Objavljeno: 11.9.2005 16:40 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004 | Teme: foto, nenehni testi

HP Photosmart 935

Photosmart 935 je dokaj nenavaden aparat, ki ga ponuja podjetje HP. Nenavaden je predvsem zato, ker je zasnovan za manj vešče uporabnike ("ljudsko" takim aparatom pogosto pravimo kar "trotlkamere"), a je kljub temu opremljen s tipalom CCD, ki izkorišča kar 5,09 milijona svetlobnih elementov. Ob tem je tudi nekoliko večji, kot smo sicer vajeni v tem razredu, saj ima diagonalo 1/ 1,8 palca (ponavadi le 1/ 2,7 palca). To omogoča predvsem boljšo dinamiko in barve. Velika ločljivost seveda pomeni, da je mogoče z aparatom razvijati tudi zelo velike povečave, ni pa mogoče pri največji vplivati na fotografiranje, temveč se moramo zanašati predvsem na zanesljivost delovanja elektronike. Ločljivost fotografij je tako kar 2608 × 1952 pik, čudno pa je, da je na voljo le ena alternativna ločljivost 1296 × 976 pik, ki ni več primerna za razvijanje. Glede na to, da je največja ločljivost pomnilniško zelo zahtevna, bi si želeli vsaj še kakšno nižjo ločljivost, primerno tudi za razvijanje, saj mora tako uporabnik računati z nakupom dovolj pomnilniških kartic. Pri tem aparatu so uporabljene pomnilniške kartice SD oziroma MMC.

Od ročnih nastavitev je ohranjena možnost nastavljanja zaslonke, ne pa tudi časa. Čas osvetljevanja sicer lahko sega od 1/2000 do 12 sekund, vendar je mogoče čase, daljše od 4 sekund, uporabljati le v kombinaciji z že omenjeno polavtomatiko - torej moramo sami nastaviti zaslonko, aparat pa izračuna ustrezni čas. Ročno je mogoče izbrati tudi temperaturo bele izmed štirih prednastavitev ali jo določiti ročno, tako da elektroniki aparata "pokažemo" belo površino. Mogoče je določiti občutljivost ISO (100, 200 ali 400), kompenzirati osvetlitev od kar -3EV do +3EV (v korakih po 1/3EV) ter določiti področje, na katerem elektronika meri svetlobe. Lahko meri povprečje glede na celotno sliko ali osrednje področje ali za osvetljevanje upošteva zgolj središčno točko izreza. Žal aparat nima tudi merjenja osvetlitve na več področjih, ki je po naših izkušnjah najbolj točno.

Pentaxov objektiv ponuja trikratno optično povečavo, goriščna razdalja od 5,8 do 17,4 milimetra pa je enaka goriščni razdalji od 37 do 111 milimetrov v formatu leica. Svetlobna jakost objektiva je solidnih 2,6 pri širokem kotu in nekoliko manj solidnih 4,8 v telepoložaju. Ostriti je mogoče objekte na razdalji od pol metra naprej, v makro načinu pa od solidnih 14 centimetrov naprej. Ohišje aparata je preprosto zasnovano, dokaj trdno, še kar majhnih mer, nekoliko škatlasto, kljub temu pa odebeljeni stranski del z nedrsečo oblogo omogoča dober prijem. Na hrbtni strani je nameščen zaslon LCD, ki pod umetno svetlobo utripa, ima pa dobro ločljivost in ostro sliko. O "ljubiteljski" namembnosti aparata pričajo tudi nekatere bolj "nenavadne" tipke, kot je tista za hitri preklop na snemanje kratkih video filmov in tista za hitro tiskanje oziroma pošiljanje slik po elektronski pošti. Tipke so sicer dobro izdelane in jih je prijetno uporabljati. Menuji so zelo slikoviti (kot pri vseh modelih znamke HP), a so prav zato nekoliko manj pregledni, kot bi lahko bili, ponujajo pa tudi nekaj zanimivih nastavitev, denimo določanje stopnje zasičenosti in podobno. Poleg zaslona je na voljo tudi optično kukalo, a ima (tako kot mnogi današnji modeli) ob strani nameščeni dve svetlobni diodi, ki sta ob uporabi v slabši svetlobi zelo moteči (saj z utripanjem zaslepita uporabnika).

Kar zadeva kakovost optike in elektronike, skorajda nimamo pripomb. HP je v zadnjem času vložil veliko truda v obvladovanje digitalne fotografije in to se zelo pozna tudi pri modelu Photosmart 935. Šuma je malo, barve so točne, tudi napak, kot je cvetenje ob močno kontrastnih prehodih, je malo. Le popačenja je pri širokem kotu nekoliko več, opazno pa je tudi upadanje svetlobe proti robu slike (v telepoložaju teh dveh težav ni). Vsekakor kakovost, ki se lahko primerja tudi z dražjimi (in zmogljivejšimi) modeli v svetu digitalne fotografije.

HP Photosmart 935

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, nižja zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 5,09 milijona pik.

Skupna ocena: 8,47.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (14-70 cm makro); čas od 1/2000 do 12 s; doseg bliskavice do 2,5 m; ISO samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 109.818 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 24.

Za: Visoka ločljivost, kakovost fotografije, preprosta raba.

Proti: Omejen ročni nadzor za tako zmogljiv aparat, malo alternativnih ločljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji