Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2012

Energijsko učinkoviteje

Grafične kartice sodijo med najhitreje razvijajoče se kose računalniške "železnine". V zadnjih mesecih so nam iz AMDjevega tabora dobesedno nastreljali več modelov Radeon, zato smo se odločili preizkusiti razlike med posameznimi družinami kartic. In to ne vsakdanjih kartic, temveč tistih malo boljših, tovarniško navitih, kot jim radi rečejo izdelovalci. Nova generacija prav netipično obljublja prihranke - pri računu za elektriko.

Da bi bile razlike v zmogljivostih kar se da opazne, smo se odločili, da preizkusimo kartice iz istega hleva, torej od enega izdelovalca. Nove Radeone nam je na preizkus posodil Sapphire, in sicer modele HD 7750 Ultimate, HD 7850 OC in HD 7950 OC. Oglejmo si, s čim nas bodo razveseljevali novi mišičnjaki, ki temeljijo na novi arhitekturi grafičnih procesorjev Graphics Core Next (GCN). Ta namreč obljublja bistveno nižjo porabo energije, saj se znajo deli jedra ob neobremenitvi izklopiti, kljub temu pa lahko grafike še vedno dosegajo zelo visoke delovne takte. Preseganje meje gigahertza v najzmogljivejših sredicah ni nobena umetnost več.

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate je prva kartica nove generacije, ki je opremljena s pasivnim hladilnikom, kar je svojevrsten dosežek. Vročecevna hladilna rešitev prekriva praktično vso tiskovino kartice, kar nam daje vedeti, da kljub vsemu mora biti sposobna odvesti lepo količino toplote v primeru polne obremenitve. Pasivno hlajenje ima še en velik, morebiti celo največji plus. Med delovanjem je povsem neslišno, saj odsotnost ventilatorja pomeni, da na kartici ne bomo našli gibljivega dela, ki bi povzročal hrup. Zato je kartica, ki po zmogljivostih sodi v srednji razred, zelo posrečena izbira za vse, ki bi radi igrali igre v visoki ločljivosti in miru. Za vgradnjo v računalnike, ki bodo službovali kot sistemi hišnega kina, je bržkone celo preveč zmogljiva, pa vendar - kdo pa trdi, da filmski zanesenjaki včasih ne igrajo radi računalniških iger.

Nova arhitektura in 28 nm izdelavni proces sta omogočila znatno znižanje porabe energije, zato se kartica napaja zgolj iz reže PCI Express, to pa že samo po sebi govori o zgledni varčnosti. Ali zato zmogljivosti zaostajajo? Tako bomo dejali - dobimo jih ravno toliko, kolikor za grafično kartico odštejemo. Ločljivost 1080p v igrah je že na zgornji meji sprejemljive igralnosti, a že če jo spustimo na 1680 × 1050 pik, bomo na spodobno zmogljivi strojni opremi že uživali v novejših igrah. Gigabajt pomnilnika in okrnjeno število cevovodov pač ne more narediti čudeža.

Tako opremljena in tiha kartica je okoli dvajset evrov dražja od različice s klasičnimi hladilnimi rebri in ventilatorjem, zato bo vsak uporabnik zase ocenil, ali se mu naložba v tišino izplača. Navijalci računalniških komponent bodo verjetno pogledali proti drugim karticam, a kljub temu lahko poročamo, da je mogoče takta procesorja in pomnilnika še vedno dvigniti za dobrih 10 odstotkov, ne da bi kartica "zgorela", le višanja napetosti ne priporočamo, saj se ta hitro pozna pri oddani toploti. Kartica se namreč ob dolgočasenju komajda segreje nad sobno temperaturo, dolgotrajnejše igranje iger pa temperaturo sredice potisne proti 60 stopinjam Celzija, kar še zdaleč ni alarmanten podatek. Pasivno hlajenje se torej odreže prav tako dobro kot klasična rešitev.

Sapphire Radeon HD 7850 OC

Druga preizkušena kartica ne skriva ambicij po doseganju dobrih rezultatov na preizkusih, obenem pa doplačilo zanjo še vedno ni previsoko, da bi odvrnilo igričarje s plitkejšimi žepi. Sapphire Radeon HD 7850 OC je od referenčnega dizajna manjša kartica, izdelovalec pa je kljub temu nanjo namestil kar dvoventilatorsko hladilno rešitev Dual-X, ki jo sicer najdemo tudi na drugih izdelkih, namenjenih navijalcem. Na visoko učinkovit vročecevni hladilnik tako pihata dva ventilatorja, ki se pri svojem delu vrtita nekoliko počasneje in tako prispevata svoj delež k razmeroma tihemu in hladnemu delovanju - tako med mirovanjem kot med obremenitvijo.

Sapphire Radeon HD 7850 OC se zdi kot ustvarjena za sodobne igre, saj jih v ločljivosti 1920 x 1080 pik brez težav igramo z okoli 50 do 70 sličicami na sekundo, torej več kot tekoče. Pri tem velja dodati, da kartica ostaja prijetno topla in od hladilne ne zahteva polnih zmogljivosti, za kar se nam ta odkupi z nizkim hrupom. Tovarniško navita kartica ima kljub temu še vedno vsaj 10 do 15 odstotkov rezerve, ki bo prišla še kako prav čez leto ali dve, ko bodo na trgu grafično zahtevnejše igre.

Arhitektura Graphics Core Next je poskrbela za znatno znižanje porabe energije, saj bi še pred letom dni take zmogljivosti testni sistem pripravile do porabe krepko čez 350 vatov, tokrat pa se je merilec porabe po polurnem mučenju zaustavil pri vsega 216 W, kar je odličen podatek. Tovarniško nenavita kartica (torej tista s priporočenimi privzetimi frekvencami) sicer porabi okoli 6 odstotkov manj energije, a so tudi zmogljivosti vsaj toliko slabše.

Glede na videno je omenjena kartica po zmogljivostih blizu najboljšim primerkom prejšnje generacije, pri čemer je od njih občutno tišja in cenejša ter porabi znatno manj energije. Če iščete kartico v cenovnem rangu okoli 250 evrov, ki bo še naslednje leto kos vsem izzivom, vzemite Radeon 7850 v ožji izbor.

Sapphire Radeon HD 7950 OC

Sapphire Radeon HD 7950 OC se na prvi pogled skorajda ne loči od modela 7850 OC, saj premoreta enako število video priključkov (po en DVI in HDMI vtič ter dva Mini-DisplayPort vmesnika) ter sorodno Dual-X hladilno rešitev. Kljub temu je pod masivnimi hladilnimi rebri vgrajeno zmogljivejše srce, saj ima grafični procesor kar 1792 senčilnih cevovodov, ki lahko poligone veselo premetavajo po 3 GB hitrega GDDR5 pomnilnika. Ta s procesorjem, ki v različici OC deluje 100 MHz hitreje od privzetega takta, komunicira prek 384-bitnega vodila.

Kljub temu da že tovarniško navita kartica glede na standardno različico deluje od 10 do 15 odstotkov hitreje, jo lahko s priloženim navijalskim programom TriXX enostavno še dodatno navijemo in pridobimo okoli 15 % dodatnih zmogljivosti. Kartica je opremljena tudi z dvojnim BIOS čipom, kar pomeni, da lahko v vsakega izmed njiju naložimo različne nastavitve - recimo nižje delovne takte in hitrost vrtenja ventilatorja za primer manjših obremenitev ter višje vrednosti za trenutke, ko od kartice zahtevamo kar največ.

Zmogljivostim kartice ne moremo očitati praktično nič, a to od izdelka, za katerega moramo odšteti več kot 400 evrov, tudi pričakujemo. Ločljivost 1920 x 1080 pik za kartico ni noben izziv in zato bi lahko igre, ki podpirajo večzaslonski prikaz, brez težav igrali v konfiguraciji treh monitorjev. Če pa premoremo katerega od vrhunskih monitorjev, ločljivost dvignemo do 2560 x 1600 pik, a tudi ta kartice večinoma ne bo spravila na kolena.

Zahvaljujoč tehnologiji AMD ZeroCore Power, ki jo premorejo vse kartice zadnje generacije, je poraba energije v mirovanju resnično nizka tudi za izdelke iz razreda "pošasti", saj zna omenjena tehnologija v navezi z novo arhitekturo izključiti večji del procesorske sredice. S testnim sistemom nam tako porabe 300W na vtičnici ni uspelo doseči, kar je odličen dosežek.

Verjamemo, da bo kartica dodobra pretresla razred najdražjih kartic, saj ponuja odlične zmogljivosti, obenem pa je hitrejša od neposrednega konkurenta GeForce GTX 580 in kar cel stotak cenejša od malce bolj zmogljivega Radeona HD 7970.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji