Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Marec 2009

Video za telebane

Pri urejanju videa Windows krepko zaostaja za Mac OS/X in Linuxom, vsaj če se omejimo na priložene in proste programe. Bo Microsoftov Live Movie Maker to spremenil?

V zadnjih mesecih srečujemo vedno več Microsoftovih programov, ki imajo v imenu "Live". Pa to ne pomeni, da gre za različice, ki jih poženemo kar v brskalniku. Ne, resnica je veliko bolj enostavna - gre le za programe, ki so nekako povezani s spletiščem live.com, navadno le tako, da znajo končni rezultat objaviti na njem. V to skupino spada tudi program za urejanje videa, Live Movie Maker, zaenkrat s pripisom Beta.

Live Movie Maker je namenjen vsem, ki bi radi dopustniške slike in video posnetke zložili v enostaven video, ga podložili z glasbo ter objavili v spletu ali izdelali video v zapisu Windows Media. Poudarimo še enkrat: enostaven. Možnosti vpliva na izhod so namreč skrajno enostavne, da ne rečemo primitivne.

Na začetku seveda video uvozimo. Biti mora shranjen v datoteki in je lahko zapisan v skoraj kateremkoli zapisu, razen QuickTimeu. Uvozimo lahko tudi fotografije in največ eno zvočno datoteko. Video datoteke lahko skrajšamo na začetku in koncu (iz sredine odvečnega gradiva ne moremo izrezati), za slike določimo čas trajanja, glede zvoka pa smo še bolj omejeni, določimo lahko le razmerje glasnosti med zvočno datoteko in originalnim videom, to razmerje pa velja za ves projekt.

Nato nastavimo prehode in učinke. Prehodi so le trije - preliv, premik in rotacija. Učinkov je malce več, a niso prav nič bolj uporabni od naštetih prehodov. Sliko lahko le pretvorimo v črno/belo, rjavo (sepia) ali modrikasto. Dodate lahko tudi besedilo, a k vsakemu video posnetku ali sliki le en okvirček z besedilom, ki je viden ves čas trajanja videa/slike.

Z Live Movie Makerjem smo sestavili kratek video, v katerem so predstavljene skoraj vse njegove možnosti. Ogledate si ga lahko na www.monitor.si/video/ognjemet ali ga prenesete z www.monitor.si/ognjemet

Rezultat si lahko ogledamo na zaslonu, nato pa ga izvozimo ali pošljemo v splet. Privzeto lahko objavite posnetek le v spletišču Microsoft Live, iz spleta pa si lahko prenesete dodatke, s katerimi je omogočeno shranjevanje v Facebook, YouTube, Flick, Picaso in še kam. Dodatke za shranjevanje lahko sprogramira kdorkoli, zato se jih bo v prihodnosti morda pojavilo še več.

Dolžni smo vam še odgovor na vprašanje iz uvoda? Enostavno: ne.

Microsoft Live Movie Maker

Kaj: Program za enostavno filmsko montažo.

Izdeluje: Microsoft, download.live.com/moviemaker.

Cena: Zastonj.

Za: Cena.

Proti: Skrajno omejene možnosti prilaganja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji