Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus SX115

Epsonov nova brizgalna večopravilna naprava, model SX115, meri na najmanj zahtevne uporabnike, ki jim je najpomembnejša predvsem cena naprave. V temu duhu bomo zaman iskali dolg seznam funkcij in lastnosti, ki jih premorejo zmogljivejše, predvsem pa dražje naprave. Da ni samodejnega podajalnika, je seveda jasno, med vmesniki pa je na voljo le USB. Seveda nas ni presenetilo, da niso vključili ne bralnika pomnilniških kartic ne vmesnika PictBridge za tisk neposredno iz digitalnih fotoaparatov. Take dodatke postopoma dodajajo tiskalniki više na Epsonovi lestvici naprav iz serije Stylus.

SX115 je na videz zelo podobna drugim večopravilnim brizgalnikom istega podjetja, denimo modelu SX515W, ki smo ga tudi preizkusili. Govorimo seveda o kakovostni črni plastiki, ki je na zgornjem pokrovu gladka, drugje pa bolj hrapava oziroma mat. Je dokaj kompaktnih mer, nekoliko manjša kot prej omenjeni SX515W, načeloma je zelo podobna predhodniku, modelu SX105. Zadaj nekoliko visoko štrli le pladenj za papir, ki drži razmeroma malo papirja (do sto listov).

Kar zadeva hitrost, je ta tiskalnik presenetljivo hiter glede na nizko ceno. Hitrost pri posameznih preizkusnih datotekah sicer variira, na splošno pa je naprava nekje v povprečju med vsemi večopravilnimi brizgalniki. Nazivna hitrost je sicer nenaravno visoka (30 strani na minuto pri črno-belem tisku in 15 pri barvnem), ni nam povsem jasno, kako so lahko prišli do tako visokih številk. Pri našem preizkusu je tiskalnik za devet strani besedila, kjer je vključenih tudi nekaj barvnih grafikonov, potreboval sekundo manj kot tri minute, to je tri strani na minuto. Nič drugače ni pri tisku posameznih strani - vektorsko sliko je, denimo, natisnil v minuti in 18 sekundah (na navaden papir pri najvišji kakovosti). Isto sliko je tiskal kar sedem minut in 21 sekund, spet pri najvišji kakovosti, a tokrat na svetleči (fotografski) papir. Pri enakih nastavitvah in na enak papir je za fotografijo najbolj tipične velikosti (torej 10 × 15 cm) potreboval dve minuti. Hitrosti torej niso nič posebnega, preizkusili smo že tudi počasnejše modele.

Kot smo omenili že v uvodu, je bistvo tega tiskalnika predvsem cena. Za 62 evrov dobimo preprosto napravo, ki zna poleg tiskanja tudi kopirati oziroma skenirati. Cena črno-belega izpisa ni pretirana (devet centov na stran), žal pa je zelo visoka cena barvnega izpisa (56 centov na stran).

Epson Stylus SX115

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 61,93 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji