Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Pavilion dv6

Hewlett Packard je svojo blagovno znamko prenosnikov Pavilion dolgo zadrževal le na drugi strani Atlantika, vsekakor pa zunaj meja Slovenije. In je tako domačim uporabnikom v trgovinah prodajal sicer uradno "poslovne" modele. No, časi se spreminjajo, Pavilioni so zdaj na voljo tudi pri nas.

Model dv6 je zaprt v klavirsko črno ohišje in popestren z različnimi sivimi vzorci in kromiranimi dodatki. Sama kakovost ohišja je zelo dobra, vendar je največja težava ravno to, da se na njem prehitro poznajo tako prstni odtisi kakor tudi prašni delci. Pa tudi v čistem okolju prenosnik (sicer odvisno od okusa) ni med najlepšimi na trgu, saj zaradi številnih kromiranih dodatkov deluje kičasto, k sreči pa zaradi kakovostne izdelave ne tudi ceneno. Kromirana je celo drsna ploščica, ki je izjemno gladka in zelo lepo drsi, vendar se je treba nekoliko privaditi njene lahkotnosti. Ponuja tudi tipko za izklop, ki je dobrodošla ob uporabi miške in naslanjanju rok na prenosnik. Pohvale si zasluži tudi slovenska tipkovnica, ki je dobro vpeta in ponuja dovolj povratnih informacij, poleg tega ji je dodan še nekoliko ožji številski del.

Nad njo je za dotik občutljiva površina, s katero je mogoče prilagajati glasnost kakovostnih Altec Lansing zvočnikov, pa tudi zvočnikov samih. Na dotik je moč upravljati tudi z brezžično povezavo WLAN, prenosnik pa poleg bluetooth povezave ponuja tudi že nekoliko zastarelo infrardečo povezavo. Sicer jo za prenos podatkov še vedno uporabljajo tudi nekatere novejše naprave, kot so na primer potapljaški računalniki.

Zaslon prenosnika se tekoče odpira, pa čeprav nekoliko preveč trdno, da bi ga lahko odprli enoročno. V njem se skriva LED osvetlitev, ki ob klasični matriki ne prinaša večjih prednosti, avtonomija tega prenosnika pa kljub uporabi varčne tehnologije komajda presega dve uri. Sveti se na tem prenosniku veliko reči in kadar to ni krom, je pa ena izmed belih ali modrih lučk, na pokrovu prenosnika pa v slogu Applovih naprav stoji osvetljen znak HP. Nad zaslonom najdemo še spletno kamero, na desni strani tipkovnice spodaj pa udoben čitalnik prstnih odtisov z izbočenim čitalnim delom.

Srce prenosnika, Pentium Dual-Core T4300, ki bije pri 2,1 GHz, sicer ni zadnji krik mode, vendar je podprt s 4 GB pomnilnika, ki so v 64-bitnem operacijskem sistemu v celoti na voljo, grafična kartica pa Ati Radeon HD 4650 pa ima kar 1 GB lastnega pomnilnika DDR3. Seštevek ponuja veliko moč, ko je govor o večpredstavnosti; to kažejo tudi rezultati naših preizkušanj. Žal prenosniku za predvajanje vsebin manjka optična enota blu-ray, je pa podatke mogoče naložiti na 500 GB velik disk. Optična enota je poleg dveh stisnjenih vhodov USB na desni strani, kjer je tudi napajalni priključek, spredaj pa so vhodi zvočne kartice in že omenjena infrardeča povezava. Na levi stojita še en vhod USB in en eSATA, ki lahko prav tako prevzame vlogo priključka USB, pa firewire, bralnik pomnilniških kartic, reža ExpressCard, HDMI, ne manjkajo pa niti omrežni priključek, izhod VGA in priključek za priklopno postajo.

HP Pavilion je kakovosten, zmogljiv in zelo dobro opremljen prenosnik, ki po razmeroma ugodni ceni 799 evrov ponuja veliko.

HP Pavilion dv6

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 94.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 127.

Trajanje delovanja: 2 uri 11 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 3.

Mere: 37,9 × 25,8 × 3,4 cm , 2,88 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Dual-Core T4300, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 799 EUR.

Prodaja: HP Partnerji, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Zmogljivost, kakovost izdelave, tipkovnica, 64-bitni Windows 7, opremljenost.

Proti: Svetleč zaslon, občutljivost za prstne odtise in prah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji