Objavljeno: 11.9.2005 16:40 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2004 | Teme: nenehni testi

HP Business Inkjet 1100dtn

HP ponuja poslovne brizgalnike s skupnim imenom Business Inkjet. Business Inkjet 1100dtn sicer sodi v spodnji cenovni in zmogljivostni razred ponudbe, kljub temu pa lahko tudi najšibkejši poslovni brizgalnik podjetja HP pohvalimo zaradi nekaterih lastnosti, ki jih sicer pričakujemo šele pri dražjih tovrstnih izdelkih.

Že na prvi pogled je videti, da ne gre za tiskalnik, namenjen rabi doma. Sodi namreč med večje in težje brizgalnike. Tudi po tehničnih značilnostih gre za izdelek, mišljen za večje obremenitve: na mesec naj bi po navedbah izdelovalca z njim natisnili v povprečju največ 6250 strani. Sicer pa gre za tiskalnik, ki se po lastnostih tiskanja ne razlikuje bistveno od drugih brizgalnikov znamke HP. Ločljivost tiskanja je največ 4800 × 1200 pik na palec, na minuto pa naj bi natisnil do 23 črno-belih strani oziroma največ 20 barvnih, a so izmerjeni podatki, tako kot pri vseh brizgalnikih, precej slabši. Od običajnih brizgalnikov je precej bolje opremljen: priključimo ga lahko na vmesnik USB 2.0, priložen pa je tudi omrežni vmesnik JetDirect 200m, zato ga lahko priključimo neposredno v krajevno omrežje. Zmogljivost vhodnih predalov je zavidljiva in povsem primerljiva z lastnostmi cenejših laserskih tiskalnikov: v dva predala lahko vložimo do 400 listov. Tiskalnik je opremljen tudi z enoto za tiskanje na obe strani, ki pri dražjih brizgalnikih že postaja standardna oprema.

Namestitev tiskalnika ni povzročala težav, program pa je našel tiskalnik tudi, ko smo ga priključili prek omrežnega vmesnika. Pri tem je samodejno (seveda ob pomoči strežnika DHCP) pravilno nastavil tudi naslove IP. Gonilnik je podoben tistim pri drugih brizgalnikih znamke HP. Med tiskanjem ni bilo težav, le pri "pobiranju" listov iz predala je, kadar smo tiskali v najmanj kakovostnem načinu, zaradi večje hitrosti izpisovanja nekajkrat zagrabil po dva lista hkrati.

Izpis ni vrhunski, a je kljub temu več kot zadovoljiv, še posebej za poslovni brizgalnik. Izpis besedila na navaden papir je bila vedno močna stran brizgalnih tiskalnikov HP, tako da je tudi pri "tisočstotici" zelo dober. Malo slabše se tiskalnik obnese pri izpisovanju bitnih slik, kjer se predvsem pri prelivih in večjih enobarvnih ploskvah opazijo posamezne kapljice. Pohvalili bi izpis podrobnosti, saj je besedilo, veliko dve piki, kljub majhnim črkam povsem čitljivo. Hitrost izpisovanja je sicer povprečna: za pet strani besedila je porabil slabi dve minuti, barvno fotografijo A4 v najboljši kakovosti pa je tiskal dve minuti in petinštirideset sekund.

Z novim Business Inkjetom je HP dobro pokril spodnji del trga poslovnih tiskalnikov. Pri hitrosti in ceni izpisa sicer ne more tekmovati s poceni laserskimi tiskalniki, a omogoča tudi tiskanje v barvah, za kar je treba pri laserjih seči kar precej globlje v žep.

HP Business Inkjet 1100dtn

Vmesniki: USB 2.0, omrežni.

Cena: 83.896 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 12 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 45 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Za: Dober izpis podrobnosti, omrežni vmesnik, ugodna cena.

Proti: Pri hitrem izpisu tu in tam zgrabi po več listov hkrati, slabši izpis bitnih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji