Objavljeno: 28.9.2010 | Monitor September 2010

Pisma bralcev

Zakaj ni Fujijev?

Zanima me, zakaj na vaših testih ni fotoaparatov znamke Fujifilm? Zanima me predvsem digitalni fotoaparat FinePix JX200, ki ga vi niste preizkusili. Po specifikaciji je zelo dober in cenovno ugoden, zanima pa me, ali ga res velja kupiti. Upal sem, da bo na testih v posebni izdaji Monitorja foto in video, pa ga žal ni. Menim, da bi sodil tjakaj.

Upam, da boste kdaj v prihodnjih številkah preizkusili tudi ta fotoaparat.

Tomaž

Res je, Fujifilmovih fotoaparatov na preizkusih žal nimamo. Naj se še tako trudimo, jih od slovenskega distributerja ne dobimo na preizkus. Nazadnje so nam rekli, da "imajo težave s principalom" in da vsaj do konca leta ni pričakovati ničesar.

Nakup novega televizorja

Odločam se za nakup novega televizorja, zato bi vas prosil za kak nasvet.
Katerega izdelovalca mi najbolj priporočate glede kakovosti slike? Upoštevaje lastnosti se mi zdi dober model Philips 32PFL8605H/12 (diagonala mora biti 81 cm). Je ustrezen za gledanje slovenskih digitalnih programov (multipleks A in B)? Ali omogoča brskanje po vseh spletnih straneh ali le določenih? Ali ima model serije 9000 kake pomembne izboljšave (cena je za okrog 200 evrov višja)?
Ali mi bolj priporočate kak drug model drugih izdelovalcev v tem kakovostnem razredu?
Kako je s kupovanjem v spletnih trgovinah? Ali lahko pričakujem kakšne težave (neustrezen izdelek, poškodba, garancija)? Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor, saj se mi zdi vsako mnenje pomembno.

Damijan

Izdelovalcev vam žal ne moremo izrecno priporočati, predlagam, da malo pobrskate po našem spletnem arhivu, kjer so objavljeni preizkusi številnih televizorjev. Ker je danes konkurenca velika, v glavnem velja pravilo, da kakovost (in dodatne funkcije) ustrezajo ceni. Pri najbolj znanih znamkah velja, da plačate tudi ime. Potem morate samo še ugotoviti, kakšne so vaše potrebe in želje.

Pri prodajalcu predvsem preverite, kakšne možnosti sprejema ima televizor. Glede na to, da se analogno oddajanje letos odpravlja, boste zagotovo potrebovali možnost digitalnega sprejema (DVB-T), če imate kabelskega ponudnika, pa še možnost digitalnega kabelskega sprejema (DVB-C). Mimogrede, tudi kabelski operaterji že zmanjšujejo število analognih programov in jih utegnejo nekoč v prihodnosti popolnoma opustiti. Torej v vsakem primeru morate razmisliti o televizorju, ki omogoča tudi digitalni sprejem. Zaželeno je, da ima televizor bralnik naročniških kartic (digitalni programi na kablu so večinoma zaščiteni) in bralnik ključkov USB (da lahko pogledate fotografije, morda tudi filme iz interneta).

Televizor, ki ga omenjate, omogoča tako sprejem DVB-T kot tudi DVB-C. O internetnih možnostih televizorjev (omreženi televizorji) smo lani pisali dvakrat, v januarski in novembrski številki, tam boste našli odgovore na vsa vprašanja. Seriji 8000 in 9000 se (razumljivo) razlikujeta predvsem po kakovosti slike.

O kupovanju v spletnih trgovinah je najbolje, da povprašate koga, ki je tam že kupoval.  Res je, da so tamkajšnje cene nekoliko nižje kot v trgovinah, nimate pa možnosti ogleda. Garancijo morajo spoštovati tako običajne kot tudi spletne trgovine.

Kako snemati kodiran tv program?

Ali ste morda kje zasledili, kako bi s "priročnimi sredstvi" oz. s pomočjo kakega pametnega PC tunerja lahko snemali kodirane digitalne kanale s Telemacha?

Trenutno digitalne kanale gledam na ustreznem TV-ju, v katerem imam dekodirno kartico, snemam pa lahko samo analogne kanale, do katerih je še vedno omogočen dostop, kljub prehodu na digitalni paket (to snemam s starim rekorderjem na disk). Ampak na analognem paketu:

1) niso na voljo vsi digitalni kanali in

2) kakovost je nekaj slabša.

Zdaj bi si pa človek omislil kak patent za snemanje na disk, recimo s PC-jem in tunerjem, ne bi pa vzel tistega Telemachovega Cisca, ki stane 7 EUR na mesec ;). Dodatna odkodirna kartica stane 2 EUR na mesec, temu se itak ne moreš izogniti.

Mojmir

Žal ne, smo se pa potrudili v vsaj nekoliko podobni temi in v tej številki preizkusili alternativni snemalnik zgoraj omenjenemu Ciscu, ki vam ni všeč ;)

Zamenjal bi pisalo na grafični tablici

Pred časom sem kupil grafično tablo Aiptek 600U. Izkazalo se je, da tablica deluje malo hecno. Gibanje pisala zazna že, ko lebdim s konico 1 cm nad tablico, pisati pa začne ob pritisku nanjo. Težava je v tem, da sem precenil svojo prilagodljivost in nikakor ne morem lepo pisati, ker pisavo vidim le na monitorju, ne pa na tablici.

Zanima me, ali kdo ve, če lahko kupim drugačno pisalo, ki bo imelo konico, ki dejansko pušča sled na papirju, papir pa se postavi na samo grafično tablico. Pot konice se bo zaznavala tudi, če bi podložil kar nekaj papirjev drugega čez drugega ... Znak za pisanje pa verjetno da samo pisalo, ko se konica ob pritisku pogrezne v notranjost.

Pisal sem tudi izdelovalcu, a še vedno čakam odgovor. Bojim se tudi, da mi bo le ponudil 3x dražjo izvedbo tablice, ki deluje natanko tako, kot sem opisal.

Torej, iščem le drugačno pisalo, ki bo puščalo sled na papirju, vse drugo pa bo delovalo enako. Mislite, da je na teh ploščah predvideno, da se jim dodaja druga pisala? Način, kako se plošča in pisalo vidita med seboj, pa mi ni znan. Poskusil sem tudi izdelati svojo konico, a imam težave s pritrditvijo, ki bi trajala dalj časa :)

Marjan

Žal bo odgovor "najverjetneje ne", kajti peresa in tablice so ponavadi neločljivo povezani in različni modeli ponavadi niso združljivi.

O tablicah smo sicer pisali decembra 2009.

Mini prenosnik z DVDjem?

Imam vprašanje: skoraj sem že kupila priročen mini prenosnik (10-palčni), pa ugotovim, da sploh tako majhni nimajo enote DVD. To pa je moj pogoj za nakup. Pač se mi je zdelo samoumevno, da imajo.

Kot poznavalci trga najbrž veste, kako velik mora biti laptop, da vsebuje tako enoto. Druge preference bi bile: čim manjši, normalno zmogljiv za brskanje po novicah in čekiranje mailov, (želeno) mat zaslon in enota DVD.

Se priporočam za vaš namig in hvala vnaprej.

Maja

Načeloma se prenosnike z DVDjem dobi nekje od velikosti 12 palcev naprej.

Morda bi bilo najbolj enostavno, če si pogledate našo spletno tabelo vseh prenosnikov, ki smo jih preizkusili in so trenutno še naprodaj (www.monitor.si/testi.php).

Lahko jo uredite po polju "optična enota", potem pa sproti gledate vrstico "diagonala zaslona (palcev)" in pa "cena".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji