Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2018

Huawei P20

Huawei P20 Pro, ki smo ga preizkusili v prejšnjem Monitorju, je eden boljših telefonov letošnjega leta, ki prepriča predvsem s svojo avtonomijo. 4000 mAh velika baterija v tankem ohišju v navezi s programsko opremo, ki skrbi za smotrno porabo energije, sta razlog za nakup tega telefona. Huawei je sicer več oglaševal fotoaparat, ki je pri različici Pro zelo dober, a neke hude revolucije ni prinesel. »Le« postavil se je ob bok najboljšim telefonom.

Pričakovanja ob modelu P20 (brez »Pro«) so bila tako kar velika, saj smo si obetali zelo soliden telefon, ki bo kompromise v primerjavi z dražjim bratom iskal na pravih mestih. Žal so pri Huaweiju varčevali na napačnih mestih. Najbolj nerazumljiva poteza je velikost baterije, saj je pri P20 ta manjše zmogljivosti - 3400 mAh. P20 od modela Pro ni dosti manjši (5,8 proti 6,1palca), razlika v debelini pa je le 0,1 mm, zato je res škoda, da so baterijo toliko zmanjšali.

Manj gre zameriti izbiro IPS-zaslona, ki je sicer zelo soliden, a gre za pričakovan korak nazaj od zaslona OLED pri modelu Pro. Enako lahko rečemo za fotoaparat, ki ima pri P20 »le« dve leči, a kljub temu dela zelo dobre slike. Te seveda niso na ravni najboljših telefonov, a fotoaparat zajema dovolj dobre slike, da mu ne moremo ničesar zameriti. Še najbolj nadležno je Huaweijevo pojmovanje zajemanja slik, ker nam hoče v samodejnem načinu fotoaparat preveč pomagati. Že pri modelu Pro je ob zajemu portretne slike s prednjo kamero nemogoče popolnoma izklopiti »lepotne« učinke. Enako je pri P20, tako da vsak portret deluje malce umetno. Počasi se bo treba resno vprašati, okus katerega proizvajalca nam bolj prija. Tipala so povsod dobra, a imajo proizvajalci zelo različne ideje o tem, kako naj telefon ob zajemu sliko obdela. iPhone in Pixel sta tu bolj naravna, Samsung ima rad močnejše barve, Huawei pa »lepotne« učinke. To je sicer grobo posploševanje, a razlike so in treba se jih bo navaditi.

Malo presenečenje pri P20 je strojna moč, ki je skoraj enaka P20 Pro. Osemjedrni procesor Kirin 970 ima sicer na voljo »le« 4 GB pomnilnika (pri modelu Pro 6), a je telefon enako odziven.

Oblikovno sta tu spet zareza na čelu zaslona in bralnik prstnih odtisov na bradi. Ta odločitev še vedno bega, saj naj bi zareze na prednji strani zagotovile čim več zaslona. Huawei pa se je odločil za zarezo, potem pa na dnu zaslona še debel rob z bralnikom.

Huawei P20 je soliden telefon, ki v primerjavi z dražjim P20 Pro sklepa napačne kompromise in ne upraviči le 200 EUR nižje cene.

Huawei P20

Hitrost delovanja: 8,5

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Operaterji.

Cena: 670 EUR

Za: Zaslon, strojna moč.

Proti: Manjša baterija kot pri različici Pro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji