Objavljeno: 1.9.2005 01:47 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Epson AcuLaser C1100n

Epsonov barvni laserski tiskalnik C900 je bil ob predstavitvi (preizkusili smo ga februarja 2004) eden prvih, ki je sprožil drastično zniževanje cen osnovnih barvnih laserskih tiskalnikov. Stal je nekaj več kot 200.000 tolarjev, kar je bilo takrat zelo poceni. Danes stane njegov naslednik približno enako (z omrežnim vmesnikom nekoliko več), vendar je precej bolj zmogljiv.

Tiskalniški pogon je enak kakor ga ima Dellov tiskalnik 3000/3100, kar pomeni, da zmore 25 strani v črno-belem in 5 v barvnem načinu. Iz številk je jasno, da barvno tiska v več prehodih, kar pomeni, da je tudi precej glasen (zaradi obračanja mehanizma z barvili) in je le pogojno uporaben kot namizni tiskalnik. K sreči ima vgrajen omrežni vmesnik in lahko stoji kjerkoli. H glasnosti pripomore tudi nenavadno pogosto kalibriranje, ki smo ga zaznali med preizkušanjem. Včasih tudi po samo desetih natisnjenih straneh besedila. Res pa je, da se je frekvenca kalibracij nekoliko zmanjšala, ko smo zamenjali že skoraj prazno kaseto z barvilom.

Dokaj podoben kakor pri Dellu je tudi mehanizem za podajanje papirja. Ni predala v pravem pomenu besede, ampak le podajalnik, ki pa je v notranjosti tiskalnika. Zmore največ 180 listov, ločenega podajalnika za posamezne liste (ali kuverte) pa ni. Po želji lahko dokupimo dodatne predale in zmogljivost s tem razširimo na 900 listov.

Omrežna namestitev je špartanska, saj moramo tiskalnik najprej namestiti na vrata LPT, nato pa ročno narediti IP vrata (in seveda vedeti IP naslov tiskalnika) in jih dodeliti namesto zaporednih vrat. Gonilniki so sicer GDI oz. Epsonova različica ESC/Page S, kar pomeni, da je tiskalnik pri obdelavi kompleksnih dokumentov zelo hiter. Naslovnico Monitorja v formatu PDF je natisnil v borih 24 sekundah. Tudi tiskanje besedila je zelo hitro (kadar ga ne prekine kalibracija) in tudi v praksi znaša navedenih 25 strani na minuto. Dokumenti, ki vsebujejo barve, se, razumljivo, tiskajo precej počasneje (9 strani poslovnega poročila v minuti in 47 sekundah), povprečno za ta razred tiskalnikov.

Strojna ločljivost znaša 600 pik na palec, programski algoritmi pa to navidezno povečajo na 2400 dpi. Izkaže se, da bolj kakor algoritem k bolj natančnem tisku pomaga več barvila, ki ga tiskalnik v boljšem načinu nanese. Podrobnosti (besedilo) velikosti dveh pik so v privzeti ločljivosti komaj vidne, saj določeni deli črk enostavno manjkajo, medtem ko izbor najboljše kakovosti z več barvila to zelo dobro popravi. Pri bitnih slikah med obema načinoma sicer nismo opazili razlik - slike so lepo enakomerne in večinoma tudi barvno pravilne (le modra je nekoliko presvetla) -, opazili pa smo nekoliko preveč sunkovite prehode.

Če je tiskalnik poceni, pa tega ne moremo reči za njegova barvila, saj je cena odtisa med najvišjimi v konkurenci. Predvsem bode v oči cena črno-belega odtisa, ki je bistveno višja od cene odtisa tiskalnika Dell 3000/3100, pa čeprav uporabljata enake kartuše z barvilom.

Epson AcuLaser C1100n

Hitrost: 8

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 2

Cena izpisa: 4

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko)

Navedena hitrost: 25 strani na minuto črno-belo, 5 barvno.

Tehnične lastnosti: 180 listov (pokrit pladenj); GDI; 32 MB.

Cena: 139.932 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 7,32 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 41,11 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Nizka cena tiskalnika, kakovosten izpis.

Proti: Nima pisarniškega predala, drag izpis, pogoste kalibracije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji