Objavljeno: 9.8.2005 16:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Laserjet 2430dtn

Hewlett-Packardov kandidat v kategoriji srednje zmogljivih tiskalnikov, ki so namenjeni manjšim podjetjem, je serija Laserjet 2400. Vključuje tiskalnike 2420 (d/dn) in 2430 (n/tn/dtn), kjer prvi tiskajo s hitrostjo 30 strani na minuto, drugi pa s 35 strani na minuto. Preizkusili smo najmočnejši model Laserjet 2430dtn, ki ima vgrajen tudi obračalnik za dvostranski tisk, dodatno kaseto za 500 listov (poleg običajne za 250 listov) in omrežni vmesnik. Namenjen je za tiskanje do 100.000 strani na mesec.

Že takoj na začetku smo bili navdušeni nad enostavno omrežno namestitvijo, ki je sicer za Hewlett-Packardove tiskalnike običajna (ne pa tudi za marsikateri konkurenčni tiskalnik). Namestitveni program je tiskalnik našel sam, namestil gonilnike (PCL in postscript), povprašal, ali ga želimo deliti z drugimi v omrežju, na koncu pa celo ponudil namestitev gonilnikov za starejše Microsoftove operacijske sisteme (Windows 95/98), kar je zelo pomembno, če bodo tiskalnik prek omrežja uporabljali tudi starejši odjemalci. Ko imamo tiskalnik v omrežju, lahko prek spletnega brskalnika pridemo do informacij o stanju in podatkov o porabi barvila.

Na voljo je tudi "ekonomično tiskanje", ki pa se zaradi slabe kakovosti ne izkaže kot zelo uporabno.

Delo s tiskalnikom je v užitek, saj je tih, predvsem pa takoj pripravljen na delo - iz popolnega mirovanja (tudi čez noč) prvo stran natisne v desetih sekundah. Pri tiskanju daljših dokumentov smo mu namerili 32,7 strani na minuto, kar je odlično, elektronsko drobovje tiskalnika (400 MHz procesor) pa je dovolj močno tudi za kompleksne dokumente. Našo naslovnico v formatu PDF je v jeziku postscript natisnil v le dobri minuti in pol (nekateri zanjo potrebujejo tudi 15 minut). V polni ločljivosti 1200 dpi. Naj omenimo, da lahko datoteke PDF tiskamo tudi neposredno, brez gonilnika, čeprav menimo, da uporabnikov, ki bi to potrebovali, ni veliko. Dvostranski tisk je dokaj počasen, saj se je tiskanje 27 strani dolgega poslovnega poročila upočasnilo za več kot dvakrat - enostransko smo ga tiskali 57 sekund, dvostransko pa dve minuti in 21 sekund.

Kakovost tiska besedila je odlična, saj so dobro vidne tudi podrobnosti velikosti ene pike, dokaj enakomeren pa je tudi bitni raster. 64 MB pomnilnika (ki ga lahko razširimo, tudi s karticami Compact Flash) zadostuje tudi za bitne slike A4. Naj omenimo, da je v gonilniku na voljo tudi t.i. ekonomično tiskanje (Economode), ki varčuje z barvilom in naj bi bilo (predvidevamo) namenjeno tiskanju poskusnih odtisov. Vendar je kakovost takega tiskanja zelo slaba, saj tiskalnik, kot kaže, vsako drugo vrstico enostavno izpusti (glej sliko).

Laserjet 2430(dtn) je pravi garač za manjša podjetja oz. večje pisarne, še posebej ker je tudi relativno poceni (res pa je, da se boste morali nekoliko potruditi, da ga boste našli po tej, od Hewlett-Packarda predvideni tržni ceni). Žal je cena odtisa tudi pri tem HPju nekoliko višja od konkurence, vendar od večine (odštejmo ekstreme) vendarle ne odstopa tako zelo. Naj še opozorimo, da je ob nakupu priložen le do polovice napolnjena kaseta z barvilom (zmore 6000 strani in ne 12.000), kar ob vse nižjih cenah tiskalnikov očitno postaja kar običajno.

Hewlett-Packard Laserjet 2430dtn

Hitrost: 8

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 7

Cena izpisa: 3

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB tiskalniki).

Ločljivost: 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 35 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 in 250 (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 5e, PCL6, postscript 3; 64 MB.

Cena: Model 2430n 196.560 tolarjev, 2430tn 235.680 tolarjev, 2430dtn 258.720 tolarjev (predvidena s strani slovenskega Hewlett-Packarda).

Cena natisnjene strani: 4,15 tolarja.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Enostavna namestitev, hitro in tiho delovanje, dobra opremljenost. Odlično besedilo in dobri bitni izdelki.

Proti: Nekoliko visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji