Objavljeno: 17.5.2005 15:08 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo RX620

Epson je močan predvsem pri tiskalnikih, specializiranih za tisk fotografij. Tako ne čudi, da je bil tudi prvi, ki je uvedel nekakšno novo podskupino med večnamenskimi napravami - foto večnamenske naprave. Se pravi "večnamence", ki imajo šestbarvni tiskalnik in so odlični predvsem pri tiskanju fotografij na svetleč papir. Priznamo, da smo bili do takega pristopa skeptični (in smo še vedno), saj so večnamenske naprave vendarle namenjene pisarniškemu okolju, tam pa je najpomembneje, da zna tiskalnik dobro tiskati (in fotokopirati) na navaden papir. No, prodaja samostojnih tiskalnikov tudi v domačem okolju upada in vse več večnamencev se seli na domačo mizo, tako da Epsonova poteza morda vendarle napoveduje prihodnost.

Epson očitno verjame v to, kajti na trg pošilja vedno nove in nove foto večnamenske naprave, oz. starejše modele nadomešča z novimi, izboljšanimi. Tak je tudi Epson Stylus Photo RX620, ki na trgu nadomešča model RX600. Po specifikacijah sta modela povsem enaka. To prvi hip nakazuje, da gre le "za menjavo" oznake, kar si izdelovalci pogosto privoščijo. No, natančen pogled vendarle razkrije nekoliko drugačen dizajn upravljavskih tipk (nove so kar neprijetno mehke in gumijaste) in maske (po novem pod tipkami ni več besedilnih opisov, temveč samo ikone ali pa še to ne), predvsem pa precej hitrejše tiskanje in fotokopiranje.

Sicer pa povzemimo temeljne lastnosti - gre za šestbarvni tiskalnik (z ločenimi kartušami), ki tiska z navadnimi in ne suspenzijskimi barvili (te ima Epson rezervirane za tiskalnike višjega razreda). Vgrajen je vrhunski optični bralnik ločljivosti 2400 × 4800 pik (48-bitna globina barv), ki premore tudi (sicer nekoliko nerodno) možnost branja diapozitivov. Na sprednji strani je bralnik za vse vrste pomnilniških kartic (razen novih "mini"SD/MMC, vendar so za te tako ali tako na voljo prilagojevalniki), ki mu pomaga barvni zaslon LCD. Predvsem pri neposrednem tiskanju z le-teh. Na sprednji strani je tudi vmesnik USB, na katerega lahko priklopimo fotoaparat, ki je združljiv s Pictbridge, in fotografije neposredno natisnemo. Na ista vrata lahko priklopimo tudi zunanjo enoto ZIP, nekatere zunanje enote CDR ali kar pomnilniški ključ. In nanje shranimo varnostno kopijo fotografij s pomnilniških kartic. To smo preizkusili s pomnilniškim ključem in lahko rečemo, da lepo deluje, vendar je tudi dokaj počasno (ta vmesnik ni USB 2, zato je prenos prek njega počasen).

RX620 je precej hitrejši od RX600, vendar tudi to ne zadostuje, da bi se pri običajnih pisarniških izdelkih (katerim niti ni namenjen) približal konkurentom. Za pet strani besedila potrebuje dve minuti in pol, to pa je odločno preveč, enako lahko rečemo tudi za štiri minute tiskanja devet strani dolgega poslovnega poročila. Zato pa je zelo dober pri tiskanju fotografij, saj za izdelek, velik 10 × 15 cm, potrebuje le minuto in pol (to je sicer veliko več kot potrebujejo vrhunski specializirani foto tiskalniki, med večnamenskimi napravami pa je odlično).

O kakovosti lahko povemo to, kar vedno povemo za vsak šestbarvni tiskalnik - je odlična, če tiskamo fotografije na svetleč papir, in zelo slaba, če tiskamo besedilo ali poslovne izdelke. Pri slednjem besedilo ni črno, temveč sivo, poleg tega pa tudi kar precej nazobčano oz. razlito (za to je krivo navadno in ne suspenzijsko barvilo). Fotografije so res odlične in tudi boljše, kot jih tiska model RX600. To pripisujemo drugačnim nastavitvam v gonilniku. Žal večinoma fotokopiramo na navaden papir, zato so kopije precej slabe in neizrazite. Poleg tega je optični bralnik preveč občutljiv (oz. so to nastavitve gonilnika), tako da nekoliko rjavkasto revialno stran prebere kot zelo rjavo rumeno. Omenimo še to, da ima bralni del programsko opremo OCR, ki ne podpira šumnikov.

Cena odtisa je zelo ugodna. Stran (sicer slabega) besedila stane le 22 tolarjev, cena barvne strani (naša testna barvna stran s tremi barvnimi pravokotniki) pa 65 tolarjev.

Epson Stylus Photo RX620

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 79.692 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 22 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 65 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 36 10.

Za: Odlična kakovost tiska in fotokopiranja na svetleč papir. Odličen optični bralnik (tudi za diapozitive). Dober zaslon LCD. Ločene kartuše.

Proti: Nima OCR. Slaba kakovost in počasnost tiska na navaden papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji