Objavljeno: 12.7.2007 02:21 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Fujitsu Siemens Amilo Pro V3205

Serija prenosnikov Amilo naj bi predstavljala cenovno ugodnejše, a kljub temu zmogljive Fujitsu-Siemensove prenosnike. Amilo Pro V3205 je njen najmanjši predstavnik. Z maso manj kot dva kilograma in 12,1-palčnim zaslonom sodi med lažje prenosnike. Na prvi pogled je lično oblikovan, s kakovostno črno plastiko in srebrnim robom. Pokrov nima zatiča, v zaprtem položaju ga drži vzmet v tečajih; to še dodatno prispeva k elegantni podobi. Na prednjem robu je nekaj statusnih lučk, ki žarijo v lepi modri barvi, enako velja za statusne luči nad srebrnima gumboma za vklop prenosnika in vklop brezžične povezave. Rdeča dioda pa sije iz odprtine za priklop slušalk oziroma zvočnikov. Kakovost izdelave je načeloma dobra, opazili smo le nekam slabše vpetje zgornje plošče računalnika (ne zaslona) v vogala ob tečajih.

Prenosnik je odlično opremljen s priključki. Vsega skupaj ima štiri priključke USB, ki so odlično razporejeni, saj sta dva na desni, eden zadaj in eden na levi strani. Na desni strani imamo še priključka zvočne kartice (torej mikrofon in slušalke), priključek DVI (poleg prenosnika dobimo tudi pretvornik DVI/VGA) in en priključek firewire. Zadaj imamo vhod za akumulator in S-video, na levi strani pa enoto DVD+-RW in omrežni priključek. Lahko se priklopimo tudi v brezžično omrežje prek vmesnika Wlan (ki podpira omrežja 802,11 a/b/g), oziroma uporabljamo vgrajeni vmesnik bluetooth. Datoteke lahko prenašamo tudi ob pomoči bralnika pomnilniških kartic, ki podpira pomnilniške kartice SD, MMC in Memorystick.

Tipkovnica je zelo dobra, ravno prav mehka, tipke ponudijo dovolj povratnih informacij. Nekatere so ožje kot sicer; mednje štejejo tipke s puščicami, obe tipki Windows in tilda, a nas to ni motilo. Zmotila pa nas je postavitev leve tipke CTRL, saj ni na robu; tam je namreč tipka FN. To bo motilo predvsem uporabnike, ki veliko uporabljajo bližnjice na tipkovnici, denimo CTRL-C in CTRL-V za kopiranje oziroma lepljenje. Na sledno ploščo nismo imeli pripomb, omeniti velja da je desna stran rezervirana za drsenje gor in dol po daljših dokumentih oziroma spletnih straneh. Slabše pa sta se obnesli tipki pod njo, saj je med sledno ploščo in robom prenosnika premalo prostora. To pomeni, da sta obe tipki zelo ozki in preblizu spodnjega roba. Poleg tega sta še pretrdi in rahlo preglasni.

Amilo poganja procesor Intelov Core Duo pri taktu 1,8 GHz, podprt s 1024 MB pomnilnika. 120 GB diska bi moralo biti več kot dovolj za večino uporabnikov. Za grafiko skrbi integrirana grafična kartica Intel 945 GM Express z 256 MB pomnilnika, ki prikazuje sliko pri ločljivosti 1200 × 800 pik na kakovostnem in dovolj svetlem zaslonu. Grafika sicer ni za kake novejše igre, je pa povsem dovolj za olepšan grafični vmesnik nove Windows Viste, Aero. Malce slabša je postavitev zvočnikov, oba sta na sprednjem robu, ki pa je nagnjen navzdol. Idealno za poslušanje glasbe ob zaprtem zaslonu, a malce slabše za gledanje filmov.

Zaradi operacijskega sistema (v preizkušenem prenosniku je bila nameščena Vista Business Edition) vam žal ne moremo postreči z hitrostnimi meritvami in testom akumulatorja. Zaman smo v internetu iskali gonilnike za starejše Windows XP, s katerimi zaenkrat še preizkušamo vse prenosnike. Kar zadeva šestcelični akumulator, vam lahko le omenimo zmogljivost - 2400 mAh.

Amilo Pro V3205 je v svoji skupini med cenejšimi, saj velja le tisoč sto devetintrideset evrov (z dveletno garancijo). Za ta denar dobimo dobro opremljen in ličen mali prenosnik z razmeroma dobro različico operacijskega sistema Vista.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V3205

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8.

Mere: 29,9 × 23,9 × 2,2 cm, 1,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T2350, 1,8 GHz, 1 GB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1200 x 800 pik.

Cena: 1139 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena, veliko vmesnikov USB.

Proti: Tipki sledne plošče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji