Objavljeno: 26.9.2006 03:17 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2006 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens Lifebook Q2010

Lifebook Q2010 bi zaradi svojega elegantnega videza in majhne teže (nekaj čez kilogram) lahko uvrstili med "damske" prenosne računalnike, če bi ta kategorija obstajala. Namenjen je predvsem tistim, ki so veliko na poti in potrebujejo čim lažji računalnik s čim večjo povezljivostjo. V dražjem modelu nam je tako na voljo tudi modul za tehnologijo UMTS/GPRS/EDGE, ki omogoča, da imamo tudi na poti dostop do podatkov, ki jih potrebujemo za delo.

Miniaturizacija seveda potegne za seboj tudi nekaj kompromisov, saj je zapisovalna enota DVD na voljo le v priključni enoti, ki jo dokupimo posebej. Po meritvah se tudi ne pokaže za prav zelo hitrega, bo pa njegova moč zagotovo dovolj za pisarniško delo oziroma za poslovneže, ki jim je tudi namenjen. Ohišje je pretanko, da bi lahko vanj vdelali običajen vtič za omrežno kartico, zato je priložen poseben vmesnik.

Presenečeni smo bili nad tem, da sta v paketu priloženi dve bateriji. Močnejša ima zmogljivost 5200 mAh in zasede tudi nekaj več prostora kot šibkejša (1150 mAh) ter rahlo privzdigne podnožje računalnika. Z njo bomo morali poiskati vtičnico po približno treh in pol urah intenzivnega dela.

Zaslon je sicer le 12,1-palčni, vendar nas z jasnostjo slike in svetlostjo, ki pride prav v sončnih dneh, ne bo razočaral. Prav nasprotno: osvetlitev zaslona smo pri uporabi tudi zmanjševali, ker je bila premočna.

Tipkovnica se med tipkanjem lahno upogiba. To kaže na malce preveč površno vpetje, na splošno pa z njo ni večjih težav. Sledilna ploščica je zanesljiva, morda je malce premalo odzivna, a je to mogoče z nekaj nastavitvami na nadzorni plošči hitro popraviti in prilagoditi okusu uporabnika.

Lifebook je zaradi svojih lastnosti tako po teži in velikosti kot po možnostih povezovanja primeren za vodilne v podjetjih - z uporabo priključne postaje jim lahko povsem nadomesti namizni računalnik v pisarni. Prav njim na kožo pa je seveda pisana tudi precej visoka cena, kakršne v tem razredu prenosnikov nismo vajeni.

Fujitsu Siemens Lifebook Q2010

Poslovni indeks Winstone 2004: 16,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 18,3.

Trajanje delovanja: 3 ure 33 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Mere: 29,7 × 21,9 × 2 cm, 1,2 kg.

Značilnosti: Intel Core Solo U1400, 512 MB RAM, 60 GB disk, vmesnik WLAN 802.11a/b/g, bluetooth, UMTS/GPRS/EDGE.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 949.900 tolarjev.

Prodaja: Gorenje, point.gorenje.si, Liko Pris; www.likopris.si.

Za: Opremljenost, mere.

Proti: Cena, nima optične enote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji