Objavljeno: 28.9.2005 14:27 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo R1800

Pravzaprav je presenetljivo, da so pri Epsonu potrebovali tako dolgo, da so svoj najboljši foto tiskalnik Stylus Photo R800 (Monitor 7/8, 2004) "raztegnili" tudi v različico formata A3. Še posebej, ker so s tem čakali skoraj do začetka prodaje popolnoma nove serije tiskalnikov s črnili K3, ki naj bi bili naprodaj začetek jeseni.

Izkaže se, da ne gre za čisto kopijo tiskalnika R800, ampak so do neke mere spremenjeni tudi gonilniki. Pri Epsonu so očitno presodili, da uporabniki vendarle precej tiskajo tudi v privzeti kakovosti Normal (za preizkusne odtise), kjer je hitrost bistvenega pomena. Zato je tiskanje v tej kakovosti z R1800 bistveno hitrejše kakor z modelom R800 - za 5 strani besedila potrebuje minuto in 44 sekund, bistveno pohitritev pa smo izmerili tudi pri poslovnih izdelkih (2:26 namesto 4:07 za 9 strani). Čeprav je jasno, da se takih izdelkov s tem tiskalnikom ne bomo lotili, to vendarle nakazuje tudi na hitrost tiskanja grafičnih izdelkov. V najboljši kakovosti je tiskalnik enako hiter in enako kakovosten kakor R800, enako dobro pa je tudi opremljen.

Ponovimo torej. Gre za tiskalnik, ki tiska z osmimi ločenimi kartušami, ki so barvno popolnoma drugače razporejene kakor pri konkurenci. Poleg običajne rumene, svetlo modre in vijolične v tiskalniku namreč najdemo še rdečo, modro in lak, ki zagotovi, da so odtisi nekoliko bolj svetleči. Zelo svetlo modre in zelo svetlo vijolične, ki ju imajo praktično vsi foto tiskalniki, ni. Črnila so pripravljena na suspenzijski (pigmentni) osnovi, kar pomeni, da so zelo dobro obstojna (Epson zatrjuje, da fotografije pod steklom zbledijo šele po 80 letih), vendar so barve hkrati nekoliko neizrazite in na svetlečem papirju premalo svetleče. Lak sicer pomaga, vendar ne dovolj. Novi modeli s črnili K3, ki smo jih že videli v živo, so že precej boljši. Vsekakor pa so barve, ki jih natisne R1800, zelo pravilne in nikakor ne preveč "navite", kot je v navadi pri večini drugih foto tiskalnikov. Tiskalnika bodo torej veseli profesionalci, ki jim je barvna natančnost ključna. Je tudi dovolj hiter (fotografija 10 × 15 cm minuto in 10 sekund, stran A3 do roba 4:45), čeprav so na trgu tudi hitrejši modeli.

Omenimo še klasične Epsonove foto dodatke - možnost tiskanja na CD in na neskončni papir; slednje pride prav pri tiskanju napisov. Kljub vsemu pa ne pozabimo še na eno pomembno stvar - relativno visoko ceno, tudi odtisa ...

Epson Stylus Photo R1800

Vmesniki: USB, firewire.

Cena: 169.896 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 25 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije: 116 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Zelo natančno in hitro tiskanje do roba, pravilne barve. Možnost tiskanja na neskončni papir, možnost tiskanja na CD-ROM-e.

Proti: Pastelni in bolj ali manj nesvetleči izdelki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji