Objavljeno: 19.12.2006 14:37 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Epson Stylus DX4050

V Epsonu so se odločili prenoviti večnamenske naprave, poglavitni element spremembe pa je uporaba novega barvila Ultra DuraBrite. Tiskalnik ima štiri ločene barvne kartuše, poudarek na novih barvilih pa je predvsem obstojnost ter seveda nižja cena izpisa. Epson Stylus DX4050 je za razred močnejši od modela Stylus DX3850, ki smo ga v Monitorju že preizkusili, na videz pa sta skorajda docela enaka.

Tudi tokrat gre za povsem preprosto večnamensko napravo, namenjeno predvsem nezahtevni rabi doma, saj ponuja zgolj najosnovnejše elemente, pri fotokopiranju npr. barvno in črno-belo fotokopiranje z možnostjo avtomatske povečave. Žal bomo zaman iskali gumb za nastavitev števila kopij in bo zato treba poseči po okenski programski opremi. Tako kot pri Epson Stylus DX3850 tudi pri Stylus DX4050 optični bralnik premore ločljivost le 1200 x 600 pik na palec, vendar se na kakovosti zajema to ne pozna kaj dosti, saj delo opravlja presenetljivo dobro. Barvno fotokopiranje mu gre dobro od rok, saj rumenkasto ozadje revialne strani ni preveč poudarjeno. Le čas, ki ga porabi za kopiranje, je kar precej dolg, saj za pet črno-belih kopij porabi dobre štiri minute, za barvne pa kar devet in pol.

Optični bralnik ne sodi med najurnejše. Za zajem slike pri ločljivosti 300 pik na palec porabi več kot pol minute, sam tiskalnik pa tudi ni ravno vzor hitrosti. Za pet strani dolg dokument potrebuje dobri dve minuti in pol, za devet strani dolgo poročilo pa kar pet minut in pol. Tudi s tiskanjem fotografije na svetleč papir velikosti 10 x 15 cm se žal ne more pohvaliti, saj za to porabi več kot šest minut, to pa je v primerjavi s konkurenco resnično počasi. Opazili smo tudi, da je zavoljo hitrejšega izpisa v gonilnikih privzeto izbrana slabša kakovost odtisa. Tako je privzeta nastavitev "text", pri močnejšem modelu Epson Stylus DX5050, ki smo ga tudi preizkusili, pa privzeta nastavitev "text & photo", kar naredi močnejši model za počasnejšega, a je zato razlika v kakovosti odtisa. Če Stylus DX4050 prestavimo v "text&photo", samo za tisk ene strani potrebuje več kot dve minuti.

Kakovost besedilnega odtisa je privzeto razmeroma dobra, vendar so črke kar precej vidno nazobčane. V načinu "text & photo" je kakovost precej boljša, črke pa veliko bolj ostre. Ekonomični način pa je precej bled in težko berljiv, tako da je ta možnost uporabna zgolj za hitre testne odtise. Pohvaliti gre predvsem dobro kakovost odtisa fotografij na navaden papir, saj so barve lepo žive in dokaj pravilne. Nekoliko slabše se odreže le pri posebnem papirju, kjer barve delujejo nekoliko bledo.

Tiskalnik nas s svojo hitrostjo ni preveč navdušil, vendar se zelo dobro obnese pri delu z navadnim papirjem.

Epson Stylus Photo DX4050

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 3.

Optično branje: 4.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 30.660 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: Nismo je še izmerili.

Izmerjena cena barvne strani: Nismo je še izmerili.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Odlična kakovost odtisa na navaden papir, ločene kartuše

Proti: Hitrost tiska, kakovost "draft" odtisa, ni možnosti nastavljanja števila kopij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji