Objavljeno: 9.3.2005 14:27 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Gericom Ego

Gericomov prenosnik Ego je zgrajen na podobni osnovi kot v septembrski številki preizkušeni MSIjev model M510C. Gre za računalnik s procesorjem Pentium M s taktom 1,5 GHz, 512 MB pomnilnika in 60-gigabajtnim diskom. Optična enota zmore branje in pisanje tako CDjev kot tudi DVDjev. Grafični procesor spada med zmogljivejše: ATIjev Radeon 9700 ima 64 MB namenskega pomnilnika, sliko pa prikazuje na 15-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 × 768 pik. Ta je nekoliko temnejši kot pri nekaterih konkurentih, vendar razen na močni neposredni svetlobi to ne bo moteče.

Ohišje novega Gericoma je dokaj zanimivo, zaobljeno, s precej svetlečimi deli, na njem pa se na žalost tudi zelo poznajo prstni odtisi. Tipkovnica je dokaj dobro vpeta v ohišje: med tipkanjem se sicer nekoliko zvija, vendar manj kot pri nekaterih drugih modelih tega izdelovalca. Sledilna ploščica se na pritisk dobro odziva, pograjali pa bi gumbe ob njej, ki so dokaj majhni. Zvočnika bosta zadovoljila le manj zahtevne, drugi pa bodo raje posegli po dodatnem paru zunanjih zvočnikov ali slušalk.

Opremljenost z vmesniki je povsem običajna. Pohvalili bi to, da je vgrajen tudi vmesnik firewire, ki je sicer pri prenosnikih že dokaj pogost, kljub temu pa je na voljo kar nekaj modelov brez njega. Zmožnosti prenosnika lahko razširimo s karticami PC Card, naenkrat pa lahko vanj vtaknemo eno kartico vrste II. Glede na to, da gre za prenosnik s tehnologijo Centrino, je seveda opremljen tudi z brezžičnim omrežnim vmesnikom, ki podpira povezovanje v omrežja 802.11b, ne pa tudi 802.11g.

Pri meritvah hitrosti se je Ego dobro odrezal. Grafični procesor spada med najzmogljivejše procesorje za prenosnike, tako da se pri pospeševanju iger brez težav meri s konkurenti. Tudi pri merjenju hitrosti delovanja v pisarniških programih je med zmogljivejšimi, a ne v samem vrhu. Nekoliko slabši je čas trajanja akumulatorja: brez napajalnika bo prenosnik deloval minuto manj kot tri ure.

Gericom je z Egom osvežil svojo ponudbo prenosnikov s procesorjem Pentium M. Novinec se lahko pohvali z zmogljivo zasnovo in odlično zmogljivostjo grafičnega dela, želeli pa bi nekoliko daljše delovanje brez napajanja iz vtičnice.

Gericom Ego

Mere: 32,9 × 28 × 3,7 cm, teža 2,9 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,5 GHz, 512 MB RAM, 60 GB disk, DVD+/-RW, WiFi 802.11b.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 2 h 59 min.

Hitrost: 19.

Cena: 399.900 tolarjev.

Prodaja: Anni, www.anni.si, (01) 583 99 99.

Za: Zmogljivost, grafični procesor.

Proti: Čas trajanja akumulatorja, nekoliko temnejši zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji