Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2020

Huawei P Smart Pro 2019

Po modelu Nova 5T je to zdaj drugi telefon na preizkusu, ki Slovenije ne bi smel videti. Gre namreč za telefon, ki ga je Huawei lani pred trgovinskim sporom med ZDA in Kitajsko dal na trg v Aziji. Trgovinski spor Huaweiju preprečuje nameščanje Googlovih storitev na svoje nove telefone, zato zdaj k nam prihajajo naprave, ki so še ujele čas pred prepovedjo.

Huawei P Smart Pro ima 6,6-palčni zaslon IPS z ločljivostjo 2.340 x 1.080, ki je zanimiv predvsem zato, ker nima zareze oziroma izreza za kamero. Prednja kamera se tako dvigne iz ohišja, ko jo potrebujemo. Te kamere so se izkazale za presenetljivo trpežne oziroma vsaj nikjer nismo zasledili, da bi mehanizmi za dvig in spust na veliko prenehali delovati. Strojno ima P Smart še osemjedrni procesor, ki ima šest gigabajtov pomnilnika. To je za to cenovno postavko prijetno presenečenje. Tudi shrambe je 128 gigabajtov, kar za ta denar ni malo.

Starost telefona se kaže predvsem s tem, da ima Bluetooth 4.2 in ne podpira Wi-Fi standarda a/c. Predvsem pa se mu vidi, da ne prejema varnostnih posodobitev. Pri cenejših telefonih že tako ne pričakujemo preveč, a zadnja posodobitev je iz avgusta 2019, telefon pa imamo v rokah februarja 2020. Huaweiju enostavno zmanjkuje časa, ker na trg ne morejo spraviti novega telefona, ki bi imel Googlove storitve. Baterija je 400 mAh, kar je dovolj za vsaj dan in pol, tako da odsotnost hitrega in brezstičnega polnjenja ne boli preveč.

Fotoaparat je soliden. Na zadnji strani ima tudi ultraširoki objektiv, ki sicer ni tako dober kot osrednje tipalo, a je vseeno lepo imeti nekaj več možnosti pri zajemanju slike. Tudi prej omenjena prednja kamera omogoča zelo dobre fotografije in na tej fronti P Smart svoje delo opravi dobro.

P Smart Pro bi bil zelo soliden telefon srednjega razreda, če ne bi s programsko opremo ostal v sredini lanskega leta. Ponavadi je za takšno stanje kriv proizvajalec, ker se jim s poceni telefoni ne da ubadati. Tu pa smo priče še eni žrtvi trgovinskega spora, ki Huaweiju vztrajno jemlje veter. Kako dolgo bodo lahko svojo prisotnost še krpali z modeli z azijskega trga, je vprašanje, ki najbrž nima odgovora.

Huawei P Smart Pro 2019

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Operaterji.

Cena: 350 EUR

Za: Dober fotoaparat. Avtonomija.

Proti: Zastarela programska oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji