Objavljeno: 19.12.2006 14:37 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Epson Stylus DX5050

Razred više od modela DX 4050 sodi Epson Stylus DX5050, ki ga lahko primerjamo tudi z malce starejšim modelom DX4850, tako po videzu kot po lastnostih. Epson Stylus DX5050 tako kot vsi tiskalniki iz serije D uporablja štiri ločene barvne kartuše in premore največjo ločljivost 5760 x 1440 pik na palec. Tako kot v Stylus DX4850 je tudi v Stylus DX5050 vgrajen bralnik kartic. Ker nima vgrajenega zaslona za pregledovanje vsebine pomnilniške kartice, natisne seznam fotografij, pod katerimi ustrezno počrnimo ustrezne kvadratke in list položimo na optični bralnik, ta pa odčita naše želje. Za razliko od modela Stylus DX4050 je možno nastavljati tudi število fotokopij.

Optični bralnik ima tokrat ločljivost 1200 x 2400 pik na palec, sama hitrost bralnika pa ni veliko drugačna kot pri šibkejšem modelu. Opazna je razlika pri fotokopiranju, saj je tiskalniški del občutno hitrejši. Tako bo za pet črno-belih fotokopij porabil le dve minuti in pol, to pa je skoraj dvakrat hitreje od šibkejšega modela, za pet barvnih fotokopij pa potrebuje štiri minute in osemnajst sekund. Nasploh je kakovost zajemanja slik malenkost boljša, vsekakor pa se odlično obnese pri barvnem fotokopiranju besedilne strani, saj ne daje nepotrebnega poudarka rumenemu ozadju. Tudi temnejši sivinski odtenki mu ne povzročajo preveč težav.

Kot smo omenili že pri opisu tiskalnika Epson Stylus DX4050, je razlika v hitrosti občutna tudi zaradi privzetih nastavitev v gonilniku. Preizkus hitrosti besedilnega odtisa smo izvedli na privzeti nastavitvi "text & photo" in tako za pet strani dokumenta porabili dve minuti in štiriinštirideset sekund. V ekonomičnem (draft) načinu se je odrezal najhitreje izmed vseh konkurenčnih tiskalnikov, saj je za pet strani porabil le dvaindvajset sekund, vendar pa po kakovosti takega tiska enostavno ni primerljiv s konkurenčnimi tiskalniki. Za odtis fotografije na svetleč papir porabi dobre tri minute in pol, krepko pa se pozna, če tako fotografijo tiskamo na navaden papir, kar tiskalniku tudi najbolj leži, saj za to porabi le petdeset sekund.

Kakovost besedilnega odtisa je torej za razliko od šibkejšega modela boljša, saj privzeto uporablja boljšo kakovost odtisa. No, če uporabimo enake nastavitve, sta odtisa skorajda enakovredna. Tako je kakovost fotografij na navadnem papirju odlična, na svetlečem pa malo manj, ker barve delujejo nekoliko bledo.

V primerjavi s šibkejšim modelom je Epson DX5050 za nekaj več denarja skorajda dvakrat hitrejši. Tisti, ki se jim ne ljubi čakati, bodo take izbire zagotovo veseli, pa vendar je v tem cenovnem razredu konkurenca precej huda.

Epson Stylus Photo DX5050

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 4.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 38.628 tolarjev

Izmerjena cena ČB strani: Nismo je še izmerili.

Izmerjena cena barvne strani: Nismo je še izmerili.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Odlična kakovost odtisa na navaden papir, ločene kartuše, bralnik kartic.

Proti: Kakovost "draft" odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji