Objavljeno: 17.5.2005 15:07 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2005 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens Lifebook P7010

Fujitsu Siemens z modelom Lifebook P7010 postavlja nove meje pri lahkih prenosnikih z vgrajeno optično enoto. Gre namreč za izdelek z zaslonom širokega formata, ki izstopa predvsem po majhnih zunanjih merah in teži, saj tehta samo 1,3 kilograma. Pri tem so v FSC poskrbeli, da računalnik po opremljenosti prav nič ne zaostaja za večjimi konkurenti: procesor Pentium M deluje s taktom 1,2 GHz (gre za različico ULV, ki porabi precej manj energije od običajnega Pentiuma M), računalnik pa ima tudi 512 MB pomnilnika in 80-gigabajtni disk. Optična enota zmore branje in pisanje tako na CDje kot DVDje, pogon pa lahko tudi nadomestimo z morebitnim drugim diskom ali dodatnim akumulatorjem.

Največji kompromis so v Fujitsu Siemensu morali skleniti pri zaslonu - zaradi kompaktnih mer računalnika ima ta diagonalo le 10,6 palca. Po ločljivosti je prenosnik enak drugim ultra lahkim modelom s širokim zaslonom, ki smo jih preizkusili: sliko na 1280 × 768 pik izrisuje Intelov sistemski nabor, zaslon pa je vrste "Crystal View", torej s posebno prevleko za večji kontrast in svetlost, vendar moramo zato vzeti v zakup dokajšen odblesk, še posebej če svetloba iz okolice pada neposredno na zaslon.

Opremljenost z vmesniki je odlična: poleg dveh priključkov USB 2.0 in vmesnika firewire ima prenosnik tudi izhod za zunanji monitor in vmesnik VGA, vsi, ki uporabljajo digitalne fotoaparate, pa bodo veseli kar dveh vgrajenih čitalnikov za pomnilniške kartice: v prvega lahko vtaknemo pomnilniške kartice SD, MMC in MemoryStick, v drugega pa pomnilniške in razširitvene kartice CompactFlash. Kljub razširitvenemu mestu CF pa ima prenosnik še vedno tudi prostor za razširitvene kartice PC Card, v katerega lahko vtaknemo eno kartico vrste II.

Tipkovnica ima na angleško razporeditev dotiskane slovenske znake, zaradi mer prenosnika pa so tipke nekoliko manjše od običajnih. Izpostavili bi tipki Đ in Ž, ki sta še precej ožji od drugih. Kljub temu se na tipkanje na P7010 hitro navadimo. Pohvalili bi tudi sledilno ploščico, ki se na dotike dobro odziva, njeni gumbi pa so postavljeni nekoliko preveč v rob prenosnika.

Pri meritvah se je P7010, kljub nizkemu taktu procesorja in majhnim zunanjim meram, ki navadno pomenijo dokaj šibak akumulator, obnesel zelo dobro. Pri merjenju hitrosti so rezultati nekoliko nad povprečjem (za razred ultra lahkih prenosnikov), pohvalili pa bi čas trajanja akumulatorja, ki je skoraj štiri ure pri največji osvetlitvi zaslona. Ob tem moramo omeniti, da jim je v Fujitsu Siemensu uspelo v prenosnik stlačiti akumulator z zmogljivostjo kar 4800 mAh, kar je ob tako majhnem prenosniku hvale vreden dosežek.

Fujitsu Siemens je z najmanjšim Lifebookom konkurentom pokazal, da kljub majhnim meram računalnika pri opremljenosti ni treba sklepati kompromisov. Pravzaprav mu lahko očitamo le relativno visoko ceno.

Fujitsu Siemens Lifebook P7010

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,8.

Trajanje delovanja: 3 h 54 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 9.

Mere: 26,1 × 19,9 × 3,5 cm, 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,2 GHz, 512 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, wifi 802.11g.

Zaslon: 10,6-palčni, 1280 × 768 pik.

Cena: 573.421 tolarjev.

Prodaja: Gorenje Point, point.gorenje.si, (03) 899 10 00; Likopris, www.likopris.si, (01) 750 64 00.

Za: Opremljenost, mere.

Proti: Odblesk zaslona, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji