Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

HP Photosmart C6280

Hewlett Packard v razredu 6000 ponuja zmogljivejšo večnamensko napravo, Photosmart C6280. Kljub bogati opremi pri tem modelu manjka faksirna naprava, a jo bomo našli pri razred zmogljivejšem modelu Photosmart C7280. Ob grobi primerjavi hitro vidimo, da lahko potegnemo številne vzporednice med obema, podrobnejši test pa je pokazal, da sta skorajda enaki.

Na videz si napravi nista prav nič podobni in to je povsem razumljivo, saj na vrhu optičnega čitalnika ni samodejnega podajalnika. Tudi na čelni plošči je precej manj gumbov. To kvečjemu pripomore k preglednosti, sama razporeditev tipk pa je tudi zelo smiselna. 6,1-centimetrski barvni zaslon LCD nam olajša nastavljanje naprave in pregledovanje fotografij. Tokrat za neposredno tiskanje fotografij dejansko potrebujemo zaslon LCD, saj Photosmart C6280 ponuja zgolj čitalnik pomnilniških kartic in ne neposrednega priklopa digitalnih fotoaparatov PictBridge. Seveda programska oprema na tiskalniku omogoča popravljanje fotografij, dodajanje učinkov itd. Tudi tokratni model ponuja možnost izpisa črtastih listov za šolske potrebe, pohvalna je tudi možnost shranjevanja zajetih slik z optičnim bralnikom na pomnilniške kartice. Vse to brez uporabe osebnega računalnika. Za razliko od močnejše različice bomo poleg standardnega priklopa USB našli še omrežni priklop. Sila preprosto ga je uporabljati, saj se namestitev gonilnikov in nastavitev naprave opravi samodejno, le odzivnost tiskalnika je malce počasnejša kot pri klasični povezavi. Zato smo test tudi izvedli z uporabo povezave USB.

Optični bralnik ponuja optično ločljivost 4800 x 4800 pik z 48-bitno barvno globino. Kakovost je z vidika številk zagotovljena, v realnosti pa se izkaže, da je tudi res tako. Temnejši odtenki so lepo razločni, prav tako pri barvnih slikah, kjer so barve dovolj žive in pravilne. Sama kakovost fotokopiranja sicer ni najboljša, črno-belo fotokopiranje izpade malenkost modrikasto, pri barvnem pa ni vidnejših težav. Hitrost je povsem primerljiva z močnejšo različico, dve minuti in šestnajst sekund za pet črno-belih fotokopij ter pet sekund več za isto količino barvnih fotokopij.

Tako kot Photosmar C7280 tudi C6280 ni ravno bliskovit. Za pet strani dolg dokument porabi minuto in sedem sekund. V hitrem načinu pa ta čas skrajša na zgolj šestindvajset sekund. Številke so skoraj enake kot pri močnejšem modelu. Pri tiskanju fotografij standardne velikosti (10 x 15) zaradi posebnega predalčka za papir porabi kar minuto in pet sekund. Na voljo je tudi tiskanje na obe strani, saj je tiskalnik opremljen s samodejnim obračalnikom listov ter s senzorjem za prepoznavo vrst papirja.

Ker praktično ni razlik v hitrosti tiskanja v primerjavi s C7280, je pričakovati, da tudi ni razlik v izpisu. Res je tako, praktično vse HPjeve naprave s šestimi ločenimi kartušami imajo povsem primerljiv izpis. To seveda ni slabo, saj je kakovost zelo dobra. Črna barva tudi na navadnem papirju ni videti zbledelo, tudi pri hitrem načinu se kakovost izpisa ne poslabša preveč. Poudarek je predvsem pri barvnih izpisih na svetleče papirje. Barve so pravilne in zadosti žive. K temu zagotovo prispevata dodatni foto kartuši.

Photosmart C6280 je dobra kombinacija za tiste, ki si želijo zmogljive večnamenske naprave v slogu C7280, vendar brez faksirne naprave.

HP Photosmart C6280

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 267,47 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 22 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 35 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/partners.

Za: Oprema, kakovost barvnega izpisa.

Proti: Hitrost in cena izpisa, kakovost črno-bele fotokopije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji