebin velikosti zaslona, bogat nabor podprtih spletnih standardov, funkcija Auto-Cruise.

NetFront podpira številne spletne standarde.

PocketRSS 2.1.6

Kaj: Bralnik RSS za platformo Windows Mobile.

Izdeluje: HappyJackRoad.Net, www.happyjackroad.net/pocketpc/pocketRSS/pocketRSS.asp

Cena: 6 dolarjev.

Značilnosti: Preprosta namestitev in navigacija, podpora podcastom.

Bralnik PocketRSS odlikuje eleganten in preprost uporabniški vmesnik.

SmartRSS for Windows Mobile 2.1

Kaj: Bralnik RSS za platformo Windows Mobile.

Izdeluje: BetzStream, www.beetzstream.com.

Cena: 15 dolarjev.

Značilnosti: Številne možnosti za samodejno sinhronizacijo, podpora podcastom.

SmartRSS omogoča učinkovito kategoriziranje novic in samodejno sinhronizacijo z viri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji