Objavljeno: 9.3.2005 14:27 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

IBM Thinkpad X40

Vrsta IBMovih prenosnikov X po številčnih oznakah kar hitro napreduje. Zdi se, da smo imeli še ravnokar v rokah X20, pa si že ogledujemo najnovejšega člana te družine z oznako X40. Predhodnik X31 je (bil) prvi IBMov X s procesorjem Pentium-M, kar se mu je zelo poznalo pri vzdržljivosti akumulatorja - septembra lani smo namerili čez 4 ure delovanja.

Z modelom X40 gre IBM še dlje. Vgrajen je namreč večji, 8-celični akumulator, ki na zadnji strani sega nekoliko iz ohišja računalnika. Poleg tega deluje s počasnejšim in tudi varčnejšim procesorjem Pentium M 1,2 GHz. Posledice so očitne - X40 je le malo počasnejši od X31 (rezultat Winstone 2001 43,4 proti 47,3, kar v praksi ni zaznavno), vendar je energetska samostojnost še bistveno daljša. Namerili smo mu skoraj šest ur delovanja!

S takšno zmogljivostjo akumulatorja je X40 resnično zelo uporaben na poti. Brez težav lahko z njim delamo ves delavnik, medtem ko je treba pri večini drugih računalnikov v popoldanskem času že iskati vtičnico ali priklopiti rezervni akumulator.

X40 je predvsem na sprednji strani nekoliko tanjši od predhodnika - oblikovan je namreč nekoliko v klin, saj je zadaj debel 2,6 cm, spredaj pa le 2 cm. Še boljša je tudi opremljenost. Po novem je vgrajen brezžični vmesnik po standardu g (54 Mb/s) in ne le b (11 Mb/s), na voljo pa je poleg infrardečega tudi vmesnik bluetooth. Prav zanimivo je, da so se namesto dosedanjega čitalnika kartic CompactFlash pri IBM odločili za čitalnik kartic SD. Obenem pa niso vgradili vmesnika firewire, ki ga starejši X31 ima. Disk shrani 40 GB in ima vgrajen sistem Shock Detection System, ki preverja, ali se prenosnik za varno delovanje diska morda ne trese preveč. Če se, se disk temu prilagodi - bodisi "parkira" bralno/pisalne glave, ali pa se povsem ustavi. Nameščen je tudi program, ki stanje prikazuje v realnem času.

Ultralahki prenosniki imajo optično enoto ponavadi na voljo kot zunanji dodatek, tako je tudi pri X40. Za doplačilo dobimo priklopno postajo Ultrabay, ki lahko med drugim vsebuje enoto DVD/CD-RW. Če enote na poti ne bomo potrebovali, jo pustimo doma.

Tudi prenosnik IBM ThinkPad X40 ni popoln - po daljši uporabi smo ugotovili, da je tipkovnica pri tem modelu slabša, kot pri prejšnjih. Tipke so slabše nasajene in hitremu "tipkarju", ki s prsti po tipkovnici bolj drsi, se prsti občasno zataknejo. Kljub temu ostaja IBMova vrsta X v samem vrhu tehnološke opremljenosti, pa tudi dejanske uporabnosti.

IBM Thinkpad X40

Mere: 27 × 21 × 2,6 cm, masa 1,35 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,2 GHz, 512 MB RAM, 40 GB disk, WiFi 802.11g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 5 ur in 50 minut.

Hitrost: 43,4.

Cena: 672.000 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Za: Zaslon, hitrost, opremljenost in prenosnost, trajanje delovanja.

Proti: Nekoliko slabša tipkovnica, kakor jo pričakujemo od IBMa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji