Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2010

Ekstremna kolekcija

Lani poleti smo preizkusili prvi izdelek novo nastalega podjetja Xtreamer. Šlo je za istoimenski večpredstavni predvajalnik, ki je zahvaljujoč svojemu velikemu prodajnemu uspehu podjetju omogočil razvoj novih izdelkov. Preizkusili smo nov model Xtreamerja, spletno in večpredstavno podkovan omrežni disk in brezžične slušalke.

O tem, da so tudi v trenutnih gospodarskih razmerah, ko se celo precej uveljavljeni izdelovalci iz sveta zabavne elektronike bojujejo za obstanek, možne zgodbe o uspehu, priča podjetje Xtreamer. Podjetje, ki je z istoimenskim večpredstavnim predvajalnikom postavilo merila tako na področju zmogljivosti kot tudi cenovne politike, je doživelo izjemen sprejem s strani uporabnikov. Odlična prodaja je poskrbela za pritok kapitala, ki so ga odgovorni namenili za razvoj novih izdelkov, s katerimi želijo še nadgraditi svoje uspehe. Naši preizkusi kažejo, da jim je to vsaj delno uspelo.

Xtreamer eTRAYz

Xtreamer eTRAYz je kompakten diskovni strežnik NAS, saj lahko v ličnem črnem ohišju iz aluminija gosti kar dva diska. Ta z elektroniko komunicirata prek vodila SerialATA, na drugi strani tiskovine pa je gigabitni omrežni priključek, ki skrbi za deljenje informacij na disku(ih) drugim napravam, kot so omrežni usmerjevalniki, računalniki, večpredstavni predvajalniki. Na ohišju seveda najdemo še dva USB-priključka, ki ju lahko uporabimo za priklop drugih pomnilniških medijev, tiskalnika ali pa celo brezžične antene, s katero omogočimo brezžični dostop do podatkov. Skupna podprta zmogljivost je trenutno 4 TB podatkov (seveda pa se bo še povečala, ko bodo na voljo diski z večjo skupno zmogljivostjo), torej lahko v ohišje vgradimo dva diska po dva terabajta. Dva diska ponujata tudi možnost vzpostavitve različnih diskovnih polj, znanih pod kratico RAID. Pohvalimo lahko vgradnjo tihega ventilatorja, ki poskrbi, da naprava s povzročenim hrupom ne opozarja nase, obenem pa solidno hladi vgrajen(a) disk(a).

Uporabniški vmesnik je eden boljših, ki jih lahko najdemo na napravah NAS, saj se resnično trudi biti prijazen in intuitiven do uporabnika. Ena uporabnejših funkcij eTRAYz je predvsem prevzem nalog prenašanja datotek iz interneta. Če imamo napravo povezano neposredno na omrežni usmerjevalnik, jo lahko nastavimo tako, da se najrazličnejše datoteke prenašajo neposredno nanjo, ne da bi zato morali imeti prižgan računalnik. Aplikacija Torrent-downloader, ki skrbi za prenos datotek, je seveda optimizirana za priljubljene strani s t. i. torrent vsebinami (IsoHunt, Mininova, Torrentz), brez težav pa bomo prenašali tudi datoteke iz strežnikov FTP ali HTTP (vtičnika za spletišči RapidShare in MegaUpload sta že vključena), ki smo jih prej nastavili v spletnem urejevalniku. Za te spletne prenose skrbi aplikacija e-Downloader.

Hramba podatkov in internetna povezava ter možnost poganjanja namenskih aplikacij seveda zadostujeta tudi za to, da se naprava eTRAYz obnaša kot spletni strežnik za spletne strani, bloge, glasbo (iTunes lokalni strežnik!), fotografije, video ... Podpira več uporabniških računov, ki jih lahko razdelimo svojim prijateljem, ti pa lahko nato dostopajo do naše naprave, si ogledajo vsebine, ki smo jim jih pripravili, ali nam celo posredujejo svoje vsebine (gleda na pravice in diskovno kvoto, ki jo imajo opredeljeno v uporabniškem računu). Podprta je tudi funkcija sinhronizacije imenikov in datotek, kar bodo cenili predvsem uporabniki, ki svoje vsebine pogosto dodajajo ali spreminjajo.

Hitrostnih rekordov pri prenosu podatkov, ki smo jim bili priča na preizkusu naprav NAS, eTRAYz ne bo postavljal, a tega od njega niti ne gre pričakovati. Kljub temu da je opremljen z gigabitnim omrežnim vmesnikom, bo delo večinoma opravljal v navezi z domačimi usmerjevalniki, ki zmorejo "le" 100 Mbit prenose, katerim je več kot kos. V praksi lahko podatke prek omrežja hkrati pošilja tudi dvema Xtreamerjema, kar bo zadovoljilo tudi zahtevnejše uporabnike.


XtreamerPRO

XtreamerPRO je nadgradnja nadvse uspešne prve generacije predvajalnika. Po svoje bi lahko dejali, da gre celo za kombinacijo predvajalnika Xtreamer in diskovnega sistema eTRAYz, ki uporabniku prineseta najboljše iz obeh svetov. Glede funkcionalnosti omrežnih sposobnosti ob navezi z vgrajenim diskom tako drži opis naprave eTRAYz, zato se ne bomo ponavljali, poglejmo raje, kaj so nam novega namenili inženirji, ki so osvežili elektroniko, ki skrbi za predvajanje večpredstavnih vsebin. Čipovje še vedno ostaja Realtekovo, a novejša različica ponuja opazen napredek pri zmogljivostih predvajanja vsebin, med katerimi še posebej razveseljuje podpora "bogateje" kodiranim video vsebinam in višjim bitnim vzorcem. XtreamerPRO ponuja podporo prostorskemu zvoku 7.1 in pozna zapise DTS-MA, TrueHD in Dolby Digital+. Povečana količina sistemskega pomnilnika je zaslužna tudi za to, da se naprava hitreje zažene in prav tako je opazno hitrejša pri delu z visoko ločljivimi fotografijami. Za priklop zunanjih pomnilniških naprav je poleg vmesnikov USB moč najti še priključek e-SATA.

Uporabniški vmesnik je bil deležen prenove in je zdaj nekoliko lepši, podjetje pa poleg standardnih predvajalniških funkcij ponuja tudi povsem grafično sprehajanje po bogatih vsebinah. T. i. Juke Box namreč lahko v navezi z internetnimi viri in krajevnimi datotekami postreže s čudovitim in informativnim pregledom vsebin na vgrajenem ali zunanjem disku. Predvajalnik tako kot predhodnik govori slovensko, čeprav bi bile nekatere menujske postavke lahko prevedene pravilneje. Boljši izkoristek spletnih vsebin se kaže pri podpori spletišč s fotografijami in video posnetki ter zares bogatim številom internetnih radijskih postaj.

Med pomanjkljivostmi je še vedno nezmožnost tekočega predvajanja Full HD (1080p) vsebin prek brezžičnega omrežja, kar pa je skupno praktično vsem večpredstavnim podaljškom na trgu in bo najverjetneje odpravljeno šele s prihodnjimi generacijami teh naprav.

O tem, da predvajalnik ostaja čistokrvni Xtreamer, priča tudi daljinski upravljalnik, ki je povsem enak modelu iz prve generacije. Zaradi omejenih mer lahko gosti le omejeno število tipk, večina ima zato dvojno funkcijo. To od uporabnika zahteva nekaj privajanja, a ker so tipke in funkcije dokaj logično razporejene, s tem ni večjih težav. Natančnost daljinca je dobra, velja pa omeniti, da ima nekatere ukaze sorodne z drugimi večpredstavnimi napravami in zato uspe prižgati in krmiliti tudi kakšno drugo napravo.

Kot celota pa je XtreamerPRO odlična kombinacija omrežnega diska in večpredstavnega predvajalnika. Uporabniki, ki iščejo tako rešitev, bodo več kot le dobro postreženi, saj je tudi cena bistveno ugodnejša od nakupa dveh ločenih naprav.


Legendarni Xtreamer postaja Xtreamer SideWinder

Xtreamer prvo generacijo istoimenskih predvajalnikov, ki ponujajo možnost vgradnje 2,5-palčnega diska, nadomešča z modelom Xtreamer Sidewinder. Tudi ta je bil deležen precejšnjih izboljšav, največja med njimi je bržkone odstranitev nadležnega ventilatorja, ki ga nadomešča vgrajeno pasivno hlajenje (hladilna rebra). Poleg zunanjih mer je žal zrasla tudi cena, ki pa jo vsaj malo omili podatek, da je tehnično srce nadgrajeno s podobnim čipovjem, kot ga najdemo v modelu XtreamerPRO.

Xtreamer Wireless Headset

Nabor naprav z imenom Xtreamer so pred kratkim razširile še brezžične slušalke. Gre za slušalke, ki komunicirajo z večpredstavnimi predvajalniki ali televizorji, ki so opremljeni z vmesnikom USB in standardnimi stereo zvočnimi izhodi (RCA avdio). Takšna kombinacija pa omogoča, da slušalke sparimo z veliko večino sodobnih televizorjev in predvajalnikov - to vsekakor razširi krog njihovih potencialnih kupcev. Vrata USB rabijo za priklop in napajanje oddajnika USB, ki zvok sprejema prek stereo kabla in ga takega brezžično pošilja do slušalk. Ker poteka komunikacija v frekvenčnem spektru 2,4 GHz, ki je eden najbolj zasedenih, utegne delovanje tu in tam prekiniti tudi kakšna druga brezžična naprava.

Naglavne slušalke sodijo med masivnejše (teža 280 gramov, tudi po zaslugi vstavljanja baterij), a so za svojo maso še sprejemljivo udobne, vsekakor pa jih na glavi ne bi imeli ves delavnik. Ključna lastnost slušalk je seveda kakovost reproduciranega zvoka in tu Xtreamer Wireless Headset prejme dobro oceno, upoštevaje, da gre za stereo slušalke. Slušalke tako postrežejo s kakovostnim predvajanjem, primerljivim z vzorčenjem glasbe na ploščkih CD. Inženirji so poskrbeli še za ojačitev basov, kar pa vsem poslušalcem bržkone ne bo pogodu.

Izdelovalec navaja domet slušalk do 20 metrov, v praksi pa nam utegne vsaka večja ovira (beri: stena, vrata ...) to razdaljo pošteno skrajšati. A bolj kot to utegne potencialne kupce od nakupa slušalk odvrniti njihova avtonomija in "način polnjenja". Izdelovalec navaja, da z dvema baterijama AAA ponuja do 20 ur zvočnih užitkov, vendar je ta številka močno odvisna tako od vrste baterij kot tudi glasnosti poslušanja (in seveda razdalje med slušalkami in oddajnikom). Žal pri Xtreamerju niso posegli po vgradni bateriji, ki bi se polnila prek namenskega polnilca in bila manjša in lažja, obenem pa kompletu ne prilagajo polnilnih baterij in polnilca. Večpredstavni užitkar, ki ponoči ne želi motiti okolice, je tako pred dodatno naložbo, saj "tedensko" kupovanje baterij bržkone ne pride v poštev.

Xtreamer eTRAYz

Diskovni strežnik NAS.


Izdeluje: Xtreamer, www.xtreamer.net.
Prodaja: Net IT, www.net-it.si.
Cena: 155 EUR.
Za: Majhna poraba energije.
Proti: Nima priključka e-SATA.

Xtreamer PRO

Večpredstavni predvajalnik in diskovni strežnik NAS.

Izdeluje: Xtreamer, www.xtreamer.net.
Prodaja: Net IT, www.net-it.si.
Cena: 180 EUR.
Za: Zmogljivosti, cena.
Proti: Manjše anomalije uporabniškega vmesnika.

Xtreamer Wireless Headset

Brezžične slušalke.

Izdeluje: Xtreamer, www.xtreamer.net.
Prodaja: Net IT, www.net-it.si.
Cena: 69 EUR.
Za: Univerzalna raba.
Proti: Teža, izvedba napajanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji