Objavljeno: 11.9.2005 16:40 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus C43UX

Izdelovalci logično prodajo največ tiskalnikov iz najnižjega cenovnega razreda, zato ne čudi, da je tam ponudba zelo pestra. Vsak izdelovalec ponuja več modelov, s katerimi želi kupce prepričati v nakup. To velja tudi za Epson, ki je na tem trgu že doslej nastopal z modeloma Stylus C42UX in C42Plus. Nedavno je ponudil še tretji model - Stylus C43UX, ponekod v Evropi znan tudi pod oznako C44UX.

Kakšna so prednosti novega modela in po čem se vsi trije pravzaprav razlikujejo? Po zunanjosti prav v ničemer (razen v barvnem odtenku). Še huje, popolnoma enak je bil že C40UX, ki smo ga preizkusili februarja 2002. Tudi v notranjosti ni velikih razlik, saj dokumentacija navaja le manjšo velikost kapljice (do 4 pl, prej 6 pl), drugačne pa so tudi kartuše z barvo. Na videz so enake, vendar je v njih nekaj več barvila (10 % več črnega oz. 20 % več barvnega), to pa bi opazovalca lahko navedlo k sklepu, da je tiskanje s C43UX nekoliko cenejše od tiskanja s C42UX in Plus. Vendar ni tako, saj je barvna kartuša sorazmerno, črna kartuša pa celo še nekoliko dražja.

Kakovost tiska je po naših preizkusih popolnoma enaka kot pri C42UX, z eno samo izjemo - vsi barvni izdelki so bolj rdečkasti. Očitno so v Epsonu ocenili, da so toplejše barve primernejše za tiskanje fotografij (predvsem obrazov). Doslej so prevladovali hladnejši odtenki. Podobne spremembe so uvedli tudi pri tekmecu, Canonu. S tem se strinjamo, kljub temu pa ne moremo zanikati, da so izdelki barvno "napačni". To se vidi predvsem pri sivinskih delih, kjer je siva barva rahlo rožnata.

Fotografski izdelki so sicer zelo dobri, posamezne pike pa zelo drobne in komaj opazne. Tudi natančnost, vidna na besedilu, velikem dve piki, na posebnem papirju, je zelo dobra. Manj smo bili navdušeni nad tiskanjem besedila na navaden papir, pri čemer cenejši Epsoni že nekaj časa zaostajajo za tekmeci. Posamezne črke so namreč nekoliko nazobčane.

Tiskalnik še vedno, podobno kakor njegovi predhodniki, velja za zelo počasnega. To se pozna predvsem pri tiskanju besedila (5 strani v treh minutah in pol) in poslovnih poročil z grafikoni (9 strani v devetih minutah). Tiskanje fotografije v najboljši kakovosti traja nekaj več kot 6 minut (najhitrejši tekmeci v tem cenovnem razredu minuto in pol), res pa je, da je ta podatek z uporabo nekoliko slabše kakovosti pol manjši, razlika v kakovosti pa komaj opazna.

Novemu Epsonu bi očitali še precejšnjo glasnost in pa to, da se po vsakem malo daljšem premoru skoraj minuto "čisti" in s tem troši barvilo. Ne gre pa pozabiti, da je tiskalnik zelo poceni, pa tudi cena črno-belega odtisa je med najnižjimi - cena barvnega pač ne.

Epson Stylus C43UX

Skupna ocena: 8,40.

Vmesniki: USB.

Cena: 15.790 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 24 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 110 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dober odtis fotografij in drugih barvnih izdelkov na posebnem papirju. Ugodna cena.

Proti: Počasnost, nekoliko rožnate barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji