Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Fujitsu Lifebook U904

Fujitsu nam je ta mesec poslal na preizkus tri prenosnike, ki so sicer vsi razmeroma lahki in tanki (se uvrščajo v segment t. i. ultrabookov), a imajo vsak svoj značaj. Med njimi je model U904 po eni strani najbolj navaden ultrabook, ima pa tudi izstopajočo lastnost. To je izredno tanek (1,6 cm) in eleganten prenosnik, katerega ohišje je iz zelo kakovostne plastike in daje dober občutek trdnosti, na videz pa je preprosto in zadržano.

Najbolj izstopajoča lastnost tega prenosnika je odličen zaslon. Ta podpira upravljanje na dotik, še  pomembnejša pa je njegova zelo visoka ločljivost – kar 3200 × 1800 pik. To je višja ločljivost od tiste, s katero se hvalijo Applovi prenosniki s t. i. zaslonom Retina (tam gre do 2880 × 1800 pik). Zaslon nosi oznako podjetja IGZO, izberemo pa lahko med svetlečim ali nesvetlečim. V vsakem primeru gre za zelo dober zaslon z odličnimi barvami in kontrastom. Opazi se tudi, da je naložen Windows 8.1 z vdelano podporo tudi tako visokim ločljivostim.

Tipkovnica je zelo dobra, vpetje trdo, praktično ni vdiranja, le tipke bi lahko imele nekoliko več hoda, a se hitro navadimo, tako da je desetprstno tipkanje zelo udobno in učinkovito. Tipkovnica se lahko pohvali tudi z osvetlitvijo od zadaj. Drsna ploščica je razmeroma velika in dovolj natančna, na desni strani je tudi bralnik prstnih odtisov. Zvok je zgolj povprečen, seveda je ohišje pretanko, da bi lahko pričakovali presežke.

Vgrajena strojna oprema je znana že iz drugih ultrabookov. Osrčje sestavlja Intelov procesor i5-4200U, ki bije s taktom 1,6 GHz, ta se po potrebi zviša na 2,6 GHz. Pomnilnika je 4 GB, to je dovolj, sploh ker je v rabi disk SSD (velikosti 128 GB). Za grafiko poskrbi vgrajena Intelova kartica. Skupaj gre za dobro, a nič pretresljivo celoto, ki bi izpolnila vse poslovno naravnane želje, predvsem pa gre za zelo varčno opremo, ki v kombinaciji z razmeroma velikim akumulatorjem ponuja dobrih pet ur dela brez iskanja električnih vtičnic.

Prenosnik bi lahko bil malce bolje opremljen s priključki, čeprav podjetja zadnje čase vedno bolj opuščajo nekatere vmesnike. Tako dobimo dva vmesnika USB (3.0) in izhod HDMI, vgrajen je tudi klasični omrežni vmesnik. Tega so vdelali tako, da imamo na strani prenosnika majhen pladenj, ki se izvleče in razširi, da sprejme omrežni kabel. Rešitev je sicer zanimiva, seveda upoštevaje tanko ohišje, a na nas ni naredila najboljšega vtisa, saj bi lahko bil vmesnik v izvlečenem položaju ranljiv za udarce, ti bi ga v najslabšem  primeru lahko celo odtrgali.

Fujitsujev Lifebook U904 je dobro zaokrožen ultralahek in ultratanek prenosnik, ki preseneti z odličnim zaslonom. Seveda ima to tudi svojo ceno, v prihodnjem letu pa pričakujemo vse več prenosnikov, ki bodo ločljivost dvignili na raven, ki so jo že pred časom začrtali v Applu.

Fujitsu Lifebook U904

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 234.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 175.

Trajanje delovanja: 5 ur 32 minut.

Mere:  32,9 × 22,9 × 1,6 cm., 1,39  kg.

Značilnosti: Intel i5-4200U 1,6 GHz, 4 GB RAM, 128 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 3200 × 1800 pik.

Operacijski sistem: Windows 8.1 64-bit.

Cena: 1499 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Ločljivost zaslona, velikost in teža, zmogljivost akumulatorja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji