Objavljeno: 23.12.2005 03:13 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo R320

Model R300, ki smo ga preizkusili marca 2004, je bil za Epson v marsičem prelomen. To je bil njihov prvi foto (šestbarvni) brizgalnik z ločenimi kartušami, namenjen "slehernikom" in ne le (pol)profesionalcem (takratni model 950). Hkrati je bil eden prvih Epsonovih modelov, ki so zmogli neposredno tiskanje s pomnilniških kartic, in prvi njihov model, združljiv s Pictbridge, torej je omogočal neposredno tiskanje iz novejših fotoaparatov.

R320 je, po skoraj dveh letih, le manjša nadgradnja R300. Razlika je namreč le v tem (poleg nekoliko drugačne zunanjosti), da je sivinski zaslon za izbiro fotografij, ki jih želimo natisniti, nadgrajen. Nadgrajen tako, da je za njim vgrajen še majhen (ampak res zelo majhen - 3 x 2 cm) barvni zaslonček, na katerem vidimo fotografije, preden jih tudi natisnemo. Žal je zaslon zelo slabe kakovosti, prikazana slika pa je zelo mrežasta in nekontrastna.

Drugače je tiskalnik enak R300, zato bomo kratki. Hitrostno je povprečen, za fotografijo 10 × 15 cm potrebuje dve minuti, za celo stran pa štiri minute in pol. Uporablja navadna barvila (in ne suspenzijskih), zato za tiskanje na navaden papir ni primeren. Na svetlečem papirju so izdelki videti zelo dobro, moti le zelenkast odtenek sivinskih prelivov, pa tudi črna barva bi lahko bila bolj črna. Podrobnosti so natisnjene zelo natančno, prelivi pa so mehki.

Omenimo še, da lahko z R320 tiskamo tudi na CDje, sicer pa pogrešamo prepoznavanje papirja, pravo (vodoravno) kaseto za papir, moteče je tudi dolgotrajno (minuto in 20 sekund) čiščenje glav po daljšem počitku.

Cena odtisa fotografije je kar visoka - 111 tolarjev. Tudi tiskalnik ni najbolj poceni, saj je dodani LCD ocenjen na kar 13.000 tolarjev, kolikor je razlika v ceni med R300 in R320.

Epson Stylus Photo R320

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost in enostavnost dela: 7.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena odtisa fotografije 10×15 cm: 111 tolarjev.

Cena: 52.908 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 36 10.

Za: Tiskanje s pomnilniških kartic. Možnost tiskanja na CD-ROMe.

Proti: Fotografije "vlečejo" na zeleno. Pri vrhunskem tiskanju je razmeroma počasen. Temeljito čiščenje glav po daljšem "počitku". Slab barvni LCD. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji