Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2007 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Deskjet F4180

V Hewlett Packardovi zbirki večnamenskih naprav je najobsežnejši razred Photosmart, ki je naravnan za tiskanje fotografij. Večina teh naprav je opremljena z zasloni LCD, priklopi za digitalni fotoaparat itd. Marsikdo pa vseh teh dodatkov ne potrebuje in si želi zgolj ugodno večnamensko napravo. Tako smo tokrat dobili v roke večnamensko napravo iz razreda Deskjet, F4180.

Na prvi pogled bi lahko rekli, da gre za zelo okleščen model Photosmart C4180. Deskjet F4180 je opremljen zgolj z najnujnejšimi potrebščinami. Ima optični bralnik z največjo ločljivostjo 1200 pik na palec, precej okrnjen uporabniški vmesnik, ki nam dopušča nastavljati zgolj število kopij (največ devet), dve različni kakovosti kopiranja ter dva gumba za hitri zagon programske opreme na računalniku. Neposredna povezava z digitalnim fotoaparatom ali bralnik pomnilniških kartic nista na voljo, saj kot smo že omenili, gre za najosnovnejšo večnamensko napravo. Upravljanje tiskalnika je dokaj preprosto, le vstavljanje kartuš z barvili je nekoliko nerodno, saj moramo z roko segati precej globoko v napravo.

Optični bralnik je glede na preprostost naprave precej dober. Hitrost sicer ni njegova največja vrlina, gre pa pohvaliti kakovost zajete slike oziroma fotokopije. Tiskalnik ne poudarja barv v ozadju, tako kot je počel Photosmart C4180, vendar za pet črno-belih fotokopij revialne strani porabi minuto več, in sicer dve minuti in šestinštirideset sekund. Opremljen je tudi s programsko opremo za prepoznavanje pisave (OCR), tako kot vse HPjeve večnamenske naprave.

Že iz hitrosti kopiranja lahko predvidevamo, da mu splošno tiskanje ne bo šlo od rok hitreje. Za pet strani dolg besedilni dokument porabi minuto in osemnajst sekund, v hitrem načinu pa le enainštirideset sekund. V primerjavi s konkurenco ga to uvrsti v zlato sredino, le pri tiskanju bitne slike na svetleč papir si vzame dobrih sedem minut, to je skoraj dvakrat toliko kakor Photosmart C4180, a kljub temu hitreje od številnih konkurentov. Le Canonovi izdelki po hitrosti še vedno vodijo.

Deskjet F4180 je bolj naravnan za tiskanje besedilnih strani in to mu gre tudi odlično od rok. Črke niso razlite ali nazobčane, le v hitrem načinu postanejo precej blede in kockaste. Slabše se odreže pri tiskanju fotografij na navadni papir, saj črnilo precej premoči papir, tako da na temnejših odtenkih črna barva dobesedno razlije druge barve. Morda je to posledica na novo uvedenega črnila, ki se trenutno uporablja zgolj v tej večnamenski napravi. Fotografije so barvno dokaj pravilne, prav tako so lepo vidne podrobnosti. Opazili pa smo, da je Deskjet F4180 eden izmed redkih današnjih tiskalnikov, ki v formatu A4 ne more tiskati do roba.

Tiskalnik je namenjen predvsem tistim, ki ne potrebujejo celega kupa dodatkov in večinoma izpisujejo besedilne strani. Sicer pa je cena barvnega odtisa 0,16 evra na stran, cena črno-belega odtisa pa je, res presenetljivo, višja - 0,19 EUR. Črno-belo zmogljivost smo izmerili z večjo kartušo (št. 54), ki vsebuje več črnila kot običajna (št. 21), vendar je, vsaj pri nas tudi veliko in nesorazmerno dražja.

HP Deskjet F4180

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB.

Cena: 114,14 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,15 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,16 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Kakovost besedilnega odtisa, kakovost fotokopij.

Proti: Hitrost, cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji