Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2012

Grafične kartice za vsak žep

Sodobne grafične kartice so prav spodobni kosi računalniške železnine, še posebej, če v rokah držimo primerke z nalepko, na kateri je cena nekaj evrskih stotakov. A tokrat smo se odločili preizkusiti grafične kartice iz nižjega in srednjega cenovnega razreda, pač tiste, po katerih pogosteje posegamo navadni smrtniki. Da ne gre za navadne primerke, pa so razkrivale besede, kot so fleX, low-profile in GHz edition.

V želji, da bi bile razlike v zmogljivostih posameznih grafičnih procesorjev kar se da opazne, smo se odločili, da preizkusimo kartice iz istega hleva, torej od enega izdelovalca. Grafične kartice s procesorji AMD Radeon nam je posodil na preizkus Sapphire, in sicer modele Radeon HD 6450 fleX edition, Radeon HD 7750 low-profile ter Radeon HD 7770 GHz in fleX edition.

Sapphire Radeon HD 6450 fleX edition

Sapphire Radeon HD 6450 fleX edition je majhna, a s funkcionalnostmi nabita kartica. Od "civilnih" Radeonov HD 6450, ki temeljijo na AMDjevem referenčnem dizajnu tiskovine, jo loči vrsta razlik. Najpomembnejša je seveda tehnologija AMD Eyefinity, ki na dražjih modelih AMDjevih kartic skrbi za hkraten prikaz slike na kar treh monitorjih, pri tem pa se navadno zanaša na delitev slike na dva monitorja prek vmesnika DisplayPort. Sapphire pa je ubral precej bolj zanimivo rešitev in ta čip namestil na samo tiskovino, sliko do treh monitorjev pa kartica pošilja prek vmesnikov Dual DVI, DVI in HDMI. Priložena sta še adapterja HDMI-DVI in DVI-VGA, tako da na kartico resnično lahko brez napora priključimo tri sodobne digitalne monitorje. Izdelovalec je hitro spoznal, da bo kartica potrebovala več pomnilnika od referenčnih 512 MB, zato je to vrednost podvojil. Velika odlika kartice je tudi njeno pasivno hlajenje, saj masivna hladilna rebra poskrbijo za povsem neslišno delovanje.

Še večje presenečenje pa je le polovična višina kartice. To jo v navezi z absolutno tihim delovanjem naredi idealno za uporabo v sistemih hišnega kina in računalnikih uporabnikov, ki cenijo tišino. Ustrezna ploščica za vijačenje v majhna ohišja je seveda priložena. Na prvi pogled idealna kartica za računalnike tipa HTPC ima le eno napako. Vmesniki za priklop monitorjev zaradi prostorskih omejitev niso razporejeni v višino, temveč širino, zato kartica zasede dve reži - veliko število majhnih ohišij pa enostavno ne premore prostora za še dodatno režo ... Nizka je tudi poraba energije, kartica namreč tudi ob polni obremenitvi ne porabi več kot 20 W, zato pasivno hlajenje z njo nima večjega dela (največja izmerjena temperatura je bila vsega 52° C).

Grafične zmogljivosti kartice so precej kilave, a igranja iger v polni visoki ločljivosti tudi nismo pričakovali, čeprav bodo nekatere igre ob zmogljivem osrednjem procesorju ravno še tekoče tekle pri ločljivosti 720p. Glavna odlika kartice je ta, da uporabnikom na cenovno dostopen način omogoči priklop do treh monitorjev in tako užitek dela na veliki delovni površini. In če je obenem še popolnoma neslišna, je to le še dodaten plus. Uporabniki, ki jo bodo vgradili v računalnik, ki bo opravljal naloge predvajalnika v hišnem kinu, pa bodo veseli tudi podatka, da zna kartica strojno odkodirati praktično vse video zapise, zato bo pri predvajanju ploščkov blu-ray 3D ali drugih vsebin visoke ločljivosti popolnoma razbremenila osrednji procesor.

Sapphire Radeon HD 6450 fleX edition

Izdeluje: www.sapphiretech.com

Prodaja: www.mlacom.si.

Cena: 62 EUR.

Za: Podpora več monitorjem, pasivno hlajenje, nizek profil.

Proti: Zasede prostor dveh rež.

Sapphire Radeon HD 7750 low-profile

Druga preizkušena kartica ne skriva ambicij po doseganju dobrih rezultatov na preizkusih, obenem pa doplačilo zanjo še vedno ni previsoko, da bi odvrnilo igričarje s plitkejšimi žepi, saj stane manj od evrskega stotaka. Sapphire Radeon HD 7750 je zopet od referenčnega dizajna manjša kartica, polovične višine, tako da je primerna za vgradnjo v majhna računalniška ohišja. A bistveno bolj zmogljivo grafično jedro, ki temelji na novi arhitekturi grafičnih procesorjev Graphics Core Next (GCN), si zasluži hladilnik z ventilatorjem. Ta je prilagojen višini kartice, zato je razmeroma majhnega premera. Dokler kartica ni obremenjena, ostaja prijetno tih, a že daljše igranje iger povzroči, da glasneje opravlja svoje delo. Toda manjše hladilno rebro je vsekakor omejeno pri svoji sposobnosti odvajanja toplote, zato višanja takta nad gigahertz ne priporočamo, četudi ga je kartica sposobna. Oziroma se velja v tem primeru ozreti po nadgradnji hladilne rešitve.

Nova arhitektura in 28-nm proces izdelave sta kartici sicer omogočila znatno znižanje porabe energije, saj se ta napaja zgolj iz reže PCI Express - to že samo po sebi govori o zgledni varčnosti. Ali zato zmogljivosti zaostajajo? Niti ne - dobimo jih namreč ravno toliko, kolikor za grafično kartico odštejemo. Ločljivost 1080p v igrah je blizu zgornje meje sprejemljive igralnosti, a že če jo spustimo na 1680 × 1050 pik, bomo na spodobno zmogljivi strojni opremi uživali v novejših igrah. Gigabajt pomnilnika in okrnjeno število cevovodov pač ne moreta narediti čudeža.

Je pa kartica, vsaj kar zadeva grafične priključke, povsem sodobna - premore namreč vmesnike mikro HDMI, mini DisplayPort ter Dual Link DVI, kar pomeni, da lahko z ustreznimi kabli in vtičniki (priloženi so DVI na VGA, Mini-DP na DP ter mikro HDMI na HDMI) nanjo priključimo celo vrsto zaslonov in televizorjev.

Sapphire Radeon HD 7750 low-profile

Izdeluje: www.sapphiretech.com

Prodaja: www.mlacom.si.

Cena: 97 EUR.

Za: Podpora več monitorjem, nizek profil.

Proti: Ob obremenitvi glasnejši ventilator.

Sapphire Radeon HD 7770 GHz in fleX edition

Sapphire je Radeon HD 7770 GHz in fleX edition najprej tovarniško navil na gigaherčni delovni takt, nato pa kartico opremil s celo vrsto grafičnih priključkov, zato lahko nanjo priklopimo tudi več kot tri zaslone, če želimo. Dva lahko priklopimo na vmesnika Dual DVI in DVI, še enega na priključek HDMI, vrata po imenu DisplayPort pa sama pošiljajo sliko na več zaslonov hkrati. Tehnologija AMD Eyefinity 2.0 pri tem poskrbi za odlično 2D ali 3D uporabniško izkušnjo, saj lahko prek vmesnika DisplayPort 1.2 pošljemo sliko največje ločljivosti 16K x 16K. To je bistveno več, kot so sposobni prikazati tudi današnji monitorji velikani.

Četrtino višji delovni takt in prav toliko večje število cevovodov poskrbita, da je ta kartica odlična izbira za vse, ki bi se radi igrali v polni visoki ločljivosti, a zato ne želijo odšteti nekaj stotakov samo za grafično kartico. V praksi je skoraj tretjino hitrejša od modela Radeon HD 7750, na nekaterih preizkusih tudi več.

Večja hladilna rešitev, zgrajena iz kombinacije bakrenih vročih cevi in aluminija ter nadgrajena z velikim ventilatorjem, zelo dobro opravlja svoje delo, zato je kartica pod obremenitvijo hladnejša in tišja. Posledično je tudi prijaznejša do poskusov navijanja, saj ji lahko že tako visok delovni takt grafičnega jedra in pomnilnika brez težav povišamo še za dodatnih 15 do 20 odstotkov. In tako za dobrih 120 evrov dobimo grafično kartico povsem spodobnih zmogljivosti, ki se ne ustraši nobene naloge ali igre - no, vsaj dokler slednjo igramo na le enem monitorju ... V bistvu je kartica eden najboljših primerkov svoje vrste, kajti visoke delovne takte jedra in pomnilnika že omejuje le 128-bitni pomnilniški krmilnik. Prav čudno je, da ob današnjih nizkih (beri: cenovno dostopnih) cenah pomnilnika izdelovalci vztrajajo pri takšnih rešitvah. Morebiti pa razlog tiči v tem, da želijo obdržati jasno ločnico med premijskim in temu primerno dragim razredom grafičnih kartic.

Sapphire Radeon HD 7700 GHz in fleX edition

Izdeluje: www.sapphiretech.com

Prodaja: www.pcplus.si, www.pchand.si.

Cena: 123 EUR.

Za: Podpora več monitorjem, zmogljivosti, učinkovito hlajenje.

Proti: Nič.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji