Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2021

Huawei MateBook X

Pred časom smo preizkusili Huaweijev vrhunski prenosnik MateBook X Pro, zdaj pa je k nam prišel njegov tanjši in še bolj prenosni sorodnik, model MateBook X, torej brez pripone Pro. Že pri omenjenem modelu X smo pohvalili majhno težo in kompaktne mere, tu pa so stopili še korak dlje. 13-palčni prenosnik je še bolj kompaktnih mer ter še lažji – tehtnica namreč pokaže le kilogram, ob tem je poldrugi centimeter ožji in centimeter manj globok od Applovega MacBook Air – predvsem so tu robovi okoli zaslona res tanki.

Kakovost ohišja iz magnezijeve zlitine je res vrhunska. Kljub tankosti ni nobenega zvijanja, tudi zaslon je zelo tog. Presenetljivo ga lahko dvignemo le z eno roko, torej ostane spodnja polovica (s tipkovnico) pri tem na delovni površini. Na preizkusu smo imeli model v »gozdno« zeleni barvi, kot temu pravijo pri Huaweiju, in po našem mnenju gre za enega lepših prenosnikov zadnjih časov. Na voljo je seveda tudi v bolj zadržani srebrno siv barvi. Preseneti pa tudi pasivno hlajenje – prenosnik nima ventilatorja in hladilnih rež, zato je povsem neslišen, se pa utegne segreti, predvsem na levi strani ohišja.

V uporabi je sicer solidno zmogljiv Intelov procesor i5-10210U, štirijedrnik z večnitnim delovanjem in osnovnim taktom 1,6 GHz. Ta je več kot dovolj zmogljiv za večino opravil, je pa nekoliko omejen zaradi omenjenega pasivnega hlajenja – a to bomo opazili šele pri dolgem intenzivnem delu, čemur pa ta prenosnik niti ni namenjen. V podporo ima solidnih 16 GB pomnilnika, podatke bomo hranili na pogonu velikosti 512 GB, za grafiko pa seveda skrbi vgrajena Intelova rešitev. Vzdržljivost baterije je dobra, na našem preizkusu je zdržal štiri ure in pol.

 Z modelom MateBook X ponuja Huawei odličen, impresivno tanek in kompakten prenosnik.

Kot rečeno, je ohišje zelo tanko, zato smo kar omejeni pri naboru vmesnikov. Na vsaki strani najdemo en vmesnik USB-C, oba imata polno podporo za standard Thunderbolt, torej ju lahko uporabimo za napajanje prenosnika ali izvoz videa. Zraven je še navaden izhod za slušalke, drugega vmesnika pa ni. Pogrešamo morda klasičen USB ali izhod HDMI pa tudi bralnik kartic bi prav prišel.

Ob tem pa je, mogoče nekoliko presenetljivo, zaslon občutljiv na dotik. Njegova kakovost je sicer odlična, postreže z visoko ločljivostjo 3.000 × 2.000 pikami, dobrimi barvami, vidnimi koti in s svetlostjo. Tudi tipkovnica je zelo dobra – seveda nizka z majhnim hodom, a z dobrim povratnim odzivom, dobrodošla je tudi njena osvetlitev. Spletna kamera je, kot pri ostalih Huaweijevih prenosnikih, skrita med funkcijskimi tipkami, v tipki za vklop pa je vgrajen bralnih prstnih odtisov.

Z modelom MateBook X ponuja Huawei odličen, impresivno tanek in kompakten prenosnik. Ni ravno poceni, a se tu vsak milimeter (in vsak gram) pač pozna. Dobrodošlo je pasivno hlajenje, se pa seveda moramo zavedati, da ne gre za zmogljivostni presežek.

Huawei MateBook X

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.003

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.149

Trajanje delovanja: 4 ur, 25 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 10

Mere: 28,4 × 20,7 × 1,4 cm, 1 kg

Značilnosti: Intel i5-10210U, 1,6 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 13-palčni, 3000 × 2000 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 1.500 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Pasivno hlajenje, velikost in teža, kakovost izdelave, zaslon na dotik.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji