Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S560

Vzdržljivo aluminijasto ohišje, majhnost in dober zoom; tako nekako prodajajo S560 v Nikonu. Menda je bil lani poleti to še najmanjši fotoaparat s petkratnim razponom objektiva in mehanskim umirjanjem slike. Tako vsaj trdijo v Nikonu in prav nobene osnove nimamo, da jim ne bi verjeli. S560 je res majhen. Na račun tega pa ne trpi ravnanje z njim. S560 je tudi dovolj velik, da se ne izgubi v šapah povprečnega moškega uporabnika.

Specifikacije so čisto spodobne. Deset milijonov pik, objektiv od 35 do 174 mm, stabilizator, ki premika tipalo in občutljivost od ISO 64 (odlično!) do ISO 2000, če zmanjšamo ločljivost pa tudi do ISO 3200. Žal pa so te vrednosti le pogojno uporabne. Najmanjši občutljivosti, 64 in 100, se dobro obneseta, že pri ISO 200 pa S560 močno šumi. Da ISO 2000 ne omenjamo ... S560 seveda snema tudi video, a tudi tu ne izstopa. Velikost slike je 640 x 480 pik, kodek pa potratni MJPG.

Nikon Coolpix S560 ima vse prepogosto težave z ostrenjem in šumom.

Programska oprema povsem ustreza uvrstitvi fotoaparata v srednji razred. Vgrajeno je spoznavanje obrazov, kar do 12 hkrati, pa tudi zaznavanje nasmehov in mežikanja. O nasmehih smo že velikokrat govorili, zaznavanje mežikanja pa deluje tako, da zazna, da je oseba na posnetku zaprla oči ravno v trenutku sprožitve, in opozori fotografa, da se je to zgodilo in naj posnetek ponovi. Delujeta pa obe funkciji enako zanesljivo oziroma "zanesljivo" ... No, pa saj to ne velja samo za Nikonove fotoaparate. Od vseh softverskih bonbončkov nam je zagotovo najbolj všeč D-lightning oziroma Nikonov sistem dinamične posvetlitve srednjih delov slike, ki deluje tako, kot je treba, in je zelo uporaben za vse, ki nočejo dodatno obdelovati posnetkov na računalniku.

S560 pravzaprav zamerimo le eno - izdaten šum na posnetkih, ki je tako močan, da v malo slabših svetlobnih razmerah posnetki prav hitro postanejo neuporabni.

Nikon Coolpix S560.jpg

Razred: Žepni

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-174 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,6; ostrenje 0,60 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (do 2000; 3200 pri zmanjšani ločljivosti>).

Tehnična zmogljivost: 6

Kakovost fotografije: 5

Zasnova aparata: 4

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 179,9 EUR.

Za: Petkraten zoom, umirjanje slike.

Proti: Veliko šuma, neroden dostop do pomnilniške kartice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji