Objavljeno: 10.10.2007 16:11 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Hewlett-Packard

HP Photosmart M537

Megapike 6

Zum 3x (34-102 mm)

LCD 6,3 cm

Napajanje 2xAA

Kartica SD

Prodaja: Parterji HP, www.hp.com/si.

Cena: 125 EUR

Za: Cena.

Proti: Nima optičnega iskala, belina samo samodejna.

HP je sicer bolj znan po tiskalnikih in računalnikih, a ima v svojem proizvodnem programu tudi nekaj zanimivih fotoaparatov. Vstopni model M537 sodi med najcenejše digitalce in je namenjen uporabnikom, ki od fotoaparata pričakujejo zlasti preprosto rabo. Objektiv ima tako kakor skoraj vsi modeli v tem razredu 3-kratni zum, ki pa sega nekoliko bolj v širokokotno področje od povprečja. Razlika je majhna, a je vsak "milimeter" širšega pogleda dobrodošel. Tudi zaslon LCD je za pol palca večji od zaslonov pri nekaterih neposrednih tekmecih.

Raba fotoaparata je do skrajnosti poenostavljena in pri HP-ju so pri tem šli morda celo za korak predaleč. Od ročnih nastavitev sta ostali samo še izbira občutljivosti tipala ter ročni popravek osvetlitve. Manjka na primer recimo možnost ročne izbire beline, ki jo imajo skoraj vsi drugi fotoaparati. Elektronika je sicer na preizkusnih posnetkih barvo svetlobe kar dobro ujela, a vseeno se lahko v nekaterih manj vsakdanjih priložnostih znajdemo v težavah. Po drugi strani marsikateri nedeljski fotograf ne samo, da beline še nikoli ni sam nastavil, ampak niti ne ve, da bi jo lahko.

Kot mnogi podobni modeli ima "umirjevalnik" slike, ki deluje tako, da poveča občutljivost tipala (do ISO 800) in podaljša osvetlitveni čas. Fotografiranje olajša še 6 osnovnih tematskih avtomatik, med katerimi smo pogrešali nekatere pogosteje uporabljane, recimo za slikanje na snegu ali ob morju.

M537 se je na preizkusu izkazal kot značilen predstavnik svojega najcenejšega razreda. Svetlomeru so zelo kontrastni motivi povzročali manjše težave in je nekajkrat nekoliko preveč osvetlil posnetek. Ostrina je bila malce skromnejša, kakor bi pričakovali od tipala s 6 megapikami, a je to opazno le pri največjih povečavah. Večina uporabnikov tovrstnih fotoaparatov se zadovolji z največ 18 x 13 cm velikimi fotografijami, na katerih teh in nekaterih drugih manjših pomanjkljivosti ne bodo opazili.

Odzivnost in hitrost sta nekako v povprečju nižjega cenovnega razreda. Bliskavica ja povprečno zmogljiva, pri bližinski fotografiji pa se fotoaparat izkaže nekoliko slabše od povprečja. Podobno velja tudi za video, saj je največja ločljivost 320 x 230 pik.

Photosmart M537 je za rabo zelo enostaven fotoaparat, ki v večini primerov uporabnikov ne bo razočaral, seveda pa prav veliko ne smete pričakovati. Razlike med modeli v najnižjem razredu so sicer majhne, a preizkusili smo tudi nekaj takšnih, ki so se bolje izkazali.

HP Photosmart R837

Megapike 7

Zum 3x (39-118 mm)

LCD 7,6 cm

litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Parterji HP, www.hp.com/si.

Cena: 205 EUR

Za: Cena, naknadna obdelava posnetkov.

Proti: Nima optičnega iskala.

Photosmart R837 sodi v razred elegantno oblikovanih fotoaparatov in nekoliko spominja na Sonyjevo serijo T. Ni sicer med najtanjšimi, je pa zato eden cenejših. Objektiv (ki tudi med delovanjem ne pogleda iz ohišja) in bliskavico med prenašanjem varuje kovinski pokrov, ki deluje tudi kot stikalo za vklop. Če smo pri prejšnjem modelu omenili za par milimetrov bolj širokokoten objektiv, moramo sedaj pograjati za par milimetrov manj širokokotnega.

Na zadnji strani kraljuje razkošno velik zaslon LCD, ki, podobno kakor pri večini fotoaparatov, v jasni sončni svetlobi ni najbolje viden. Upravljanje je prilagojeno manj zahtevnim uporabnikom in od ročnih nastavitev imamo na voljo le osnovne. Seznam tematskih avtomatik je nekoliko večji kakor pri prejšnjem modelu in med devetimi najdemo tudi prej pogrešan sneg in plažo.

Pri preizkušanju se je fotoaparat solidno izkazal. Digitalni šum sicer postane opazen že pri ISO 200 (in morda tudi zaradi tega ni mogoče izbrati večje občutljivosti od ISO 400), a dokler ne pretiravate s povečavo, ne bo moteč. Ostrina je nekoliko "mehkejša" kot pri večini podobnih modelov, kar pa je pri tisku manjših fotografij, do 18 x 13 cm, lahko celo prednost. Hitrost in odzivnost sta povprečni, pa tudi o bliskavici, fotografiranju od blizu in snemanju kaj dosti drugega kot to, da ne odstopajo od povprečja, ne moremo povedati, vsaj ne na omejen prostoru, ki nam je na voljo.

Pri HP-ju so mislili na uporabnike, ki fotoaparat priključijo neposredno na tiskalnik, zato od povprečja odstopajo zmožnosti fotoaparata za obdelavo posnetkov. Poleg tistih, ki jih najdemo pri večini modelov, na primer odstranjevanje rdečih oči, so R837 opremili z nekaj posebnostmi, na primer odstranjevanje rdečih (in zelenih) oči pri mačkah in psih, retušo mozoljev ter celo možnost digitalnega "hujšanja". Najstnikom, ki preradi segajo po hamburgerjih in krompirčku, se bodo morda zdele celo koristne, mi pa jih tu omenjamo zgolj kot zanimivost, kajti vse te in še številne druge pomanjkljivosti na posnetkih se da precej bolje popraviti s katerim od grafičnih programov.

Photosmart R837 po svojih fotografskih zmogljivostih ne odstopa od povprečja, a če ga ne boste postavili pred prezahtevno nalogo, boste nagrajeni s preprosto rabo in dobrimi fotografijami. Če iščete sodobno oblikovan fotoaparat za zmerno ceno, si ga vsekakor velja dobro ogledati.

HP Photosmart R967

Megapike 10

Zum 3x (35-105 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Parterji HP, www.hp.com/si.

Cena: 320 EUR

Za: Ročne nastavitve, zaslon LCD.

Proti: Ni optičnega iskala, hitrost.

Photosmart R967 sodi v vrh trenutne HP-jeve fotografske ponudbe in z razmeroma majhnim kovinskim ohišjem že na prvi pogled razkriva svoj nekoliko višji cenovni razred. Pri HP-ju se niso mogli upreti čaru povečevanja ločljivosti in so fotoaparat opremili s tipalom, ki premore kar deset megapik. Prepričani smo sicer, da bi bilo bolje, če bi se namesto tega odločili za malce zmogljivejši objektiv, ali pa bi morda vgradili pravi umirjevalnik slike, in ne le takega, ki poveča občutljivost tipala. A takšne so pač sodobne fotografske smernice.

Na zadnji strani je velik in v večini primerov dovolj dobro viden zaslon LCD, v jasnem sončnem vremenu pa smo vseeno pogrešali optično iskalo. Za razliko od prejšnjih dveh modelov, ki sta namenjena predvsem manj zahtevnim uporabnikom, oziroma tistim, ki od fotoaparata pričakujejo kar se da preprosto rabo, se R967 spogleduje tudi s tistimi, ki vedo, kaj je globinska ostrina in zakaj je včasih koristno, če to ali ono nastavitev izberemo sami. Na voljo imamo namreč tako rekoč popoln nabor ročnih nastavitev. Popolnejša je tudi izbira tematskih avtomatik, tako da je tudi za nedeljske fotografe dobro poskrbljeno. Še posebno, ker so meniji oblikovani zelo pregledno (kar je na sploh značilnost novih HP-jevih modelov).

Preizkus je pokazal, da imamo opravka z razmeroma dobrim fotoaparatom in še najbolj nas je motilo nekoliko počasnejše delovanje. Saj ne, da bi bil zelo počasen, a marsikateri podobno zmogljiv model je nekoliko hitrejši. Kakovost posnetkov je bila dobra, le digitalnega šuma je bilo pri občutljivosti, večji od ISO 100, nekoliko več, kakor bi si želeli. Če hočete izkoristiti veliko ločljivost za večje povečave, je koristno ročno izbrati manjšo občutljivost tipala. Barve so primerno zasičene in naravne, optične napake objektiva pa manjše kakor pri marsikaterem fotoaparatu v tem cenovnem razredu.

Bliskavica je povprečno zmogljiva, pri bližinski fotografiji pa se motivu lahko približamo na 10 cm, kar fotoaparat uvršča med povprečno zmogljive. Pri snemanju videa se izkaže nekoliko bolje od povprečja. Snema sicer le s "filmsko" frekvenco 24 sličic/s (in ne 30 sličic/s), kar pa povsem zadostuje. Med snemanjem lahko (optično) zumiramo, od posebnosti pa omenimo ločena sprožilca za fotografiranje in snemanje.

Photosmart R967 je zanimiv fotoaparat, ki ne bo razočaral niti malce zahtevnejših uporabnikov, ima pa v svojem zmogljivostnem in cenovnem razredu tudi nekaj upoštevanja vrednih tekmecev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji